Veteranai kriminalistai sunerimę dėl žadamų pokyčių

Nuomonės

Antradienį viešojoje erdvėje pasirodžius informacijai, jog visą statutinių pareigūnų rengimą ketinama perduoti naujai kuriamai Viešojo saugumo akademijai, Lietuvos kriminalinės policijos veteranų asociacija išplatino pareiškimą.

Nerimą buvusiems kriminalistams kelia ne tik šis faktas, bet ir tai, kad kai kurios organizacijos, vietoje to, kad siūlytų realius problemų sprendimus, prisidengdamos pareigūnų bendruomene, esą bando pasinaudoti politikais, įtakoti policijos veiklą ir klaidinti visuomenę.

Lietuvos kriminalinės policijos veteranų nuomone, policija, kaip pagrindinė ir didžiausia visuomenės saugumą užtikrinanti teisėsaugos institucija, darė ilgalaikius sisteminius žingsnius iš esmės kuriant naują, modernią rengimo sistemą, kuria dabar esą norima sugriauti.

Ypatingą nerimą veteranams kelia unikalaus policijos kriminalinės žvalgybos mokymo centro galimas praradimas.

„Dar 2014 m.  pavyko įtikinti tuomečius politikus ir policijos vadovus, kad būtina turėti atskirą, šiuolaikišką kriminalinės žvalgybos rengimo centrą, kur būtų rengiami kriminalinę žvalgybą vykdantys pareigūnai, – pranešime cituojamas asociacijos vadovas Algirdas Matonis. – Į šį centrą sudėjome daug finansų, žmogiškų išteklių, išanalizavome užsienio kolegų patirtį ir tai puikiai pasiteisino. Mūsų turimais duomenimis, per metus centre apmokama daugiau nei 1000 kriminalinės policijos pareigūnų, kitų institucijų ir užsienio šalių pareigūnų, todėl skaudu matyti, kad vienu neatsakingu žingsniu tai norima sugriauti“.

Asociatyvi nuotr.

Taip pat kyla klausimas, ar logiška naikinti Mastaičiuose (Kauno r.) įsteigtą Lietuvos policijos mokyklą, į kurią per kelis metus investuota daugiau kaip 10 mln Eur. Asociacijos vadovo teigimu, visos rengimo sistemos suplakimas į vieną bendrą mokymo įstaigą neišvengiamai turės neigiamos įtakos policijos atliekamų tyrimų kokybei ir policijos pareigūnų kvalifikacijos tobulinimui.

„Neslėpsiu, asociacija turėjo nuogąstavimų ir dėl vykdomų reformų policijoje, nes viešoje erdvėje pareigūnai buvo gąsdinami, kad bus naikinama kriminalinė policija, kad nebus kam tirti bylų, augs nusikalstamumas. Akivaizdu, kad permainos buvo būtinos, nes nieko nedarant sistema greitai taptų neefektyvia. Todėl dabar džiugu matyti, kad tie apokalipsiniai scenarijai neišsipildė ir policijos vadovybė išpildė duotus pažadus pareigūnams ir visuomenei“, – sako asociacijos vadovas A. Matonis.

Policijos veteranai, dirbę policijoje, jautė įsisenėjusias sistemos bėdas, kurias buvo būtina spręsti. Visiems akis badė aprūpinimo stoka, personalo senėjimas, motyvacijos trūkumas stoti į policiją, perteklinės biurokratinės procedūros, dėl kurių neefektyviai naudojami ištekliai ir pan.

„Abejojome, ar dabartiniams policijos vadovams pavyks suvaldyti ir įvykdyti suplanuotus pokyčius iš esmės, pasiekti iškeltus tikslus ir rezultatus, ar tai nebus dar vienas padalinių pavadinimų ir pareigybių pakeitimas. Šiandien gi matome, kad pokyčius pavyko įgyvendinti pakankamai greitai, nenukrypstant nuo užsibrėžtų tikslų, nestingant ryžto ir valios esminėms pertvarkoms“, – teigia asociacijos vadovas.

A Matonis mano, kad šių pokyčių įgyvendinimas yra nukreiptas į ilgalaikę perspektyvą, todėl tikėtina, kad žingsniai, kurių buvo imtasi, pasiteisins, toliau gerės institucijos darbo kokybė ir rezultatai.

Kriminalinės policijos veteranai ir toliau įdėmiai stebės pokyčius policijoje, teiks argumentuotus siūlymus ir darys viską, kad visuomenė būtų saugi.

                                                                                                                           Lietuvos kriminalinės policijos veteranų asociacija

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This