Diplomatą Antaną Kalvaitį prisiminus

Mums rašo

Greta kitų senųjų Klaipėdos Liepų gatvės pastatų išliko ir išraiškingai atrodantis jugendo stiliaus pastatas – Aleksanderio namas (Liepų g. Nr. 10).

Gintauto Beržinsko nuotr.

Šiame name 1939–1940 m. veikė Lietuvos Respublikos generalinis konsulatas Klaipėdoje. Apie tai šiandien primena memorialinė lenta, atidengta 2017 m. lapkrityje.

A. Kalvaičio nuotr. iš LTSC S. Budrio archyvų

Lietuvos diplomatas dr. Antanas Kalvaitis drąsiai ir garbingai atstovavo Lietuvos Respublikos interesams  Vokietijos nacių valdomoje Klaipėdoje. Dabar tai jau istorija, kurią, tikėkimės, dar atras ne tik Klaipėda, Lietuva, bet ir pasaulis.

Algirdo Petravičiaus nuotr.

Šiandien, stovint prie gražaus ir garbingą istoriją menančio Aleksanderio namo ir žvelgiant į kuklią atminimo lentą, norisi prisiminti Lietuvos diplomato dr. Antano Kalvaičio nueitą sudėtinga ir garbingą gyvenimo kelią. Mums, gyviesiems, jis primena apie sąžinę, tikėjimą, artimo meilę, viltį, svajonę, pagalbą artimui net pačiu sunkiausiu gyvenimo metu, diplomatinę tarnystę Tėvynei, apie tas vertybes, kurių negali sumenkinti ir sunaikinti jokia laiko tėkmė, užmarštis ir abejingumas.

Kelionę pradėti reiktų nuo Šv. Kazimiero kapinių Čikagoje, trumpai stabtelti Klaipėdoje, o toliau persikelti į Tel Avivą ir Jeruzalę Izraelyje ir Hiustoną Jungtinėse Amerikos valstijose – tai vieno kuklaus Lietuvos diplomatijos riterio dr. Antano Kalvaičio, kilusio iš Rietavo, pėdsakai.

Laisvę ir nepriklausomybę atgavusi Klaipėda ir Lietuva, o taip pat ir demokratinis Vakarų pasaulis šiandien privalo sužinoti jau daug daugiau. Į amžinybę išėjęs velionis  neleidžia mums ramiai miegoti – ką jis norėtų mums pasakyti ir kokias paslaptis atverti? Jau sėkmingai žengiame – tai kuklus ir prasmingas įamžinimas Klaipėdoje, kuris veda į dar nežinomus atradimus. Visa tai – garbė Lietuvos valstybei. Vivorum oporet meniset. Šis lotyniškas posakis primena, kad išėjusius amžinybėn priimta minėti geru žodžiu.

Nuoširdžiai dėkojame Klaipėdos merui Vytautui Grubliauskui, miesto tarybos nariams, merijos darbuotojams, pasirūpinusiems atminimo lentos įrengimu. Taip pat bičiuliams, veikiantiems Mažosios Lietuvos reikalų tarybos Klaipėdos krašto skyriuje, pagerbusiems dr. A. Kalvaičio atminimą Klaipėdoje, minint 2017 m. lapkrityje Tilžės Akto 99 metines. Dėkojame lietuviškos spaudos darbuotojams išeivijoje ir Tėvynėje, broliams litvakams, padėjusiems ieškoti tų, kuriems diplomatas ištiesė pagalbos ranką ir tiems, kurių kapus ir likimus težino Dievas. Visa tai – kukli dovana nežinomiems mūsų tėvynainių žygdarbiams atminti, pasitinkant Lietuvos 100-mečio jubiliejų.

                                                                                                             Ernestas Lukoševičius, Lietuvos šaulių sąjungos išeivijoje narys

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This