Teisiamųjų suole – prokurorė ir verslininkas

Kriminalai ir nelaimės

Nors Darbo partijos vadinamosios juodosios buhalterijos byla jau seniai išnagrinėta ir nuosprendis  įsiteisėjęs, jos atgarsiai  pirmadienį nuo ankstyvo ryto skambėjo Klaipėdos apygardos  teisme.

Čia pradėta nagrinėti didelio atgarsio visuomenėje sulaukusi prekybos poveikiu byla, kurioje kaltinimai pareikšti buvusiai Vilniaus apygardos prokurorei 55 metų Ritai Aliukonienei ir bendrovės „Kasandros grupė“ savininkui 56 metų Arūnui Cicėnui.

R. Aliukonienė sakė parodymus duosianti po liudytojų apklausų, autorės nuotr.

Jie kaltinami tuo, kad veikdami kartu susitarė Lietuvos Aukščiausiojo Teismo (LAT) teisėjui Viktorui Aidukui duoti  kyšį, kad jis paveiktų LAT kolegiją  priimti palankų sprendimą Vytautui Gapšiui, nagrinėjant Darbo partijos bylą kasacine tvarka Aukščiausiajame Teisme.

Ketino apgauti  V. Gapšį?

Valstybinį kaltinimą teisme palaikantis Klaipėdos apygardos prokuroras Aivaras Velutis teigė, jog teisiamieji nuo 2016 metų spalio pradžios iki gruodžio pabaigos bendravo ir elektroninėmis ryšio priemonėmis, ir ne kartą buvo susitikę įvairiose Vilniaus kavinėse, kur aptarinėjo galimą teisėjo papirkimą. Pasak kaltinimo, prokurorė įtikinėjo verslininką galinti paveikti teisėją V. Aiduką ir teigė, kad jam reiktų duoti kyšį. Konkreti jo suma –  15 000 erų – esą buvo įvardinta praėjusių metų gruodžio 21 d. Vilniaus  „Akropolyje” esančioje  kavinėje „Pizza Jazz” tarp  12.15 ir 13 val.  Kaltinime teigiama, jog šią sumą jie esą būtų davę teisėjui, bet iš V. Gapšio ketino reikalauti 3 kartus didesnės – kad kitus pinigus patys tarp savęs pasidalintų.  Toks pat kaltinimas pareikštas ir „Kasandos grupės” savininkui, kuris teisme buvo įvardintas jau kaip šios bendrovės konsultantas. Abu teisiamieji savo kaltės nepripažįsta  ir parodymus sutiko duoti tik po visų liudytojų apklausų.

A. Cicėno gynėjas teigė  neturintis visos bylos medžiagos – neva negavęs telefoninių pokalbių išklotinių, o į teisėjo klausimą, kas trukdė jas gauti, atsakė, kad jiems jų  pagarsinimo pakaksią ir teisme.

A. Cicėnas žurnalistams teigė, jog byla labai pakenkė jo verslui, autorės nuotr.

Prokurorę gina buvęs prokuroras

Buvusią prokurorę gina jos buvęs kolega, ilgametis Generalinės prokuratūros prokuroras Mindaugas Dūda, jau kelerius metus atstovaujantis kaip advokatas teismuose kaltinamiesiems dažniausiai rezonansinėse bylose. Nėra abejonių, kad gynėjas ir jo ginamoji yra gerai pažįstami dar iš buvusios bendros tarnybos laikų.

Ne mažiau žymus dažnai televizijos ekranuose matomas A. Cicėno advokatas Valdemaras Bužinskas stebėjosi žurnalistų gausa ir replikavo, jog Klaipėdoje, ko gero, be „agurkinių” bylos kitų įdomių bylų nevyksta.

Klaipėdos apygardos teisme nedažnai išvysi sostinės advokatūros elitą –  M. Dūdą (dešinėje) ir V. Bužinską, autorės nuotr.

Po pirmos teismo posėdžio dalies R. Aliukonienė  žurnalistams sakė nieko nekomentuosianti iki teismo pabaigos.

A. Cicėnas, „Atviros Klaipėdos” paklaustas, ar pažįsta V. Gapšį, atsakė, jog jį pažįsta labai gerai ir neneigė susitikimų su juo, tačiau neprisipažino, kad jų metu būtų kalbėję apie tai, kaip pasiekti jam palankaus sprendimo Aukščiausiajame Teisme. Verslininkas net susigraudino, žurnalistų paklaustas, ar ši byla nepakenkė jo verslui, ir drebančiu  balsu atsakė, kad labai pakenkė.

Klaipėdos apygardos teisme antradienį bus tęsiamas prekybos poveikiu bylos nagrinėjimas, joje numatyta apklausti liudytojus.

Jokių pinigų taip ir negavęs, bet specialiuoju liudytoju byloje apklaustas LAT teisėjas V. Aidukas po skandalo pats pasitraukė iš  pareigų. Prokurorę  iš darbo atleido generalinis prokuroras, ji šiuo metu sakė niekur nedirbanti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Aukščiausiasis Teismas atvertė „MG Baltic“ politinės korupcijos bylą

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas (LAT) trečiadienį pradėjo nagrinėti kasacinius skundus vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje. LAT pradėjus posėdį, vienas iš ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

ELTA

Eligijus Masiulis: „Teisėjai galėjo būti šališki"

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ir parlamentaras Vytautas Gapšys mano, kad buvo ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Spyglys

Paaiškėjo Arūno Tumos išminties šaltinis*

Klaipėdos miesto tarybos narys, net merą gebantis pastatyti į jam priderančią tarnautojo vietą, Spyglio mylimas Arūnas Tuma pastaruoju metu demonstruoja ...
2024-03-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This