Palangos „Ramybėje“ – „Saugos ženklai“ ir „Odos dizainas“

Regionas

Galerija „Ramybė“ pirmoji Palangoje atidaro vasaros sezoną ir kviečia visus, besidominčius mados, tekstilės ir odos dizaino magija, į iškart dviejų parodų atidarymą.

Balandžio 20 dieną, penktadienį, 17.30 val. čia bus atidaryta Vilmos Marė mados ir tekstilės instaliacijos paroda „Saugos ženklai“ bei dviejų šviesaus atminimo menininkų Rūtos Gudaitytės – Zaturskienės ir Rimanto Dūdos paroda „Odos dizainas“.

Tarp Lietuvos ir JAV, Niujorko, kurianti Vilma Marė į Palangą atveža ne tik pernai sukurtą autorinę konceptualią mados ir tekstilės meno instaliaciją „Saugos Ženklai”, kurioje mūsų protėvių pavyzdžiu grožis vėl yra kuriamas apsaugai.

„Be pernykščių medžių iš vilnos veltinio, dar šį pavasarį Palangoje eksponuosiu baltos rožės atspalvių aprangos kolekciją ir pavasarinio šventumo įspūdį, tą metą kada žmonės Lietuvoje dainuoja: „Jori, šildyk žamį, Jori, apsižanyk” ir jis, rūtelas palaužęs, renkasi rožę. Ta išrinktoji buvo kažkada Palangoje Birutė, todėl ir šiandien siūlau savo sukurtą šventinę aprangą jaunajai ir puošiu šviesia vaidilutės /šventikės spalva“, – sako Vilma Marė.

Rūtos Gudaitytės – Zaturskienės ir Rimanto Dūdos paroda „Odos dizainas“ nukels ne tik keletą metų atgal, bet ir į 8–9 praėjusio amžiaus dešimtmetį, kai meninės odos tendencijas diktavo Estijos dailės instituto odos apdorojimo specialybės absolventai, kuriems priklausė ir šie menininkai. Jų kūryboje jaučiama estų odininkystės mokykla, puoselėjanti pagarbą medžiagai ir atlikimo kultūrą, diegianti tradicines odos apdorojimo technologijas. Šios mokyklos tradicijos tiko nuosaikiems ir modernistinę raišką vertinantiems lietuvių menininkams, kurių kūryba pasižymėjo  menine kokybe, gebėjimu įprastus kasdienius daiktus – knygas, dėžutes, įdėklus – pateikti kaip ne tik funkcionalius, bet ir meniškus.

Visgi vientisos stilistikos rėmuose kiekvienas odininkas puoselėjo individualią raišką. Knygų tuščiais lapais etapu – anuomet  didžiausią kūrinių dalį sudarė gražiai įrištos knygos baltais lapais, vadinamos dienoraščiais, svečių knygomis, užrašų knygelėmis ar tiesiog knygomis,- išskirtinis ir nepakartojamas grafinio piešinio dekoras  išduodavo  – ir išduoda – Rimantą Dūdą (1953-2017) bei Rūtą Gudaitytę-Zaturskienę (1945-2014).

Parodos galerijoje „Ramybė“ veiks iki gegužės 10 dienos.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This