Motiejaus Bazaro debiutinė programa „Pirmi ir paskutiniai“

Kultūra

Klaipėdos koncertų salės I aukšto foje vasario 21 dieną, ketvirtadienį, 18.30 val. soline programa debiutuos jaunosios kartos pianistas Motiejus Bazaras. Šis talentingas atlikėjas melomanams jau žinomas dėl įvairiapusiškų muzikinių interesų ir įvairios veiklos, dažniau pastebimas ne tik akademiniuose koncertuose, bet ir džiazo ar elektroninės muzikos vakaruose.

Klaipėdos koncertų salė praneša, kad M. Bazaras studijavo Lietuvos muzikos ir teatro akademijoje (LMTA) ir Hamburgo aukštojoje muzikos mokykloje. Pernai LMTA jis apsigynė menų daktaro laipsnį. M. Bazaro profesiniai pasiekimai įvertinti daugiau nei 20 tarptautinių konkursų.

Pianistas turi nemažai patirties grojant su orkestrais, tarp jų Kauno, Lietuvos, Talino kameriniais, Lietuvos nacionaliniu ir valstybiniu simfoniniaiss, Latvijos nacionaliniu bei Plovdivo (Bulgarija) simfoniniais orkestrais.

M. Bazaro programa „Pirmi ir paskutiniai“, pristatysianti György Ligeti ir Sergejaus Rachmaninovo kūrinius, pasak atlikėjo, yra „žaismingas ir prasmingas anachronizmas, žymintis lemtingus lūžius ir transformacijas XX a. Vakarų muzikinėje kultūroje bei fortepijono mene“.

Koncertą pianistas pradės koncertinėje scenoje retai skambančio vengrų – austrų autoriaus G. Ligeti Etiudais. Pasak atlikėjo, jie „laikomi pirmuoju ir bene vertingiausiu etiudo fortepijonui žanro pavyzdžiu XX a. antrojoje pusėje.“ Kompozitorius juose įgyvendino savo kūryboje naudotas novatoriškas technikos idėjas, nepamiršdamas įpinti ne tik geriausių koncertinio etiudo žanro savybių, bet ir pasitelkdamas konstruktyviniuose etiuduose pasitaikančius bruožus – monotoniją, kartojimą, matematinį asketiškumą. M. Bazaro nuomone, Ligeti „sukūrė neginčijamą šedevrą, greitai pelniusį pripažinimą fortepijono meno bendruomenės tarpe, anksčiau laiko tapusiu klasika bei paminklu pianistinei technikai“.

Rečitalio antrojoje dalyje M. Bazaro interpretacijoje suskambės S. Rachmaninovo etiudai-paveikslai op. 39. Tai buvo žymaus rusų kompozitoriaus ir pianisto paskutinieji kūriniai sukurti Rusijoje, prieš visiems laikams išvykstant į JAV.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Baigiamieji „Vasaros koncertų ciklo“ pasirodymai

Netrukus prasidėsiantis paskutinis vasaros mėnuo skelbs Klaipėdos koncertų salės organizuojamo „Vasaros koncertų ciklo” programų maratono pabaigą. Vasariški koncertai stebins improvizacinės, ...
2021-07-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This