Gyvenvietes nuo laukinių gyvūnų saugo medžiotojai

Regionas

Plečiantis miestų ir kaimų teritorijoms, vietos gyvajai gamtai, laukiniams gyvūnams darosi vis mažiau, todėl neišvengiamai gyventojai vis daugiau gyvūnų pastebi arti gyvenamųjų teritorijų, o kartais net savo kiemuose. Dažniausiai apgyvendintose teritorijose pastebimi gyvūnai – lapės, usūriniai šunys.

Išvydę laukinius gyvūnus gyventojai dažnai pagrįstai baiminasi ne tik dėl to, kad jie gali išpjauti naminius gyvūnus, gyvulius, laikomus paukščius, bet ir dėl platinamų ligų, pavyzdžiui, niežų.

Usūrinis šuo, prixabay.com nuotr.

Dažnai bijoma ir dėl galimai pasiutlige apsikrėtusių gyvūnų, tačiau apie šios ligos atvejus Klaipėdos rajone negirdėti jau seniai, praneša Klaipėdos r. savivaldybė.

Pastebėję tokius gyvūnus gyventojai kreipiasi į medžiotojų būrelius, kad šie sumedžiotų laukinius gyvūnus, padėtų sureguliuoti jų populiaciją.

Prašo gyventojų pakantumo

Teigiama, jog pagal Medžioklės įstatymą medžiotojų būreliai negali medžioti urbanizuotose teritorijose, todėl lapėms ar laukiniams šunims pasirodžius netoli sodybų reikėtų juos baidyti, kad nesiartintų prie namų. Medžiotojai taip pat, jei į juos kreipiamasi, noriai padeda gyventojams patarimais, organizuoja gyvagaudžių spąstų spendimą gyvenvietėse. Medžiotojai rekomenduoja pamiškėse ar arčiau miškų laikomus naminius paukščius apsitverti vieline tvora ar elektriniu piemeniu.

Dauparų–Kvietinių seniūnijos seniūnė Judita Čekuolienė sako, kad gyventojai, nors ir prašo medžiotojų pagalbos, tačiau į jų veiklą vis dar žiūri įtariai.

„Medžiotojų būreliai atsiliepia į gyventojų prašymus ir visuomet stengiasi padėti, juolab, kad lapes ir usūrinius šunis jie gali medžioti ištisus metus. Vis dėlto situacija nėra vienareikšmė. Kol vieni laukia atvykstančių medžiotojų, kiti juos pamatę išsigąsta ir kviečia Aplinkos apsaugos agentūros darbuotojus, kurie atvykę atlieka medžiotojų būrelio patikrinimą ir neradę pažeidimų išvyksta. Tokia situacija pasitaikė ne kartą. Norėtųsi gyventojams priminti, kad medžiotojai medžioti urbanizuotose teritorijose negali, tačiau jie gali vaikščioti aplink gyvenvietes, laukuose netoli gyvenviečių – taip vyksta varymas laukais (tylusis varymas)“, – pranešime  cituojama seniūnė.

Jos teigimu, rajono medžiotojų būreliai atsakingai žiūri į medžioklę, laikosi visų Medžioklės įstatymo nuostatų, turi leidimus, todėl ji kreipiasi į gyventojus, prašydama jų pakantumo ir tolerancijos. „Jei matote laukuose einančius medžiotojus, tai reiškia, kad jie mažina laukinių gyvūnų populiaciją aplink jūsų gyvenvietę, namus, padeda jums, apsaugo jūsų naminius gyvūnus“, – teigia seniūnė.

Pranešama, kad nemažai žmonių kreipiasi ir dėl bebrų užtvankų, kurios užlieja gyventojų miškus, pievas bei jų daromos žalos nugraužus gyventojų auginamus medžius. Dėl to irgi pagalbos kreipiamasi į medžiotojus: bebrus galima medžioti nuo balandžio 15 iki rugpjūčio 1 d.

Teigiama, kad  rajone medžiotojų būreliai 2017 m. už medžiojamųjų gyvūnų išteklių naudojimą sumokėjo 17 tūkst. eurų mokesčių, kurie tampa Aplinkos apsaugos rėmimos specialiosios programos lėšų dalimi ir yra naudojami toms pačioms kompensacijoms dėl vilkų ūkiniams gyvūnams padarytos žalos, repelentų įsigijimui bei kitai finansinei paramai miško sklypų savininkams, valdytojams ir naudotojams, įgyvendinantiems žalos prevencijos priemones.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Nacionalinio miškasodžio metu šalyje pasodinta daugiau nei 100 girių

Šeštadienį Lietuvoje vyko Nacionalinis miškasodis „Kad giria žaliuotų“, kurio metu visoje šalyje pasodinta daugiau kaip 100 girių. „Lietingas lietuviškas oras ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Regionas

Kretingos rajone - nuo japonų iki Lietuvos grafų tradicijų

Kretingos kraštas vilioja gamtos grožio ir žmogaus kūrybos harmonija. Ilgėjančios dienos, skaisčiai šviečianti saulė ir pagaliau atėjęs pavasaris vis dažniau ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Verslas

Pelningiausiai iš savivaldybės įmonių pernai dirbo „Klaipėdos vanduo“

Praėjusiais metais visos savivaldybės įmonės dirbo pelningai. AB „Klaipėdos vanduo“ grynasis ataskaitinių finansinių metų pelnas siekė 5 218 881 eurą. ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Bute aptiktas irstantis moters kūnas

Penktadienio rytą, apie 9 val., Klaipėdoje, Laukininkų g. esančiame bute rastas mirusios, spėjama, 70- metės moters jau irstantis kūnas be ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

Sportas

LCC krepšininkių sėkmė - ir dėl bendruomenės palaikymo

Du pirmieji sezonai ir vos trys pergalės. Toks sunkus startas buvo Klaipėdos LCC tarptautinio universiteto moterų komandai, kuri sparčiu tempu ...
2024-04-20
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This