Sulaikė iš Arabų Emyratų atplukdytas cigaretes

Kriminalai ir nelaimės

Tęsdami dar rugpjūčio pabaigoje pradėtą ikiteisminį tyrimą dėl neteisėto prekių neišvežimo, Muitinės kriminalinės tarnybos (MKT) pareigūnai praneša rugsėjo pabaigoje  Klaipėdoje sulaikę didžiulę – daugiau nei pusės milijono pakelių cigarečių siuntą. Beveik pusantro milijono eurų vertės cigaretės buvo atplukdytos iš Jungtinių Arabų Emyratų.

Kontrabandinės cigaretės sulaikytos Klaipėdos Malkų įlankos jūrų uosto poste. MKT nuotr.

Pareigūnų duomenimis, sulaikyti rūkalai iš pradžių turėjo būti gabenami į Latviją, o iš ten, tariamai vėl tranzitu vežant per Lietuvą į Rusijos Kaliningrado sritį, tiesiog pradingti. Įtariama, kad būtent taip nutiko su rugpjūčio 28-ąją Kybartuose sulaikytu vilkiku: tuomet, muitininkams patikrinus į Rusiją vežtą didžiulį cigarečių krovinį, paaiškėjo, kad puspriekabėje buvusios rūkalų dėžės tuščios.

Anot muitinės kriminalistų, tai vadinamoji „karuselės“ schema, dažnai naudojama tarptautinių kontrabandininkų grupuočių. Cigaretės, dangstantis iš pirmo žvilgsnio teisėtomis procedūromis, daug sykių pervežamos iš valstybės į valstybę, kol, nutaikius patogų momentą, dingsta iš legalios apyvartos.

JAE pagamintas cigaretes „Sky“ MKT pareigūnai sulaikė Klaipėdos Malkų įlankos jūrų uosto poste. Pirmiausia buvo sulaikytas sunkvežimis „Mercedes Benz“, kuriuo, deklaravus kaip tranzitinį krovinį, ketinta į Latviją išvežti 175 tūkst. pakelių rūkalų. O kitą dieną jūriniame konteineryje rasta dar 339 tūkst. pakelių tos pačios rūšies cigarečių. Iš viso buvo sulaikyta daugiau nei 514 tūkst. pakelių cigarečių, kurių vertė su privalomais sumokėti mokesčiais – 1 mln. 322 tūkst. eurų.

Anot pareigūnų, sulaikytos cigaretės veikiausiai būtų „nusėdusios“ ES šalių juodosiose rinkose.

Pastaraisiais metais MKT yra sulaikiusi ne vieną stambią tokių rūkalų siuntą, priklausančią gerai organizuotai tarptautinei kontrabandininkų grupuotei. Pastaroji, pasinaudodama iš pirmo žvilgsnio legaliomis muitinės procedūroms, klastodama dokumentus (pvz., keisdama siuntėjo, gavėjo rekvizitus, maršrutus), tam tikru momentu sugeba pradanginti cigaretes iš legalios apyvartos.

Pagrindinis tokių manipuliacijų tikslas – kad rūkalai, „besisukantys“ nepaliaujamų pervežimų „karuselėje“, galų gale dingtų iš oficialių dokumentų. Vėliau tokios kontrabandinės cigaretės parduodamos įvairių šalių juodojoje rinkoje.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Spyglys

Bus rūkoma ir politinių spektaklių metu*

Šių metų pradžioje Spyglys skaitė apie pasipiktinimą, kad pernelyg daug jau rūkoma Klaipėdoje rodomuose spektakliuose. Tokie jautruoliai nuo šiol galės ...
2023-05-11
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdiečio automobilyje ir namuose – nekuklios baltarusiškų rūkalų atsargos

Uostamiestyje pasieniečiai sulaikė klaipėdietį, automobilyje ir namuose slėpusį per 3 000 pakelių kontrabandinių cigarečių. Pirmadienį pasienio rinktinės Kriminalinės žvalgybos pareigūnai ...
2023-03-07
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

Kontrabandą slėpė vagone po medienos granulėmis

Klaipėdoje, Draugystės geležinkelio stotyje, stovėjusiame krovininio sąstato vagone pasieniečiai antradienį aptiko 9 tūkst. pakelių kontrabandinių cigarečių. Nelegalūs rūkalai buvo paslėpti ...
2022-02-23
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This