Abiturientams – išbandymas lietuvių kalba

Svarbu, Švietimas

Šeštadienį per 30,5 tūkst. šalies abiturientų laikė lietuvių kalbos egzaminą.

Moksleiviai galėjo rinktis kurį – mokyklinį ar valstybinį – egzaminą laikyti.

„Varpo” gimnazistams Antanui su Laurynu įveikiama pasirodė tik meilės tema, autorės nuotr.

Klaipėdoje skaičius moksleivių, pasirinkusių tarp šių egzaminų, pasiskirstė beveik po lygiai: valstybinį lietuvių kalbos egzaminą laikyti rinkosi 1044, mokyklinį  – 1035 uostamiesčio abiturientai.

Nors valstybiniam egzaminui išlaikyti skiriamos 4 val., „Atviros Klaipėdos” žurnalistė šalia vieno iš egzaminų laikymo centrų – Prano Mašioto progimnazijos – dar prieš 12 val. sutikto du „Varpo” gimnazistus (egzaminas prasidėjo 9 val. –  aut. pst.).

Antanas ir Laurynas sakė pasirinkę samprotavimo temą „Kas svarbiau – mylėti ar būti mylimam?” Pasak abiejų abiturientų, tai buvusi vienintelė tema, kurią esą dar buvo galima rašyti, nes kitos buvusios sunkios. Tačiau prisiminti visų temų pavadinimų moksleiviams nelabai sekėsi – prisiminta tema „Ką gali pakeisti vienas žmogus?” bei, pasak Lauryno, dar buvo „apie susvetimėjimą”.

Antanas teigė parašęs keliais žodžiais mažiau, nei reikalaujama: vietoj 500 – 480, tad, sakė, vieną tašką nuims, „bet nieko tokio”.

Paklaustas, tai kas, jo nuomone, yra svarbiau – mylėti ar būti mylimam – vaikinas sakė rašęs, kad svarbūs yra abu dalykai, o rašinyje rėmėsi rekomenduojama Vinco Krėvės drama „Skirgaila”. Kitas šiai temai rekomenduojamas autorius buvo Vaižgantas.

Antanas teigė šių metų naujove – kompiuterio paslaugomis –  nesinaudojęs,  o štai Laurynui jo prireikė:  PDF formatu pateiktame kūrinyje jis susirado herojų vardus, kuriuos buvo primiršęs. „Siužetą prisiminiau, bet vardų – nelabai”, – sakė jis.

Netrukus prie vaikinų prisijungė dar trys parašiusieji savo temas ir tik vienas iš jų rinkosi kitą, ne meilės temą, o samprotavo apie tai, ką gali pakeisti vienas žmogus. Sutikę nusifotografuoti, visi laimingi patraukė prie vieno iš moksleivių automobilių – vaikinams norėjosi kuo greičiau pamiršti egzamino įtampą.

Prieš 12 val. tarp anksčiau išlaikiusiųjų lietuvių kalbos valstybinį egzaminą žurnalistei pavyko sutikti tik „Varpo” gimnazijos vaikinus, autorės nuotr.

Šių metų lietuvių kalbos egzamino naujovės

Kaip ir kasmet, šiemet moksleiviai turėjo parašyti rašinį, pasirinkę vieną temą iš siūlomų keturių: dviejų samprotaujamųjų ir dviejų literatūrinių. Tačiau per egzaminą prie kiekvienos temos buvo pateikti du autoriai ir tie patys  – tik rekomenduojami. Reikalavimas remtis bent vienu privalomu autoriumi išliko, bet mokiniai jį galėjo rinktis ne tik iš tų, kurie nurodyti prie temos, bet ir iš visų 36 šio dalyko bendrojoje programoje nurodytų privalomų autorių.

Didžiausia šiųmetinė naujovė – abiturientai galėjo naudotis egzaminų patalpoje esančiais kompiuteriais, bet tik PDF formatu pateiktais rekomenduojamų autorių kūriniais –  prieigos prie interneto nebuvo. Vienas mokinys kompiuteryje pateiktą medžiagą galėjo skaityti 20 min., šį laiką išnaudodamas arba iškart, arba du kartus po 10 min.

Temos

Šių metų valstybinio lietuvių kalbos egzamino temos buvo šios: „Ką gali pakeisti vienas žmogus?” (Bronius Krivickas, Marius Ivaškevičius), „Svarbu mylėti ar būti mylimam?” (Juozas-Tumas Vaižgantas, Vincas Krėvė), „Gyvybės vertė literatūroje” (Balys Sruoga, Sigitas Geda) ir „Susvetimėjimo problema literatūroje” (Antanas Škėma, Jurgis Kunčinas).

Pasirinkę laikyti mokyklinį lietuvių kalbos egzaminą, galėjo rinktis iš šių temų: „Ar žmogus yra savo likimo kalvis?”(Sarbievijus, Vincas Mykolaitis-Putinas), „Kas savam krašte geriau nei svetur?” (Adomas Mickevičius, Antanas Škėma), „Istorinės asmenybės literatūros kūriniuose” (Jonas Radvanas, Vincas Krėvė), „Požiūris į gimtąją kalbą literatūros kūriniuose”(Mikalojus Daukša, Justinas Marcinkevičius).

INFORMACIJA

Nacionalinio egzaminų centro duomenimis, visoje šalyje valstybinį lietuvių kalbos egzaminą birželio 2 d. buvo užsiregistravę laikyti 18 602 abiturientai, mokyklinį – 11 996. Valstybinis lietuvių kalbos egzaminas būtinas, stojant į aukštąsias mokyklas.  Lietuvių kalbos egzaminas yra privalomas visiems bendrojo lavinimo šalies mokyklų abiturientams.  

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This