Dėl nustatyto toksiško metalo gyvenamojoje aplinkoje ir institucijų neveiklumo (atnaujinta)

Mums rašo

Alina Andronova, asociacijos KIDE prezidentė
2018-11-26

Komentarų: 5

Šių metų rugpjūčio mėnesio pabaigoje Klaipėdos apygardos prokuratūra pradėjo ikiteisminį tyrimą dėl galimos taršos iš uosto teritorijoje veikiančių įmonių geležies oksidais ir anglimi. Vienas pagrindinių įtariamų teršėjų, miesto centre kraunančių koksą ir metalų rūdas, yra AB „Klaipėdos jūrų krovinių kompanija“ (KLASCO).

Atliekant tyrimą, kurio metu nustatytas Cd ribos viršijimas, vėjo gūsiai vyravo nuo 2 iki 4 m/s, tad kyla klausimas, kuo gyventojai kvėpuoja esant smarkesniam vėjui, kuris pajėgus atnešti daugiau bei sunkesnių cheminių medžiagų iš uoste dirbančių įmonių į gyvenamąją aplinką net per uždarus langus? Martyno Vainoriaus nuotr.

KLASCO įmonės atstovai teigia, kad visą senamiestį palietusi tarša šiuo metu yra suvaldyta, nors gyventojai informuoja priešingai. Todėl asociacijos „Klaipėdiečių iniciatyva už demokratiją ir ekologiją“ (KIDE ) atstovai yra priversti reguliariai inicijuoti oro kokybės tyrimus bei geležies rūdos dulkių mėginių paėmimą nuo gyventojų namų. Šie tyrimai kaskart patvirtina, kad tarša tebesitęsia.

Tačiau neseniai šių tyrimų metu gyvenamojoje aplinkoje buvo rasta ne tik geležies oksidų, bet ir toksiška, sveikatai pavojinga cheminė medžiaga kadmis (Cd). Kadmis – vienas iš pavojingiausių sunkiųjų metalų žmogaus organizmui.

Šių metų spalio 12 d. asociacija KIDE Nacionalinio visuomenės sveikatos centro prie sveikatos apsaugos ministerijos Klaipėdos departamento (NVSC) direktoriaus Rimanto Jono Pilipavičiaus raštą. Jame teigiama, kad šių metų rugpjūčio 30 d. NVSC atlikto tyrimo metu Švyturio gatvėje paimtame oro mėginyje buvo nustatytas kadmio vidutinės paros koncentracijos Lietuvos higienos normų viršijimas beveik du kartus. Laiške pasigedome Aplinkos apsaugos departamento prie Aplinkos ministerijos Klaipėdos valdybos įvertinimo dėl galimų Cd šaltinių ir tolimesnių veiksmų.

Pasak NVSC, Klaipėdos valdybai buvo išsiųsta užklausa, tačiau atsakymo iki šiol nėra.

Aplinkos apsaugos agentūros direktorė situaciją įvertino, neatlikusi tyrimų, išsamios analizės Vitės kvartale, teoriškai apžvelgė teoriškai galimus kadmio atmosferoje šaltinius.

Taip pat gyvenamojoje aplinkoje buvo rastas ir kancerogeninis metalas nikelis, kuris pasak, NVSC darbuotojų, neviršijo leistinos paros normos. Tačiau Nacionalinio vėžio instituto mokslininkai teigia, kad mokslas nėra nustatęs slenkstinės kancerogeninių metalų dozės. Net ir labai maži kiekiai, neviršijantys normos, kelia vėžio susirgimų riziką.

Apie tolimesnius veiksmus (taršos šaltinio nustatymą, pakartotinus tyrimus) NVSC šiame laiške Asociacijai informacijos nesuteikia. KIDE narius toks atsakymas netenkino, nes šalia Švyturio g. 8-ojo namo nėra judrios gatvės, tyrimo metu nebuvo rūkoma ir patalpose nebuvo naudojama buitinė chemija, iš kurios ši toksiška cheminė medžiaga galėjo patekti į gyvenamąją aplinką. Todėl KIDE atstovai pradėjo ieškoti kitų galimų Cd šaltinių.

Viename iš ES 2013 metų dokumente, Komisijos komunikate Europos parlamentui teigiama, kad „šiuo metu didžiausią susirūpinimą kelia fosforo trąšų sudėtyje esantis teršalas kadmis […]”.

Pasiteiravus NVSC, ar buvo atliktas tyrimas/užklausa apie KLASCO įmonės kraunamų trąšų cheminę sudėtį, NVSC darbuotojai nustebo išgirdę apie tai, kad Cd yra trąšų sudėtyje ir paprašė asociacijos KIDE atstovų pasidalinti nuorodomis, patvirtinančiomis šią informaciją. Ir tik tuomet, spalio mėnesio pabaigoje, NVSC išsiuntė KLASCO įmonei užklausą. Atsakymo iki šiol nėra.

Atsakingos institucijos teigia, kad aptiktas Cd ribos viršijimas visuomenės sveikatai grėsmės nekelia, nes viršijimas nėra labai didelis, ir jis buvo aptiktas tik viename bute. Tokios išvados daromos atlikus tik vieną tyrimą. Pakartotini tyrimai kituose butuose ir daugiabučiuose neatlikti, nors atsakymą apie Cd viršijimą NVSC turėjo rugsėjo 7 d.

Žiniasklaidos atstovams NVSC teikia klaidinančią informaciją – „atlikti 6 tyrimai ir tik vieno iš jų metu buvo užfiksuotas viršijimas”. Tačiau tik vienas iš šių tyrimų (kurio metu ir užfiksuotas Cd viršijimas) atliktas išsamiai, nes oro mėginiai tąkart buvo imami 4 kartus per parą skirtingu laiku.

Taip pat NVSC darbuotojai klaidina žiniasklaidą teigdami, kad sunku atlikti tyrimus, nes gyventojai bendradarbiauja nenoriai.

KIDE atstovai, sužinoję apie Cd viršijimą, su Vitės kvartalo gyventojais aplankė apie 80 butų Pušyno, Malūnininkų, Sportininkų, Švyturio, Gulbių, Karklų, Kanto, J. Janonio, Bokštų gatvėse ir surinko tiek pat gyventojų prašymų ištirti jų gyvenamosios aplinkos oro kokybę.

Tuo metu ir asociacija KIDE pateikė prašymą NVSC dėl Cd šaltinio nustatymo ir papildomų oro kokybės tyrimų, kurie būtų atlikti KLASCO įmonei vykdant krovos darbus trąšų terminale/sandėlyje bei kitų krovinių terminaluose.

Atliekant šį tyrimą, kurio metu nustatytas Cd ribos viršijimas, vėjo gūsiai vyravo nuo 2 iki 4 m/s, tad kyla klausimas, kuo gyventojai kvėpuoja esant smarkesniam vėjui, kuris pajėgus atnešti daugiau bei sunkesnių cheminių medžiagų iš uoste dirbančių įmonių į gyvenamąją aplinką net per uždarus langus?

Rugpjūčio mėnesį pastatyta kompanijos KLASCO įmonės teritorijoje stacionari stotelė, matuojanti oro taršą, šiuo atveju taip pat nepadeda. Uosto direkcijos vadovai teigia, kad taršos viršijimų pastaruoju metu nėra užfiksuota. Tačiau kone dukart viršyta leistina kadmio norma ir vis dar esančios geležies oksidų dulkės kalba ką kita.

Rugpjūčio 30 dieną NVSC patalpose vyko susitikimas su Klaipėdos gyventojais. NVSC, Aplinkos apsaugos agentūros, Aplinkos apsaugos departamento Klaipėdos valdybos ir Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento vadovai susitikimo metu gyventojams skaitė pranešimus apie įstatyminius aktus ir jų institucijų veiklas, darbuotojų pareigybes ir pan., tačiau paliko labai mažai laiko gyventojams išsiaiškinti rūpimus klausimus apie taršą ir ją mažinančias priemones.

Klaipėdos regiono aplinkos apsaugos departamento vadovas pažadėjo, kad šių metų spalio mėnesį bus surengtas kitas susitikimas, kurio metu Klaipėdos bendruomenių vadovai bus informuoti apie atliktus tyrimus ir tolimesnius veiksmus mažinant taršą Klaipėdos mieste. Tačiau žadėtasis susitikimas neįvyko.

Ir šiuo laikotarpiu, nuo rugpjūčio 30 dienos, su asociacijos KIDE atstovais aktyviai bendravo ir teikė informaciją tik Nacionalinio visuomenės sveikatos centro darbuotojai.

Klaipėdiečiai dar kartą įsitikino, kad jų sveikata nerūpi atsakingoms sveikatos ir aplinkos apsaugos institucijoms ir Vyriausybei, kuri įstatyminiais aktais neįpareigoja atsakingąsias institucijas užtikrinti Lietuvos Respublikos piliečių teisę į sveiką gyvenamąją aplinką.

Spalio 31 d. KIDE atstovai pasiteiravo NVSC visuomenės sveikatos saugos kontrolės skyriaus vedėjos Astos Šlepetienės, kodėl per du mėnesius NVSC nesiėmė jokių realių veiksmų, nustačius aiškų rizikos gyventojų sveikatai faktorių. Skyriaus vedėja atsakė, kad „Cd viršijimas nesisiejo su KLASCO įmonės veikla”.

Ir iš tiesų, NVSC direktorius Rimantas Jonas Pilipavičius per mitingą „Už klaipėdiečių teisę į sveiką ir švarią aplinką” viešai pranešė, kad KLASCO krauna tik azoto ir kalio trąšas, kurių sudėtyje kadmio nėra. Tačiau šiandien jau 3,5 mėnesio, kai Švyturio gatvės namo miegamojo ore buvo aptikti kancerogeniniai metalai ir iki šiol nebuvo imtąsi priemonių šių chmenių medžiagų šaltinio nustatymui ir pašalinimui.

NVSC nuostatose rašoma, jog „centro paskirtis – pagal kompetenciją įgyvendinti valstybės politiką visuomenės sveikatos priežiūros ir vartotojų teisių apsaugos srityse, vertinti ir valdyti riziką žmonių sveikatai, susijusią su paslaugomis, gaminiais, aplinkos veiksniais ir užkrečiamosiomis ligomis“.

Tą patį mandatą turi ir visos kitos valstybinės ir municipalinės institucijos, atsakingos už saugios aplinkos užtikrinimą, tačiau kuo toliau, tuo labiau matosi, kad šis mandatas valstybės tarnautojus vargina. Nepadeda tam ir planuojamas 15 proc. biudžeto mažinimas visose ministerijose, dėl kurio bus skiriama mažiau lėšų personalui ir įrangai.

Ar mes galime jaustis saugūs planuojant maksimalią uosto plėtrą ir tuo pat mažinant išlaidas sveikatos ir aplinkos apsaugai?

5 Comments

  1. Marija

    Žmonės, ateikite į mitingą pasiakyti apie savo teises į sveiką gyvenseną Klaipėdos mieste lapkričio 17 d. 11 val. Atgimimo Aikštėje.

    Reply
  2. Ona

    Klaipeda jau negalima pavadinti miestu. Aplink miesto vienos gamiklos ,fabrikai,ir salia ju ylgiausi vamzdziai,is kuriu eina neaisku kokie dumai,kurie tersia visa aplinka

    Reply
  3. GYVENTOJA

    NUO VAKAR VEL PRADEJO KRAUTI ANGLIES AR NAFTOS KOKSA IR SMUKLIA GELEZIES RUDA. TAI VISA PAKRANTE JUODOJA. VEL DULKIU PILNA NEIMANOMA LANGU ATIDARYTI. O NVSC ZMONES VISAI NERUPI TAIP PAT KAIP IR APLINKOSAUGAI GAMTA. ZMOGUS JUK BEVERTIS YRA!

    Reply
  4. Anonimas

    Negalime leisti nuodyti mus,kažkas turės atsakyti už tai.Turetų kiekvieną tai jaudinti

    Reply
  5. Dalia

    daro viską, kad tik įtikti ponams turčiams ir valdžiai, o ne gyventojams. Taip yra ne tik su tarša, bet ir su triukšmu. Deja….

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėdoje - didelė tarša kietosioms dalelėmis (atnaujinta)

Uostamiestyje, Šilutės plente esanti taršos matavimo stotelė antradienį fiksuoja daugiau nei dvigubai didesnį už leistiną kietųjų dalelių kiekį ore, o ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės

„Grigeo Klaipėda“ byloje - dar du prašymai

Šiaulių apygardos teismas penktadienį apklausė du papildomai pašauktus į teisiamąjį posėdį naujus liudytojus AB „Grigeo Klaipėda“ Kuršių marių taršos byloje. ...
2024-03-29
Skaityti daugiau

Svarbu, Uostas ir jūra

„Klasco” ir miesto valdžios mūšis grįžta į pradinę stadiją

Klaipėdos jūrų krovinių kompanija („Klasco”), teismams skundusi praėjusios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos 2022-ųjų pavasarį priimtą sprendimą nepritarti jos planuojamai naujai ...
2024-03-14
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This