Lietuviškoji bendrystė suartino dvi tolimas šalis

Švietimas

Lapkričio mėn. Klaipėdos valstybinės kolegijos dėstytojai dr. doc. Andželika Bylaitė-Žakaitienė, lekt. Rima Ežerskienė ir lekt. Jonas Kavaliauskas dalyvavo bendrame su Lietuvių mokykla Vašingtone parengtame projekte-etnokultūrinės kūrybinės dirbtuvės „Baltos lankos, juodos avys, kas išmano, tas jas gano“.

Kolegijos dėstytojai pasirinko lituanistinę šeštadieninę Lietuvių mokyklą Vašingtone, nes tai moderni, mokymosi ateičiai siekius atitinkanti lietuvių mokykla, kiekvieną mokinį rengianti kalbėti lietuviškai, skatinanti atsakomybę už savo žodį, veiklą, ugdanti kūrybingumą, meilę Lietuvai, puoselėjanti savo tautos papročius ir tradicijas. Mokykloje mokoma lietuvių kalbos, literatūros, teksto kūrimo ir analizės, Lietuvos istorijos ir geografijos bei muzikos. Mokiniai dainuoja mokyklos chore ,,Gilė” ir šoka lietuvių liaudies šokių grupėje ,,Eglutė”. Mokyklos bendruomenė dalyvauja Lietuvos organizacijų ir JAV Švietimo tarybos organizuojamuose konkursuose, vaikai laimi prizines vietas. Mokiniai, skatinami tėvų ir mokytojų, kuria, ima interviu, rašo įspūdžius į JAV LB laikraštį „Draugas“. Šiais mokslo metais kartą per mėnesį laikraštyje mokykla leidžia savo „Atžalyną“.

Šio projekto tikslas – organizuoti unikalias kūrybines dirbtuves, kurių metu Lietuvių mokyklos Vašingtone mokytojai bei Klaipėdos valstybinės kolegijos dėstytojai, kultūros darbuotojai tarpusavyje pasidalintų etninės kultūros integracijos į neformalųjį švietimą patirtimi, skatintų lietuvių kilmės vaikus, gyvenančius Virdžinijos valstijose, mokytis lietuvių kalbos, domėtis lietuvių etnine kultūra, iš arčiau pažvelgti į jos įvairovę, interpretacijos galimybes, puoselėti jos tęstinumą ir meilę lietuvių etninei kultūrai bei stiprinti lietuvybę.

Dviejų savaičių edukacinių užsiėmimų rezultatai buvo pristatyti baigiamajame projekto etape – lietuvių bendruomenės rudens vakarojime pagal lietuvių liaudies senąsias tradicijas ir J. Basanavičiaus užrašytą lietuvišką pasaką „Kaip vilkas norėjo duonos išsikepti“. Vakarojimas vyko Lietuvių ambasadoje Vašingtone. Susirinko įvairių kartų lietuviai, išeiviai iš Lietuvos po antrojo pasaulinio karo ir jaunos šeimos, atvykusios prieš dešimtmetį. Renginyje vaidino, šoko bei dainavo ir jauni, ir pagyvenę.

Visus vakarojimo dalyvius tą vakarą siejo ne tik Aukštaitijos kepėjų iškepta naminė duonelė, bet ir pokalbiai, prisiminimai apie pokario Lietuvą, šiandieninę Klaipėdą… Ir paliktus tėvelius, gimines…

Kelionės į Lietuvą metu neapleido jausmas, jog lietuviškoji bendrystė suartino tolimas šalis – Ameriką ir Lietuvą.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Per Jonines - tradicinių lietuvių liaudies žaidimų čempionatas

Birželio 24 dieną, šeštadienį, Jakų parke vyks tradicinių lietuvių liaudies žaidimų čempionato finalinis vakaras ir Joninių šventė. Čia laukiami visi ...
2023-06-19
Skaityti daugiau

Regionas

Tilžės akto 100-metis paminėtas Priekulėje

Priekulėje vyko Tilžės akto šimtmečio sukakčiai skirtas renginys − konferencija „Tilžės akto šimtmečio minėjimas Lietuvos Nepriklausomybės šimtmečio šviesoje“, kurią organizavo ...
2018-12-04
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This