Šimtas tūkstančių – dar vienai Vasiukų vizijai?

Politika, Svarbu

Specialistų kritikos jau sulaukė už 84 tūkst. eurų ruošiamas Klaipėdos miesto darnaus judumo  planas, o dabar Savivaldybė nori skirti dar apie 40 tūkst. Eur Klaipėdos regiono vizijos „piešimui”. Iš viso tokia studija, neva reikalinga dėl būsimos regionų reformos, visoms pajūrio savivaldybėms gali atsieiti apie 100 tūkst. eurų. 

Kai kurie miesto politikai, išgirdę tokius skaičius ir planus pareiškė, kad jiems „šiaušiasi plaukai”. Miesto Tarybos Miesto plėtros ir strateginio planavimo komitete pritrūko balsų, kad būtų palaiminta tokias išlaidas ir planus įtvirtinanti bendradarbiavimo sutartis tarp regiono savivaldybių, tačiau galutinį žodį ketvirtadienį dar turės tarti pati Taryba.

Savivaldybės administracijos Tarptautinių ryšių, verslo plėtros ir turizmo skyriaus vedėja Jurgita Činauskaitė- Cetiner minėto komiteto nariams aiškino, kad dėl planuojamos regionų pertvarkos kiekvienas jų turi identifikuoti savo specializaciją, nes jos nuo 2020 m. esą lems europinį finansavimą.

„Jei neturėsime to dokumento, savivaldybės nebus susitarusios, mes negalėsime aplikuoti į naujus finansavimus”, – tikino tarnautoja. 

Sprendimo projekte rašoma, kad pasirašius bendradarbiavimo sutartį „bus parengta Klaipėdos regiono turizmo ir žemės ūkio sektorių plėtros studija, apimanti sektorių specializacijos krypčių identifikavimą, jų konkurencingumo ir plėtros, koreliacijos su kitais regione esančiais ekonomikos sektoriais, proveržio galimybių analizę”. Jos rengimą finansuotų Klaipėdos miesto, Klaipėdos rajono, Kretingos rajono, Neringos, Palangos miesto, Skuodo rajono ir Šilutės rajono savivaldybės. 

Aiškinama, kad dabar Klaipėdos regionas „nėra suformavęs integralios regiono vizijos, aiškių plėtros krypčių, jų ateities perspektyvų bei siekiamo proveržio, dabartiniai regionų strateginiai plėtros planai neatspindi ateities perspektyvų ir identifikuojamų regiono problemų”. Studijoje esą „bus nustatyta Klaipėdos regiono turizmo ir žemės ūkio sektorių plėtros vizija, prioritetai ir vystymosi scenarijus artimam laikotarpiui (iki 2020 m.) ir strateginei plėtrai (iki 2030 m.)”. 

Tokios studijos reikalingumui jau pritarė asociacija „Klaipėdos regionas“, kuriame savivaldybėms atstovauja merai. 

Tačiau tokie planai sukėlė net ir valdančiajai daugumai atstovaujančių politikų abejones nei pasipiktinimą.

„Tai pinigų išmetimas į balą. Dar viena studija, kurią pasiims kokie vilniečiai. Juk jau kuriame ekonominės plėtros strategiją. Visa tai primena Vasiukus”, – pareiškė liberalas Vygantas Vareikis.

Komiteto pirmininkas Algirdas Grublys klausė, negi negalima sumokėti priedo minėtosios studijos rengėjams, kad jie papildytų ją regiono aspektu, o ne užsakinėti naują.

„Paims visų savivaldybių studijas, apjungs, ir pasiims 100 000. Vėjai. Kodėl administracijos negali parengti pagal merų sutarimą? Man net plaukai šiaušiasi”, – pareiškė Valdemaras Anužis. 

J. Činauskaitė- Cetiner aiškino, kad be moderatoriaus esą sunku rasti savivaldybių sutarimą, o administracijose krūviai neva yra tokie, kad  niekas neapsiims kurti tokio dokumento. Tačiau minėtojo komiteto narių tokie argumentai neįtikino ir jų balsų pritarimui neužteko. Galutinį žodį ketvirtadienį turės tarti miesto Taryba. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Kaip Klaipėdos kraštas buvo prijungtas prie Lietuvos

Po Pirmojo pasaulinio karo Klaipėdos kraštą laikinai valdė jį laimėjusios sąjunginės valstybės. Nuo 1920 m. pradžios šis laikinumas užsitęsė trejus ...
2023-12-22
Skaityti daugiau

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Klaipėdos kraštas kaimynų interesų taikinyje

Pasibaigus Pirmajam pasauliniam karui Klaipėda buvo atskirta nuo Vokietijos. Ji kartu su nedidele aplinkine teritorija, kurioje tuo metu gyveno apie ...
2023-12-15
Skaityti daugiau

Istorinės Klaipėdos pėdos, Svarbu

Klaipėda ir Didysis karas

1914 metais Europoje kilęs karas, vadintas Pirmuoju pasauliniu arba Didžiuoju, visam žemynui, ne išimtis ir Klaipėdai, atnešė milžiniškus pokyčius. Neregėti ...
2023-12-08
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This