Ką padaryti, kad Klaipėdoje būtų gera muzikuojantiems vaikams?

Mums rašo

Taip susiklostė gyvenimas, kad mano didžioji aktyvios veiklos dalis yra susijusi su muzika, su muzikuoti norinčiais vaikais. Iš ties, kai kas gal pavydi (tikiuos baltai), kad kasdien supa garsai, gražūs žmonės, begalė pozityvo. Tad atrodytų, kad neigiamom mintim kaip ir nėra vietos rastis, tačiau ima ir atsiranda.

Ima ir atsiranda, kai raštiškai kreipiesi į Savivaldybę patalpų, tačiau gauni oficialų atsakymą, kad nėra teisinio pagrindo. Kai matai, kad gruodžio 2-ąją, 17 val., magiškame eglutės įžiebimo vakare Teatro aikštėje įspūdingų muzikinių dovanų maiše nėra muzikuojančių vaikų.

Visiškai neginčiju pasirinkimo, programa greičiausiai yra tokia, kuria visi susirinkę džiaugsis ir visiškai nepasiges, kad čia nėra grupės „Barzdoti vyrai”.

Buvo organizatorių mintis galbūt ir juos įtraukti į programą, bet nuspręsta apsieiti. Taip, jie nėra dar tokie pro, kaip pakviestieji, bet jie žavūs savo amžiumi ir pasiekimais, kurie yra ne pagal amžių. Nieko, išaugs ir bus tokie kaip mes…

Taip, mes dainuojame dainą:

Klaipėdoj gyventi gera,
Pasiklydus švyturys parodys kelią.
Gera Klaipėdoj gyventi –
Uosto vartai atviri gyvenimo šventei.

Tačiau mums jauniems, triukšmingiems, kūrybingiems nėra kur augti, mūsų muzikinio gyvenimo-gyvavimo šventė yra labai ribota.

Panašiose šventėse, kur renkasi šeimos su vaikais kažkodėl matome savo vietą, nes jos kitur nėra. Muzikiniai ar naktiniai klubai ir kitos vietos dėl suprantamų priežasčių ne vaikams, ne mokyklinio amžiaus jaunimui. Kaip ir ką padaryti, kad Klaipėdoje gyventi gera būtų muzikuojantiems vaikams, jaunimui?

Buvo laikas, kai pats organizavau festivalį GROCK, jų buvo devyni. Čia vyko įvairūs koncertai, konkursai. Dalyvių (muzikuojančių) skaičius siekdavo ne vieną dešimtį ir ne dvi, ne tris.

Buvo laikai, kai BIG prekybos centrui šovė mintis organizuoti muzikines popietes šiai amžiaus grupei. Gavosi fenomenalus kultūrinis reiškinys-vyksmas, kuris truko gal net ketverius metus.

Patys darėme daug smulkesnių reginių, juos darome ir dabar, tačiau savo jėgomis ir resursais sudėtinga tai vystyti ir patenkinti natūraliai egzistuojantį poreikį muzikuoti. Vykdydami minėtas veiklas pastebėjome, kad tai svarbu ne tik mums. Tai suprasti galima ir be mano komentaro.

Savo „skausmą” lieti baigsiu neišsiplėsdamas, bet kreipimusi į tuos kas gali, nori, žino kaip šią situaciją keisti.

Beje, šį mintis – apie egzistuojančios muzikinės saviraiškos sąlygų nepakankamumą buvo išsakyta (ne mano) ir kuriant miesto kultūros strategiją.

Kartu problemą matau kur kas plačiau nei čia paminėjau. Yra du dalykai. Vienas – tai sąlygos repeticijoms, kitas – erdvės koncertams.

Muzika yra kiek išskirtinis dalykas dėl savo specifikos. Ne paslaptis, kad tai triukšminga veikla, todėl negali tai daryti (repetuoti) kur tik sumanęs, todėl asmeniui ar grupei pačiai spręsti akustikos klausimus dažnai būna arti neįmanoma. Šis – mano aprašomas susirūpinimas yra niekaip nesprendžiamas.

Palyginimams dažnai naudoju pavyzdžius iš sporto pasaulio. Sporto aikštelės, salės yra kiekvienoj mokykloj. Jei ne sale, tai lauko sporto aikštynais galima naudotis ne tik per pamokas, bet ir kitu metu. Ten galima ir treniruotis, ir varžytis. Įvairiose vietose įrengiami treniruokliai kur nemokamai gali jais pasinaudoti kiekvienas pageidaujantis. Krepšinio aikštelės yra ne vienoje Klaipėdos vietoje. Parke prieš „Studlendą” įrengta daug sportavimui pritaikytų aikštelių. Visa tai džiugina ir pagirtina, tik gaila, kad nekuriamos atitinkamos sąlygos vaikams ir jaunimui muzikuoti. Natūraliai kyla klausimas: kodėl nėra scenos tame pačiame parke?

Galima klausimų daug surašyti, tačiau jie turi kažkam rūpėti – turintiems galimybę panašias aktualijas suprasti ir spręsti.

Suprantu, kad tai ne tik Klaipėdos problema, bet mes dažnai girdime, matome kai džiaugiamasi ir didžiuojamasi tais rodikliais, kurie yra aukštesni nei kitų miestų. Kodėl nepagerinus sąlygų muzikuojantiems? Kodėl ir čia neparodyti Lietuvai pavyzdžio? Ko trūkta? Lėšų, politinės valios, ambicijų? Kodėl Klaipėda negalėtų būti muzikos sostine vasarą arba ištisus metus? Ne tik tuo metu, kai tą titulą kažkas suteikia.

Jei žmonės išvyksta iš Klaipėdos, tai vadinasi neturi ką prarasti arba praradimas neženklus. Padarykime ir šioj srity ką nors, kad ir sąlygos, tradicijos, aplinka, supratimas būtų nelyginamai geresni nei kitur. O kol kas muzikuojantys žmonės išvyksta, kaip ir kiti, kurie nemato ateities šiame mieste. Laimei ne visi.

P.S. Ačiū tiems, kurie mus suprato ir supranta. Šiai jaunai grupei teko džiaugsmo groti Metų klaipėdiečių apdovanojimų ceremonijoj, Vilties miesto koncerte, mamoms Dramos teatre, Jūros šventėje, mero priėmimo renginyje.

Tikiuosi neperskaitėte pykčio intonacijos, tai – liūdesys …

Linas Švirinas

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Bibliotekos kiemelyje „palaidoti“ dar du žodžiai

Trečiadienio pavakarę Klaipėdos apskrities Ievos Simonaitytės bibliotekos Saulės laikrodžio kiemely pagerbti du lietuvių kalboje nebevartojami žodžiai. Vienas iš jų – ...
2022-10-06
Skaityti daugiau

Politika, Svarbu

Žinomi klaipėdiečiai ragina kandidatuoti į merus

Atrodo, kad Klaipėdoje atsiranda nauja tradicija, kai kai kurie daugiau ar mažiau žinomi klaipėdiečiai artėjant savivaldos rinkimams laišku kreipiasi į ...
2022-09-02
Skaityti daugiau

Regionas

Priekulė švęsti žada tris dienas

Liepos mėnesį kasmet į miesto ir žirginio sporto šventę Edmundo Klimovo taurei laimėti suburianti Priekulė šiemet šventiniais renginiais džiugins net ...
2022-07-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This