Jauniems mokytojams pritraukti – savivaldybių vilionės

Regionas

Motyvacines priemones naujiems mokytojams į mokyklas pritraukti taiko beveik trečdalis Lietuvos savivaldybių. Jie dažniausiai aprūpinami būstu, jiems mokamos stipendijos ir finansuojamos studijos, teikiamos darželio lengvatos jų vaikams, sudaromas tinkamas darbo krūvis ir sąlygos, teikiamos metų mokytojo nominacijos. Tai parodė Švietimo ir mokslo ministerijos (ŠMM) atlikta savivaldybių apklausa, kurioje dalyvavo  59 savivaldybės iš 60.

Ir nors daugiausia motyvacinių priemonių naudoja Panevėžio miesto ir rajono, taip pat Ukmergės savivaldybės, tačiau jaunus specialius atvykti pas juos  skatina ir kai kurios Vakarų Lietuvos regiono savivaldybės.

Pranešama, kad Neringos savivaldybė naujiems pedagogams išnuomoja arba suteikia būstą, o Klaipėdos rajono ir Šilalės bendradarbiauja su aukštosiomis mokyklomis, kviesdamos studentus atlikti praktikas.

Savivaldybės taip pat skatina materialine pagalba – apmokamos būsto, kelionės į darbą, persikėlimo, kitos išlaidos – ją teikia beveik trečdalis (27 proc.) arba 16 savivaldybių. Neringos savivaldybė jauniems specialistams kompensuoja nuomojamo būsto išlaidas.

Tačiau du trečdaliai (71 proc.), arba 42 savivaldybės atsakė netaikančios jokių priemonių, kad būtų pritraukta naujų mokytojų į laisvas darbo vietas.

„Pritraukti naujus mokytojus į mokyklas jiems pasiūlant papildomas motyvacines priemones labai svarbu toms savivaldybėms, kuriose mokytojų trūksta ar trūks ateityje. Ir tai nėra vien tik materialinis skatinimas, žmogiškas rūpestis dėl naujo mokytojo gerovės rodo, kad jis yra laukiamas ir vertinimas. Savivaldybių skaičius, kurios imasi motyvacinių veiksmų, didėja“, – pranešime cituojamas ŠMM viceministras Gražvydas Kazakevičius.

Kasmet į mokyklas ateina apie 70 jaunų mokytojų, o savo profesinę karjerą baigia per 700 mokytojų, vidutinis mokytojų amžius šalyje – 50  metų.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Švietimas

Pedagogų streikas: komentuoja ministerija

Švietimo ir mokslo ministerija praneša, kad trečiadienį švietimo ir mokslo viceministras Gražvydas Kazakevičius susitiko su į Švietimo ir mokslo ministeriją ...
2018-11-28
Skaityti daugiau

Švietimas

Švietimo įstaigos vadovams – 5 metų kadencija

Švietimo įstaigų vadovų kadencijos apribojamos penkerių metų kadencijai, jų veikla vertinama kasmet, o metų veiklos ataskaitos skelbiamos viešai – tokie ...
2018-02-13
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This