Palangoje – medikų žaidynės

Sveikata

Dvyliktųjų greitosios medicinos pagalbos (GMP) žaidynių dalyviai jau renkasi Palangoje. Jų pasirodymai bus vieši, medikai kasdienio darbo užduotis atliks, į imituotas nelaimių vietas skubės tiesiog gatvėje, bet kurioje miesto vietoje ir net pliaže. Laukiama atvykstant maždaug 250 dalyvių.

Visi jie, prieš startuojant „GMP žaidynėms 2018“, apvažiuos miestą su įjungtais švyturėliais ir garso signalais. Tokį reginį bus galima išvysti tik vienąkart metuose – gegužės 17-19 dienomis.

Žaidynių organizatoriai tikina, kad GMP žaidynės ne tik iš šalies atrodo įspūdingai, o yra ir labai naudingos: tiek medikams, tiek visuomenei.

Žaidynės šiemet į kurortą atkeliauja antrus metus iš eilės. Lietuvos GMP įstaigų asociacijos valdybos pirmininkas, VšĮ „Kauno greitosios medicinos pagalbos stotis“ direktorius Nerijus Mikelionis sako, kad Palanga pasirinkta neatsitiktinai.

„Į didžiausią Lietuvos kurortą medikai suvažiuoja ne todėl, kad mums smagu čia pabūti, o dėl to, kad Palangoje susirenka labai daug žmonių, kuriems mūsų viešai demonstruojama praktika gali būti gyvybiškai svarbi, – pranešime cituojamas N. Mikelionis. – Medikams šios žaidynės yra svarbios todėl, kad įgauna progą parodyti, ką geba, ko patys išmoko, bet tuo pačiu šias žinias gali perteikti ir visuomenei. Tos kelios minutės, laukiant kol atvyks medikų brigada, mūsų artimam žmogui gali būti pačios svarbiausios gyvenime. Tad kiekvienas mūsų turėtume būti pasiruošę suteikti pirmąją pagalbą“.

Lietuvos GMP įstaigų asociacijos valdybos pirmininkas pastebėjo, kad GMP komandos į žaidynes dažnai žiūri lyg į olimpiadą, prieš startą būna įsitempę, dega didžiuliu noru laimėti pirmą vietą. Tačiau pašnekovas akcentuoja, kad ne laimėjimas žaidynėse yra svarbiausia, kur kas svarbesnis esą yra noras tobulėti, kartu suteikiant pacientams vis geresnes paslaugas. O šis medikų renginys todėl ir vadinasi žaidynėmis, ne olimpiada, kad čia atvykstantieji tarpusavyje nekonkuruoja, nerungtyniauja.

„Užduotis kuria, galvoja pačių įvairiausių sričių medikai. Štai kodėl kasmet žaidynių dalyviams tenka ieškoti atsakymų į klausimus, susijusius su medicina apskritai. Visada ieškome įvairesnių, sudėtingesnių situacijų, pritaikome užduotis dabartiniam laikmečiui, – sakė  Evelina Pukenytė, GMP žaidynių vyriausioji teisėja ir viena pagrindinių žaidynėms užduotis kuriančių žmonių Lietuvoje. – Populiarėjant žaidynėms, užduočių vis daugėja, tad į vieną dieną visko nebesutalpiname. Štai kodėl šiemet bus dvi dienos skirtos vien tik užduotims atlikti. Tikimės, kad kaip ir kiekvienais metais, didžiulio visuomenės dėmesio sulauks masinės nelaimės užduotis, kuri, kaip ir pernai, vyks prie Palangos tilto“.

Gegužės 17-19 dienomis Palangoje vyksiančiame renginyje varžysis 23 komandos iš Lietuvos ir dar 7 komandos – iš užsienio valstybių: Estijos, Kazachstano, Baltarusijos. Šiemet žaidynėse pasirodys ir Palangos priešgaisrinės gelbėjimo tarnybos pareigūnai bei Lietuvos kariuomenės dr.Jono Basanavičiaus karo medicinos tarnybos komanda.

Šventinė GMP automobilių kolona kurorto gatvėmis pradės riedėti nuo 9.15 val. gegužės 18 d. (penktadienį).

Komandines užduotis medikų ekipažai atliks gegužės 17 d. nuo 13 iki 17 val., gegužės 18 d. – 10.30-17 val.

Jau tampa tradicija, kad žaidynių medikai moko skubiosios pagalbos pradmenų ir visuomenę. Šįkart medikų brigados aplankys Palangos miesto mokyklas (17 d., nuo 12 iki 15 val.), o miestiečius ir kurorto svečius pirmosios pagalbos mokys kauniečiai: 18 d. Kauno GMP palapinę, kurioje medikai mokys pirmosios pagalbos veiksmų, bus galima rasti netoli Palangos tilto, Jūratės ir Kastyčio skvere.

Kasmet vykstančias žaidynes organizuoja Lietuvos greitosios medicinos pagalbos įstaigų asociacija, Lietuvos skubiosios medicinos draugija, Lietuvos sveikatos mokslų universiteto Ekstremaliosios medicinos katedra, Skubiosios medicinos klinika ir Krizių tyrimo centras.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje vėl vyks Jurginės

Jau tapo tradicija, kad balandžio pabaigą Palangoje vainikuoja smagi, pavasariu dvelkianti Jurginių šventė. Festivalis „Jurgi, paimk raktus“ jau ne vieną ...
2024-04-22
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje – lauko paroda apie Joną Šliūpą

Palangoje atidaryta Lietuvos nacionalinio muziejaus paroda „Kas išsigando Šliūpo?“, parengta pagal Miglės Anušauskaitės komiksų knygą. Apie spalvingą pirmojo Palangos burmistro ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Ugniagesiai išgelbėjo ir užstrigusį katiną, ir lifte įkalintą žmogų

Priešgaisrinės apsaugos ir gelbėjimo departamentas pranešė, kad antradienio rytą jo pareigūnams teko gelbėti Klaipėdoje, viename Šilutės plento daugiabutyje, prie įėjimo ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This