Atgimimo aikštė – Klaipėdos visuomenės akiratyje

Mums rašo

Benas Volodzka
2018-07-18

Komentarų: 1

Viešosios erdvės skirtos ne privačių ar grupinių savivaldybių administratorių politinių, ūkinių interesų tenkinimui, o viešajam interesui bei visuomenės poreikiams. Suinteresuotos visuomenės įsitraukimas ir įtraukimas yra būtina sąlyga siekiant skaidrių, kokybiškų sprendinių. Tai sunkiai įsisąmoninama tiesa valdyti, bet ne tarnauti įpratusiems savivaldybių administratoriams ir politikams.

Lietuvos uostamiestyje ignoruojanti suinteresuotos visuomenės valdymo tradicija tęsiama nuo sovietmečio. Skiriasi tik pasikartojančio užkeikimo ritmu kartojami pateisinimo motyvai: pramonės ir uosto plėtra, verslo ir kelių infrastruktūros skatinimas.

Šią blogą tradiciją vaizdžiai atspindi skubotas požeminių garažų ir tai pridengiančio keisto disko formos objekto įrengimo Atgimimo aikštėje projekto „stūmimas“.

Atgimimo aikštė sovietmečiu, dar prieš joje atsirandant Klaipėdos viešbučiui ir Lenino paminklui.

Griaunant senuosius pastatus suformuota centrinė uostamiesčio aikštė sovietmečiu įgijo ideologinį krūvį. Čia pastatyti svarbiausi šios sistemos simboliai, o vėliau vyko didžiausi pasipriešinimo jai judesiai. Todėl po 1990 m. miesto valdytojui Atgimimo aikštės perspektyva tapo sunkiai įkandamu Gordijaus mazgu. Erdvė, kurta valdžios kontroliuojamiems veiksmams, nebetiko atvirai visuomenei, o pavadinimo pakeitimas šios problemos nesprendė.

Klaipėdiečiai yra neabejingi ir susirūpinę centrinės miesto aikštės ateitimi. Tą akivaizdžiai patvirtino jų įsitraukimas 2015 m. į diskusijų ciklą šia tema, parengti suderinti siūlymai. Tačiau Klaipėdos miesto savivaldybės administracija sumaniai manipuliuodama sugebėjo ignoruoti suinteresuotą visuomenę ir nuo tiesioginių sprendimų priėmimo nušalinti renkamus politikus.

Demokratija turėtų būti svarbiausias visuomenės ir miesto valdžios prioritetas.

Viešųjų erdvių problemos privalo būti sprendžiamos įsiklausant ir išgirstant suinteresuotos visuomenės balsus. Klaipėdos miesto savivaldybės nesiskaitymas diagnozuoja lėtinę uostamiesčio ligą ir priklausomybę nuo neaiškių grupinių interesų. Klaipėdos miesto savivaldybės praktika „užmerkti akis“ ir „įgyvendinti bet kokia kaina“ kuria uždaro, neaiškius grupinius interesus aptarnaujančio klano reputaciją.

Šių metų gegužės 31 dieną organizuotame pikete viešai informuota apie vykstančias manipuliacijas Atgimimo aikštėje. Miestiečių surinkti parašai nepaskatino Klaipėdos miesto mero Vytauto Grubliausko atsakomybės. Jų surinkta nemažai ir yra pasirašiusiųjų miesto Tarybos atstovų. Uostamiesčio valdžios žmones tenkina neskaidrus Atgimimo aikštės sutvarkymo projektas, kuriame bus sunaikintas visas kultūrinis požeminis sluoksnis, užkertamas kelias galimybėms atkurti vaizdingą tarpukario kvartalą, įrengiamas abejotinos vertės objektas „Dangaus atspindys“, požeminiai garažai privačiam viešbučiui ir svarbiausia – iššvaistomi mokesčių mokėtojų išrinkti bendram gėriui skirti pinigai. Iki šiol Klaipėdos miesto savivaldybė nepateikė visų atsakymų ir dėl šio projekto skaidrumo.

Todėl pasitelkus nevyriausybines organizacijas suburta visuomeninė ,,Klaipėdiečių komisija viešosioms erdvėms“. Atskiroms aktualijoms nagrinėti numatoma galimybė papildomai pasitelkti pavienius ekspertus, bendruomenių ir kitų nevyriausybinių organizacijų atstovus.

Komisija nagrinės įvairius Klaipėdos miesto viešųjų erdvių aspektus. Tarp jų sieks persvarstyti Atgimimo aikštės projektą ir miesto savivaldybę rengti naują konkursą, suderintą su miestiečių, suinteresuotos visuomenės pateiktais siūlymais ir istorine aplinka. Tam ketinama aiškintis visų projekto procedūrų skaidrumą, suderinamumą su Lietuvos ir ES teisės aktų normomis.

Komisija atkreipia dėmesį į 2015 m. suinteresuotos visuomenės parengtus siūlymus. Taip pat į poreikį atlikti archeologinius tyrimus visoje aikštėje, kadangi įrengiant požeminę aikštelę gali būti sunaikinti prieškarinio kvartalo fragmentai ar kt. vertingi radiniai, užkirsta galimybė atkurti senąjį užstatymą – persvarstyti požeminių garažų būtinybę šioje vietoje.

Komisija dar kartą primena Biržos rūmų atstatymo galimybę, kuri formuotų pietinę aikštės ribą. Pabrėžia, kad suinteresuota visuomenė nurodė Atgimimo aikštės dangą projektuoti patogią susisiekimui bei veiklai be abejotinos vertės akcento ,,Dangaus atspindys“ ir pažymėti joje buvusią Biržos gatvelę. Vietoje minėto akcento surengti atvirą, skaidrų architektūrinį konkursą Tautos atgimimo idėjai įprasminti, įtraukiant bendruomenę ir suinteresuotą visuomenę.

1 Comment

  1. Vytautas

    Puikus straipsnis. Labai tiksliai sudėlioti akcentai.
    Jeigu tiek rašoma ir kalbama, reiškia tikrai aikštės projektas neskaidrus ir neatliepiantis visuomenės nuomonės.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Veidai

Samanta Pinaitytė: „Klaipėdoje menininkams tobula terpė kurti – nėra skubėjimo, milžiniškos konkurencijos"

Aktorė Samanta Pinaitytė Klaipėdos dramos teatre vos keleri metai. 2021 m. įsijungusi į šio teatro aktorių trupės gretas ji spėjo ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Kultūra

„Pavasario įkvėpimas“ Girulių bibliotekoje

Balandžio 6 d., šeštadienį, 15 val.,  Klaipėdos miesto savivaldybės Imanuelio Kanto viešosios bibliotekos Girulių padalinyje (Šlaito g. 6A) įvyks Elenos ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Per parą šalyje - vos 24 nauji COVID-19 atvejai

Ketvirtadienį Lietuvoje patvirtinti 24 nauji COVID-19 atvejai, iš kurių trys žmones užsikrėtė antrą, skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje vienas žmogus, ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Regionas

Kurą dideliais kiekiais pylėsi ir du buvę Kretingos rajono tarybos nariai

Žiniasklaidoje praėjusiais metais pasirodžius informacijai, kad nemažai šalies savivaldybių tarybos narių galėjo jiems skirtas išmokas naudoti neteisėtai, Klaipėdos apygardos prokuratūra ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

Deginimui skirtų atliekų importas per uostą: judama toliau

Klaipėdos jūrų krovinių kompanijos „Bega“ toliau vykdo procedūras, kad galėtų įgyvendinti planus per metus krauti apie 120 tūkst. tonų nepavojingomis ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This