Skulptūrų parke – ir vaikų žaidimo aikštelės, ir kryžiai

Miestas, Svarbu

Interaktyvūs antivandaliniai informaciniai stendai, dveji vartai, moderni vaikų žaidimo aikštelė su gumine danga, nauji šviestuvai, gėlynai, memorialas, atminimo kryžiai, terasa – tai tik keletas akcentų, kurie turėtų atsirasti dabartiniame Klaipėdos skulptūrų parke po jo atnaujinimo.

Penktadienį Klaipėdos savivaldybėje vyko jau paskutinis Skulptūrų parko sprendinių pristatymas. Po jo parko atnaujinimo projektas bus perduotas galutinei ekspertizei ir galima bus pradėti suplanuotus darbus.

O jų, kaip parodė UAB „Klaipėdos projektas“ architektų pristatymas, numatyta galybė.

Skulptūrų parko sutvarkymo projektas, autorės nuotr.

Pirmajame etape, pasak architektės Margaritos Ramanauskienės, numatyta sutvarkyti želdinius, iškirsti senus pūvančius medžius, beverčius krūmus ir kt., įrengti naujus pėsčiųjų ir dviračių takus, vaikų žaidimo bei sporto  aikšteles, sutvarkyti vandentiekio ir nuotekų sistemas, įrengti naują apšvietimą (numatyta 230 naujų šviestuvų), atminimo memorialą su atminimo kryžiais, du interaktyvius informacinius stendus ir kt. Vėlesniame etape numatyta prie įėjimo į parką įrengti 18 vietų automobilių stovėjimo aikštelę, atkurti buvusius dvejus vartus ( iš Liepų ir Donelaičio gatvių pusės), specialią terasą, parką apjuosti tvorele ir kt.

Pasak architektės, viena parko funkcija – rekreacinė, pramoginė, kita – skirta čia palaidotų žmonių, senųjų kapinių, atminimui. Ant parke įrengtų granitinių plokštelių bus galima įamžinti čia palaidotų žmonių pavardes, jei artimieji to pageidaus. Taip bus užkirstas kelias savavališkiems paminklų ar kitokių atminimo ženklų parke statymams.

Daugiausia diskusijų – dėl medžių ir kryžių

Čia atsiras vienas interaktyvus antivandalinis informacinis stendas, antrąjį numatoma įrengti prie įėjimo iš Liepų g., šalia stačiatikių cerkvės, autorės nuotr.

Išsamų architektės pristatymą ne kartą griežtoku tonu pertraukęs savivaldybės Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas klausė, ar senų medžių ir kitų želdinių šalinimas suderintas su žaliaisiais. Esą būtų negerai, jei tie „10 piliečių, kurie gina medžius, bet patys kažin ar yra pasodinę nors vieną medį“ jau po suderinto projekto imtų „rašinėti rašinėlius“.

Buvo patikinta, kad per ankstesnį susitikimą su dendrologais yra gautas raštiškas žaliųjų pritarimas. Planuojama iš šiuo metu parke esančių inventorizuotų 1605 medžių iškirsti 412.

K. Macijauskui bei dar keliems pasitarime dalyvavusiems savivaldybės atstovams nepatiko architekto Kęstučio Mickevičiaus pristatyti Nepriklausomybės kovose žuvusiems lietuvių kariams skirti atminimo kryžiai. Jų forma kiek skyrėsi nuo čia palaidotų belgų, prancūzų ir lenkų belaisvių kryžių: ant pastarųjų numatytos jų šalių vėliavų atminimo kokardos, o stilizuoti lietuviški kryžiai – tik su tradicinėmis saulutėmis, be tautinės kokardos. Nuspręsta, kad kokarda turi atsirasti ir ant žuvusių lietuvių karių kryžių.

Beje, archeologai nustatė, kad senosiose Klaipėdos kapinėse ilsisi 11 belgų, 5 lenkų ir 29 prancūzų karo belaisvių palaikai. Čia palaidoti ir 22 vokiečių bei apie 20 lietuvių karių.

Keliems pasitarime dalyvavusiems savivaldybės atstovams nepatiko architekto Kęstučio Mickevičiaus pristatyti Nepriklausomybės kovose žuvusiems lietuvių kariams skirti atminimo kryžiai be kokardų, autorės nuotr.

Kainuos daug

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Saulius Budinas „Atvirai Klaipėdai“ sakė kol kas negalįs įvardinti, kiek iš viso kainuos Skulptūrų parko atnaujinimas, nes darbų sąmata dar nėra sudaryta. Parko projektas rengtas, iš anksto nežinant galimų išlaidų. Pasak S. Budino, kol kas parko atnaujinimo darbai įtraukti į 2018-2020 –ųjų metų planus, tačiau jau dabar akivaizdu, kad tai bus brangus projektas, kuris „kainuos daug“.

4 Comments

  1. Kaunietis

    Tarp kitko, ar tie Klaipėdos architektai nesupranta, kad medžius reikia saugoti, o ne kirsti. Ar statistiškai gali būti, kad ketvirtadalis medžių supuvę?

    Reply
  2. Kaunietis

    Iš kur ir dėl ko tokie pinigai švaistomi, kai 30% Lietuvos žmonių skursta. Ar apie prioritetus kas nors galvoja? Kam trukdo dabartinė Skulptūrų parko Klaipėdoje ar Kauno Ąžuolyno būsena? Gal geriau pirma tvarkykimės su socialine atskirtimi, vystykime gamybą, o parkams pakaktų ir profilaktinės priežiūros.

    Reply
  3. Euronymous

    Palikit ramybei tuos medžius kai nesveiki kažkokį naikinti viską iš eilės.

    Reply
  4. Liudvika

    Su dendrologe kalbėjau, bet nieko nepasirašinėjau. Kas čia per juokeliai. O dėl medžių, tai asmeniškai su šeima esame pasodinę virš 100. Neatsilieka ir asociacijos nariai. Beje skelbimo dėl šio pristatymo savivaldybės puslapyje nematėme. Dabar jo ir archyve nėra. Tai kas čia ir kaip tai paaiškinti?

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Saulius Budinas - KUL vadovybės komandoje

Pasitvirtino „Atviros Klaipėdos” jau skelbta informacija, jog konkursą užimti Klaipėdos universiteto ligoninės (KUL) generalinio direktoriaus pavaduotojo infrastruktūrai ir plėtrai pareigas ...
2024-04-08
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Dėl senosios Klaipėdos pirties likimo - idėjų lietus

„Tai reikia ją padaryti visiškai nemokama”, – trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu pasiūlė konservatorius Aidas ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija

J. L. Vynerio gimtadienio proga - ekskursijos

Juliaus Liudviko Vynerio fondas, švenčiantis 20 metų jubiliejų, kartu su Mažosios Lietuvos istorijos muziejumi šeštadienį, balandžio 6 d., kviečia klaipėdiečius ...
2024-04-03
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This