Nesibaigia teismai dėl dailininko paveikslų

Kultūra

Iš gyvenimo savo noru pasitraukusio klaipėdiečio dailininko Arūno Mėčiaus dukra Eglė Mėčiūtė, dėl tėvo paveikslų teismuose kovojusi su jo drauge Dalia Bielskyte-Reikalienė, dar kartą į teismą padavė ne tik ją, bet ir UAB „Silvina“, UAB „Burė“ bei VšĮ Klaipėdos dalininkų fondą.

Klaipėdos miesto apylinkės teismas pripažino, kad Arūnui Mėčiui jo mirties momentu priklausė Dailininkų sąjungos galerijoje, UAB „Rūtų galerija“ ir Klaipėdos galerijoje bei jos filiale, „Senamiesčio“ bare, „Tilto“ galerijoje buvę paveikslai, pas D. Bielskytę buvę eskizai ir paveikslai bei kitų autorių kūriniai. Martyno Vainoriaus nuotr.

E. Mėčiūtė Klaipėdos miesto apylinkės teismo prašė pripažinti, kad jos tėvui mirties momentu priklausė penki nutapyti darbai, tuo metu buvę Dailininkų sąjungos galerijoje ir penki paveikslai, buvę UAB „Rūtų galerija“. Analogiškas reikalavimas buvo pareikštas dėl devynių A. Mėčiaus paveikslų, buvusių Klaipėdos galerijoje ir jos filiale.

Iš UAB „Silvina“ ieškovė norėjo susigrąžinti šešis grafikos darbus, ofortus iš ciklo „Tamsos gyvūnai“, buvusius „Senamiesčio“ bare. Iš UAB „Burė“ dailininko dukra teismo pagalba panoro susigrąžinti paveikslą be pavadinimo, buvusį Tilto galerijoje. O iš D. Bieslytės-Reikalienės ieškovė norėjo perimti 30 A. Mėčiaus tapytų darbų, 392 piešinius/eskizus iš studijų laikų, įvairius kitų autorių tapytų paveikslų, keraminį darbą, medinę kaukę ir kompiuterį „iMac“. Taip pat ieškovė reikalavo iš VšĮ „Klaipėdos dailininkų fondas“ 463,39 Eur.

Ieškinyje E. Mėčiūtė tvirtino, kad pastebėjo, jog D. Bielskytė-Reikalienė palikimo apyrašą sudariusiam antstoliui nepateikė užfiksuoti dalies A. Mėčiaus daiktų – būtent piešinių/eskizų ir kompiuterio.

Byloje UAB „Silvina“ vadovas Silverijus Grikšas tvirtino, kad paveikslai priklauso jam ir jo sutuoktinei, nes pirko juos asmeniškai, norėdamas papuošti „Senamiesčio“ baro interjerą. D. Bielskytė-Reikalienė įrodinėjo, kad 30-yje darbų buvo nupiešta ji pati, jos dukra, tėvas Petras Bielskis, kartu su A. Mėčiumi auginti sfinksų veislės katinai, tad šie paveikslai yra skirti artimiems žmonėms, kuriuos dailininkas laikė savo šeima. Esą jų reikalavimas yra smerktinas moraliniu požiūriu. Moteris akcentavo, kad kitų autorių paveikslai, kurių irgi nori E. Mėčiūtė, buvo dovanoti jai asmeniškai, dalį jų ji nusipirko pati. Kompiuteris, anot D. Bielskytės, yra būtent jos nuosavybė ir darbo priemonė, nors jį ir naudojo A. Mėčius.

Visgi išnagrinėjęs ieškinį Klaipėdos apylinkės teismas praėjusią savaitę nusprendė jį tenkinti iš dalies.

Buvo pripažinta, kad A. Mėčiui jo mirties momentu priklausė Dailininkų sąjungos galerijoje, UAB „Rūtų galerija“ ir Klaipėdos galerijoje bei jos filiale, „Senamiesčio“ bare, „Tilto“ galerijoje buvę paveikslai, pas D. Bielskytę buvę eskizai ir paveikslai bei kitų autorių kūriniai, taip pat ir kompiuteris, o VšĮ „Klaipėdos dailininkų fondas“ turės perduoti ieškovei 463,39 Eur.

Toks teisėjos Rūtos Zubrickaitės sprendimas dar gali būti apskųstas Klaipėdos apygardos teismui.

2013 m. iš gyvenimo pasitraukęs A. Mėčius nebuvo palikęs testamento, tik priešmirtinį raštelį su užrašu „Visus paveikslus dovanoju Dalytei. Jei nereikia, sudeginkite.“ Dailininkas jame buvo parašęs datą ir padėjęs savo parašą, tačiau teismai to nepripažino reikiamu įrodymu ir paveikslų paveldėtoja pripažino jo dukrą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Klaipėdos galerijoje – Emilijos Globytės paroda „Tarpusavyje“

Klaipėdos galerijoje sausio 5 d., penktadienį, 17.30 val. atidaroma jaunos dizainerės Emilijos Globytės personalinė paroda „Tarpusavyje“. Ekspozicijoje – bakalauro studijų ...
2024-01-02
Skaityti daugiau

Kultūra

Klaipėdos galerijoje atidaromos dvi parodos

Lietuvos dailininkų sąjungos Klaipėdos skyriaus Klaipėdos galerijoje, gruodžio 7 d., ketvirtadienį, 17.30 val. atidaroma Vilniaus dailės akademijos Telšių fakulteto Metalo ...
2023-11-30
Skaityti daugiau

Kultūra

Naujieji „Rūtų“ galerijos šeimininkai kviečia į garsiausių Klaipėdos dailininkų darbų parodą

Klaipėdos centre Danės gatvėje veikianti „Rūtų“ galerija turi naujus šeimininkus. Jais tapo Klaipėdos licėjus, kuris šiemet mini 20 metų sukaktį, ...
2023-10-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This