Klaipėdoje – nemokami restauruotų kino klasikos filmų seansai

Kultūra

Gruodžio 3–5 d. Lietuvos kino centras trečiąjį kartą šiais metais kviečia nemokamai žiūrėti šiuolaikinės kokybės, naujai suskaitmenintus ir restauruotus lietuvių kino klasikų filmus, tarp kurių – ir filmas vaikams.

Pranešama, kad kino teatruose „Forum Cinemas“ Vilniuje, Kaune ir Klaipėdoje visuomenei bus pristatytos trys naujam gyvenimui prikeltos istorijos: režisieriaus Vytauto Mikalausko nuotykių filmas vaikams „Žydrasis horizontas“ (1957), Vytauto Žalakevičiaus drama „Adomas nori būti žmogumi“ (1959) ir Gyčio Lukšo psichologinė drama „Vasara baigiasi rudenį“ (1981).

Filmas vaikams „Žydrasis horizontas“ linksmai pasakoja apie berniukų, svajojančių patekti į jūrininkų mokyklą Klaipėdoje ir tolimuosius plaukiojimus, vaikystės romantiką, nuotykius ir išbandymus, susidūrus su tikrove bei kelionėje link jūros atsitiktinai sutiktu avantiūristu. Tai yra pirmasis lietuviškas filmas vaikams ir pirmasis Lietuvos kinematografininkų savarankiškai sukurtas ilgametražis vaidybinis darbas, prie kurio dirbo vėliau pripažinti lietuvių kino kūrėjai Henrikas Šablevičius, Algimantas Mockus, Arūnas Žebriūnas.

Vyresniems žiūrovams skirtas Vytauto Žalakevičiaus filmas „Adomas nori būti žmogumi“ atskleidžia dviejų jaunuolių, Adomo ir Liucės, viltis ir svajones ištrūkti iš savo skurdžios kasdienybės į už jūrų marių esantį gražesnį pasaulį.

Legendinėje Gyčio Lukšo dramoje „Vasara baigiasi rudenį“ apie jauną našlę pamilusius tėvą ir sūnų, režisieriaus žvilgsnis krypsta į žmogų iš arti, trijų vienišų žmonių tarpusavio santykius, neišsakytais jausmais ir neįgyvendintais siekiais pažymėtus jų likimus.

Lietuvos kino centro užsakymu jau suskaitmeninta ir restauruota 13 filmų: „Žydrasis horizontas“ (rež. V. Mikalauskas, 1957), „Adomas nori būti žmogumi“ (rež. V. Žalakevičius, 1959), „Niekas nenorėjo mirti“ (rež. V. Žalakevičius, 1966), „Jausmai“ (rež. A. Grikevičius ir A. Dausa, 1968), „Gražuolė“ (rež. A. Žebriūnas, 1969), „Maža išpažintis“ (rež. A. Araminas, 1971), „Herkus Mantas“ (rež. M. Giedrys, 1972), „Sadūto tūto“ (rež. A. Grikevičius, 1974), „Velnio nuotaka“ (rež. A. Žebriūnas, 1974), „Faktas“ (rež. A. Grikevičius, 1980), „Vasara baigiasi rudenį“ (rež. G. Lukšas, 1981), „Skrydis per Atlantą“ (rež. R. Vabalas, 1983), „Vaikai iš „Amerikos“ viešbučio“ (rež. R. Banionis, 1990). Iki metų pabaigos bus baigti restauruoti dar du lietuvių kino klasikos kūriniai – Arūno Žebriūno filmai „Paskutinė atostogų diena“ (1964) ir „Riešutų duona“ (1977).

Susipažinti su restauruotų lietuviškų filmų aprašymais galima čia.

Nemokami filmų seansai Klaipėdoje „Forum Cinemas“ (Taikos pr. 61), 3 salė

Gruodžio 3 d., pirmadienis
19 val.  „Vasara baigiasi rudenį“, rež. Gytis Lukšas, 1981 m., 90 min., N-13

Gruodžio 4 d., antradienis
19 val. „Žydrasis horizontas“, rež. Vytautas Mikalauskas, 1957 m., 70 min., V

Gruodžio 5 d., trečiadienis
19 val. „Adomas nori būti žmogumi“, rež. Vytautas Žalakevičius, 1959 m., 87 min., N-13.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Vasaros pabaigai - „Paskutinė atostogų diena“

Kino klubas „8 ½” kviečia palydėti vasarą kartu su kinu. Paskutiniame susitikime šį sezoną Koncertų salės parko estradoje bus rodoma ...
2019-08-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This