Teismas: grąžinus skolą, būtinas tai patvirtinantis dokumentas

Konsultacijos

Klaipėdos apygardos teismas penktadienį priėmė nutartį, kuria pakeitė dalį pirmosios instancijos teismo sprendimo civilinėje byloje. Ginčas kilo dėl rašytiniu susitarimu įformintų paskolų grąžinimo. Teismas nutarė, kad nesant rašytinių įrodymų, patvirtinančių skolos grąžinimo faktą, pirmosios instancijos teismas pagrįstai priteisė kreditorei per 27 tūkst. eurų skolą bei delspinigius, tačiau nesutiko, kad grąžinti vyro skolą solidariai turi ir žmona.

 Teisme buvo ginčijama skola, kuri susidarė vyrui skirtingais laikotarpiais pagal sutartis paėmus tris paskolas iš asmens ir aštuonerius metus delsiant jas grąžinti. Skolininkas neginčijo nei sutarčių sudarymo aplinkybių, nei pinigų gavimo fakto, tačiau teigė visą skolą yra grąžinęs dalimis. Teisme to įrodyti jis negalėjo: nepateikė skolos grąžinimą patvirtinančių rašytinių dokumentų, o susijusių asmenų parodymais remtis neturėjo teisės.

Klaipėdos apygardos teismas. Palmiros Mart nuotr.

Būtinas raštiškas patvirtinimas

„Teisiniame ginče paskolos gavėjui remiantis aplinkybe, jog paskolą jis grąžino, šios aplinkybės įrodinėjimo pareiga tenka būtent paskolos gavėjui. Tuo atveju, jei paskolos sutartis yra  rašytinės formos, tai būtent rašytinės formos turi būti ir kreditoriaus pakvitavimas, kuris patvirtintų paskolos ar jos dalies grąžinimo faktą. Be kita ko, Civiliniame kodekse įtvirtinta ir nuostata, kad skolininkas, neturintis jokio kreditoriaus surašyto ar pasirašyto dokumento dėl skolos grąžinimo, neturi teisės remtis liudytojų parodymais“, – pažymėjo bylą išnagrinėjusios Civilinių bylų skyriaus teisėjų kolegijos pirmininkas Marius Dobrovolskis.

Teismas nustatė, kad paėmęs pirmą paskolą ir negalėdamas jos grąžinti, skolininkas savo sutuoktinės tėvams perleido vienintelį turėtą turtą – namą su žemės sklypu. Pardavęs jį, su kreditore neatsiskaitė, bet ir toliau iš jos skolinosi, taip didindamas savo skolą be galimybės ją grąžinti. Gindama pažeistas teises, kreditorė kreipėsi į teismą. Pirmosios instancijos teismas pirkimo-pardavimo sutartį pripažino negaliojančia.

Teismas, įvertinęs visas aplinkybes, be kita ko, konstatavo ir tai, kad tiek skolininkas, tiek jo uošviai sudarydami šį sandorį buvo nesąžiningi, t. y. galėjo ir turėjo žinoti apie sunkią vyro finansinę padėtį ir, įsigiję turtą už devyniskart mažesnę nei vidutinė rinkos kainą turėjo suprasti, kad tokiu būdu padeda skolininkui išvengti prievolių.

Žmona niekuo dėta

Teisėjų kolegija, nagrinėdama apeliacinį skundą dėl pirmosios instancijos teismo sprendimo dalies priteisti skolą solidariai iš abiejų sutuoktinių, nutarė atmesti šį ieškovės reikalavimą skolininko žmonai. Kolegijos vertinimu, kreditorė neįrodė, jog skolintos lėšos buvo panaudotos šeimos poreikiams, todėl prievolė jas grąžinti tenka tik pačiam skolininkui. Jokio sutikimo dėl paskolų paėmimo skolininko sutuoktinė nebuvo davusi ir apie jas nežinojo. Solidarios atsakomybės prašiusi, bet palankaus sprendimo nesulaukusi kreditorė turės atlyginti moteriai pirmosios instancijos teisme patirtas bylinėjimosi išlaidas, praneša Klaipėdos apygardos teismas.

Reklama: skolų administravimas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Transportas

Įspėja vairuotojus dėl nestandartinio krovinio gabenimo

UAB „Klaipėdos paslaugos“ informuoja vairuotojus, kurie Klaipėdoje trečiadienio vėlų vakarą ir ketvirtadienį naktį planuoja važiuoti maršrutu Perkėlos g. 8 – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

„TheATRIUM“ atveš pasaulinio garso teatro kūrėjų darbus 

Prireikė aštuonerių metų, kad teatro festivalis nedidelėje šalyje ir nedideliame mieste nekeltų dvejonių net ir didžiausių pasaulyje teatro festivalių graibstomoms ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Sportas

Sporto mėgėjams – naujas stadionas 

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad šalia jai priklausančios „Gilijos“ pradinės mokyklos (Taikos pr. 68) atliekami paskutiniai naujo stadiono įrengimo darbai – ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

Plastikos chirurgas pakvietė į neįprastą parodą 

Klaipėdoje, Menų ložės (Tomo g. 24) erdvėje, klaipėdiečiai turėjo galimybę sudalyvauti neįprastoje vieno vakaro parodoje-performanse, kurį paruošė plastikos chirurgas Saulius ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

Kultūra

Jau kitą savaitę - Klaipėdos knygos nugalėtojų apdovanojimai

Balandžio 30 d., antradienį, 17.30 val., Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos „Kauno atžalyno“ padalinyje (Kauno g. 49) vyks ...
2024-04-24
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This