Startuoja „Mato reforma“

Politika, Regionas

Seime 100 parlamentarų balsavus už, nė vienam nebuvus prieš ir vienam susilaikius, rugsėjo 28 d. pritarta vadinamajai „Mato reformai“, t. y. priimtas naujos redakcijos Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas. Jame ypatingas dėmesys skiriamas vaikų saugumui.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija akcentuoja pagrindinės naujoves, kurios, remiantis  minėtu įstatymu, bus Lietuvoje taikomos nuo kitų metų liepos 1 d.

  • Teritorinės Vaiko teisių apsaugos tarnybos bus pavaldžios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijai, taps jos padaliniais.
  • Bus teikiama išankstinė pagalba vaiką auginančiai šeimai: informacinė, prevencinė, konsultacinė, paslaugos pagal poreikį konkrečiam vaikui ir jo šeimai, kurioje pastebima, kad vaikas turi atitinkamų problemų. Informaciją apie tokius vaikus turės pateikti visos, kurių darbas susijęs su vaikais, institucijos, įskaitant pediatrus, kitus medikus. Šią pagalbą organizuos socialinių paramos centrų socialiniai darbuotojai. Į šiuos centrus tiesiogiai galės kreiptis tėvai ir savo iniciatyva, kai jiems reikės tokios pagalbos.
  • Teritorinė vaiko teisių apsaugos tarnyba, gavusi pranešimą,  privalės ne ilgiau kaip per 3 dienas inicijuoti vaiko atvejo tyrimą, savivaldybė turės paskirti atvejo vadybininką kiekvienam smurto prieš vaiką atvejui. Atvejo vadybininkas turės teisę pasitelkti ir kitus specialistus, o su šeima dirbs pagal konkretų Pagalbos vaikui ir šeimai planą.
  • Numatyta privaloma pagalbos plano kontrolė – kartą per ketvirtį, jei vaikas auga itin probleminėje šeimoje, kitais atvejais – ne rečiau kaip kartą per pusmetį.
  • Jei su krize susidūrusiai šeimai, kurios vaikui nustatyta laikinoji globa, teikta pagalba per metus bus nerezultatyvi, visais atvejais turės būti organizuojamas vaiko atvejo posėdis su visais specialistais, kurie dirbo su šeima, ir nusprendus, kad nėra galimybės vaiką grąžinti į šeimą, galės būti sprendžiamas klausimas dėl vaiko atėmimo iš šeimos, nustatant jam nuolatinę globą arba leidžiant jį įvaikinti.
  • Bus įkurta 11 mobiliųjų komandų – minėtos tarnybos profesionalių specialistų grupių, skubiai suteikiančių ir organizuojančių vaikui ir į krizę patekusiai šeimai individualią ar grupinę medicininę, psichologinę, socialinę, teisinę pagalbą.
  • Nustačius vaiko buvimą jam nesaugioje neutralioje aplinkoje, kuri kelia pavojų vaiko saugumui, sveikatai ar gyvybei, vaikas bus skubiai paimamas iš jam nesaugios neutralios aplinkos.
  • Vaikai iki 6 metų be objektyvios būtinybės negalės būti palikti vieni be vyresnių kaip 14 metų asmenų priežiūros.
Šių metų sausio 27 dieną Kauno klinikose nuo daugybinių sumušimų mirė keturmetis Matukas iš Kėdainių. Nustatyta, kad jį namuose mirtinai sumušė motina su patėviu,  kurie už šį nusikaltimą šiuo metu yra teisiami. Po vaiko mirties sukilo visos tarnybos, politikai, viešai pasižadėję reformuoti vaiko teises prižiūrinčias institucijas, reglamentuoti tėvų atsakomybę ir kt.  Koreguojamas Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymas žuvusio berniuko garbei sutrumpintai pradėtas vadinti „Mato reforma”.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Atgimimo aikštės konkursas „pakibo“ dėl vieno dokumento

Nors kovo 7 d. Klaipėdos savivaldybė teigė, jog maždaug po mėnesio paaiškės, ar konkurso dalyvių pateikti pasiūlymai atitinka visus reikalavimus ir ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Spyglys

Vicemerė apdovanota „už asmeninį išskirtinį indėlį”?*

Net 171 Klaipėdos savivaldybės klerkas buvo paskatintas ir apdovanotas, įvertinus jų veiklą per pirmąjį šių metų ketvirtį „kaip viršijančią lūkesčius”. Ir net 49 ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Klaipėdoje toliau prastėja savaitiniai COVID-19 rodikliai

Pirmadienį šalyje buvo patvirtinta 13 naujų COVID-19 atvejų (du žmonės užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje po keturių ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pensijos auga, tačiau vis dar lėtai

Lietuvoje augant vidutiniam darbo užmokesčiui, pamažu auga ir vidutinė senatvės pensija, tačiau atotrūkis tarp jų vis dar labai didelis. Praėjusiais ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Valdžios pradėta kova Labrenciškėje tęsis 

Beveik 9000 mokesčių mokėtojų eurų pirmoje instancijoje prakišusi Klaipėdos savivaldybė eina va bank ir toliau bando įrodyti savo tiesą ginče ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This