12-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Kovo 18-oji

Apžvalgininkas Rytas Staselis nuomonių rubrikoje dalinasi pastebėjimais, kaip mus aptarnauja Lietuvoje veikiantys užsienio bankai, prireikus žmogui grynųjų pinigų.

***

Architektas Romas Gailius siūlo įveiklinti šiemet 100 metų jubiliejų minintį Lindenau gamyklos elingą.

***

„Šiai dienai turime situaciją, kai reikia spręsti dėl interesų konflikto. Vadovas lieka toliau nušalintas nuo darbo, susijusio su tomis įmonėmis, su kurių atstovais dalyvavo rinkimuose, o jie dar parėmė ir partiją, delegavusią Arvydą Vaitkų. Tačiau man kyla kitų klausimų, ar tikrai jau suvaldytas interesų konfliktas, ar tikrai pono Vaitkaus pavaldiniai gali nepriklausomai priiminėti sprendimus, susijusius su tomis įmonėmis”, – „Atvira Klaipėda” sakė susisiekimo ministras Rokas Masiulis, žurnalistui ėmus aiškintis, ar rinkimuose į mero postą dalyvavęs Uosto direkcijos vadovas Arvydas Vaitkus galės grįžti į savo pareigas.

***

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad Klaipėdos savivaldybės Etikos komisija, nesutikusi su Vyriausiosios tarnybinės etikos komisijos sprendimu, esą ji netinkamai išnagrinėjo miesto Tarybos nario, mero rinkimų komitetui priklausančio Arvydo Cesiulio elgesį, pasiliko prie jau priimto sprendimo.

***

„Nežinau, kaip kitiems, tačiau man tvirtinti, jog išsirinkome naują merą, kuris esą atstovaus visų miestiečių interesams, asmeniškai liežuvis neapsiverčia. Nes yra konkretus balsavusiųjų už rinkimus laimėjusįjį merą miestiečių skaičius, kuris net ir sumažėjusio jau minėtojo 150 000 fone atrodo labiau nei graudžiai: už jį pasisakė viso labo vargani 25 000 klaipėdiečių”, – nuomonių rubrikoje apie itin žemą rinkėjų aktyvumą II rinkimų ture samprotauja „Atviros Klaipėdos” žurnalistė. Apie rinkimus, tik kitu kampu, nuomonių rubrikoje rašo ir su „Atvira Klaipėda” bendradarbiaujantis Valdas Pryšmantas.

***

Kultūros ministerija paskelbė, kad lankomiausias 2018 m. buvo Lietuvos jūrų muziejus, sulaukęs 793 346 lankytojų.

Kovo 19-oji

„Atvira Klaipėda” pranešė, kad Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas, panaikinęs ankstesnį Regionų apygardos administracinio teismo Klaipėdos rūmų sprendimą, konstatavo, jog uostamiesčio aplinkosaugininkai buvo teisūs, kai bandė apriboti laikomų atliekų kiekius bendrovės „Branda LT” kompostavimo aikštelėje.

***

„Smiltynės perkėla” pranešė, kad Agentūra „Factum“ į Lietuvos rekordų knygą įtraukė ant „Smiltynės perkėlos“ kelto „Nida“ Vasario 16-osios proga išskleistą milžinišką Lietuvos trispalvę.

***

Asociacijos „Klaipėdos žalieji“ pirmininkė Liudvika Kuzminčiūtė rašo apie jau anksčiau „Atviros Klaipėdos” pagarsintą problemą, su kuria susidurs kai kurie Debreceno g. gyventojai dėl čia planuojamo tiesti privažiavimo kelio prie bendruomenės namų.

***

Antradienį Seimas, atsižvelgdamas į dar praėjusių metų gruodžio 11 d. prezidentės Dalios Grybauskaitės teikimą, paskyrė Klaipėdos apygardos teismo pirmininką Arvydą Daugėlą Lietuvos Aukščiausiojo Teismo teisėju.

***

„Pakampėse girdisi, kad milijonieriai žada ,,nebeimti“ menkutėmis (jų žodžiai apie pinigus) sąnaudomis iškovotų Tarybos nario mandatų. Mąsto, kad tuomet LRT ir visokie šulcai nustos Malkų įlankos purve irgi gudų trąšose jų auksinį gyvenimą knisti. Neįsisvajokit, vyrai. Imkit, kaip įpratę. Lupti gausit, kaip nebuvot pratę”, –  porinkiminę situaciją tradiciškai šaržuoja Artūras Šulcas.

***

Krašto apsaugos ministerija pranešė, kad kariuomenė planuoja įsigyti naują laivą teršalų likvidavo ir gelbėjimo užduotims Baltijos jūroje vykdyti.

***

Klaipėdos valstybinė kolegija pranešė, jog tarptautiniame konkurse „Geriausias medžiagų apdirbimo inžinierius 2019“ jos studentai iškovojo aukštas prizines vietas.

Kovo 20-oji

Kaip lipdoma būsimoji miesto Tarybos valdančioji koalicija, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistas, sudalyvavęs ir koalicinės sutarties pasirašyme.

***

Trečiadienį paskelbus oficialų pajamų deklaravimo startą, į Valstybinės mokesčių inspekcijos Klaipėdos skyrių ėmė plūsti gyventojai, o elektroninė deklaravimo sistema dirbo su pertrūkiais.

***

„Tada, nurijęs pralaimėjimo kartėlį, į šoną padėjęs asmenines ambicijas V. Grubliauskas būtų turėjęs palaikyti partiečių pasirinktą kandidatą S. Gentvilą. Tokiu savo veiksmu jis būtų išsaugojęs daugybę metų Klaipėdoje Liberalų sąjūdžio turėtas stabilias pozicijas, nebūtų suskaldęs partijos, o Klaipėdos mero kėdėje šiuo metu matytume jauną ir energingą, nepavargusį politiką”, – nuomonių rubrikoje „Atviros Klaipėdos” žurnalistė samprotauja apie etiką politikoje.

***

Vyriausioji tarnybinės etikos komisijai neįtiko ir pakartotinai jos nurodymu Klaipėdos miesto tarybos sudarytos antrosios komisijos išvados dėl Savivaldybės administracijos direktoriaus pavaduotojos Alinos Velykienės veiklos, todėl VTEK pati nusprendė atlikti savo tyrimą.

***

Policija praneša, kad Lietuvos policijos pareigūnų plaukimo varžybose klaipėdiečiai pareigūnai iškovojo antrąją vietą.

***

Kovo 20 ir 28 dienomis Klaipėdos apskrities viešojoje I. Simonaitytės bibliotekoje pirmą kartą organizuojamas I. Simonaitytės vardo moksleivių meninio skaitymo konkursas, skirtas mokiniams nuo pirmos iki dvyliktos klasės.

Kovo 21-oji

Ar naudingas miestui trečiadienį Vyriausybės priimtas sprendimas panaikinti dar 1994 metų ministrų kabineto nutarimą dėl 80 ha Klaipėdos miesto teritorijos, priskirtos uosto rezervinei zonai, ją perduodant miestui, aiškinosi „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Ketvirtadienį posėdžiavusi miesto Taryba nepritarė savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino 2018 m. veiklos  ataskaitai, tačiau perpus sumažino mokestį už pradinukų lankomas pailgintos dienos grupes, nors atmetė Liberalų sąjūdžio frakcijos pasiūlymą įkainį mažinti 70 proc.

***

Muzikinis teatras pristato edukacinį projektą „Statykime operą“, kuriame kartu su teatro profesionalais dalyvauja 150 pajūrio krašto vaikų, vaidinančių ir šokančių dviejose šiuo metu statomose vaikams skirtose operėlėse.

***

Su Lietuvos centro partijos sąrašu į naująją miesto Tarybą išrinkta Laima Juknienė „Atvirai Klaipėdai” patvirtino nusprendusi sekti kolegos Alvido Šimkaus pavyzdžiu ir jungtis prie naujosios valdančiosios daugumos, kurios branduolį sudaro mero Vytauto Grubliausko rinkimų komitetas ir konservatoriai.

***

Mero rinkimus Kretingos rajone laimėjęs Antanas Kalnius tikino tik iš „Atviros Klaipėdos” žurnalisto sužinojęs, kad į rajono savivaldybės administracijos postą siūlomas Laimonas Žemaitis šiuo metu yra teisiamas dėl neteisėto lengvatinio naudojimosi keltais per Kuršių marias.

***

Klaipėdos miesto savivaldybei Uosto direkcijos valdyboje atstovaujantis jos administracijos Urbanistinės plėtros departamento direktorius Kastytis Macijauskas nori pasitraukti iš šios institucijos dėl galimo interesų konflikto ir jau parašė tokį prašymą Savivaldybės administracijos direktoriui. Tuo metu Susisiekimo ministerija gavo Vyriausybės įsteigto Valdymo koordinavimo centro išaiškinimą dėl Uosto direkcijos vadovo – patarta dėl to konsultuotis su įmonės valdyba.

***

Advokatų taryba pranešė nestabdanti penkių advokatų, kuriems pateikti įtarimai vadinamojoje teisėjų korupcijos byloje, veiklos: tarp jų yra ir du advokatai iš Klaipėdos.

Kovo 22-oji

Klaipėdos krašto aneksijos 80-mečiui pažymėti „Atviros Klaipėdos”  žurnalistas pakalbino uostamiesčio istorikus, kurie priminė, kaip tuo metu klostėsi įvykiai, vėliau turėję katastrofiškų padarinių šimtmečius čia gyvenusiems vokiečiams ir lietuvininkams.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

***

Per pastarąsias dvi savaites policijoje užregistruoti 4 atvejai, kai miesto centre iš pneumatinio ginklo apšaudomi įstaigų langai.

***

Penktadienį „Švyturio” arenoje prasidėjo jau šeštą kartą įmonės „Expo vakarai” organizuojama iki sekmadienio popietės vyksianti sveikos gyvensenos, sveikatingumo ir medicinos paroda „Sveikata 2019”, kurią galima lankyti nemokamai.

***

Klaipėdos pedagoginės psichologinės tarnybos direktorė Ulijana Petraitienė pasidžiaugė, jog, gavus finansavimą, tarnybos kiemelyje bus įkurtas japoniško stiliaus sodas.

***

Penktadienį ant Uosto direkcijos pastato atidengta atminimo lentelė, skirta Lietuvos jūrų laivininkystės įkūrėjui ir buvusiam vadovui Alfonsui Ramanauskui.

***

„Atvira Klaipėda” išsiaiškino, jog prie naujosios kadencijos Klaipėdos miesto tarybos valdančiosios daugumos prisijungęs Lietuvos centro partijos Klaipėdos skyriaus pirmininkas Alvidas Šimkus yra priverstas aiškintis prokuratūroje, nors jokie įtarimai jam ir nepareikšti.

***

Penktadienio vakarą pirmąsias NKL ketvirtfinalio rungtynes išvykoje žaidęs Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis” turėjo pripažinti minimalų Šakių „Vyčio” pranašumą 72:73.

***

Penktadienio vakare Klaipėdoje startavęs tarptautinis kino festivalis „Kino pavasaris” atidarymą pradėjo puikiu rusų režisieriaus Kirilo Serebrenikovo filmu „Vasara”.

Kovo 23-oji

Tęsdama Spaudos, radijo ir televizijos rėmimo fondo remiamą projektą „Mažosios Lietuvos asmenybių biografijos – nacionalinės kultūros paveldo dalis“ „Atvira Klaipėda” šįkart pristato, ko gero, žymiausią Mažosios Lietuvos asmenybę – rašytoją Hermaną Zudermaną.

***

Policija praneša apie darbo metu Klaipėdos uoste nukentėjusį jau ne pirmą Ukrainos pilietį.

***

MultiGyn Moterų lygoje šeštadienį išvykos rungtynes Vilniuje žaidusi Klaipėdos „Fortūna” minimaliai persvara įveikė „Kibirkštį” 84:83.  Tuo metu moterulyga.lt pristatė „ Fortūnos” gynėją Andrą Gabalytę.

***

Profesorius Vygantas Vareikis, Mažosios Lietuvos istorijos muziejuje pamatęs porą įdomių nuotraukų, pasidalino keletu minčių apie Klaipėdos piliavietės praeitį ir ateitį.

Mažosios Lietuvos istorijos muziejaus nuotr.

Kovo 24-oji

„Dirbantiesiems prašant, naujienų portalo redaktoriui maloniai sutikus, atidarau čia antikinių rašinių restauracijos dirbtuvėles. Senovėje internetuose publikuotų rašinių „Youtube” aktyvuotos nuorodos jau paprastai nebegyvos, taigi dabar restauruodamas pasiieškau kuo artimesnių. Kai kurie iš senovės raštų – tie, kuriuos įmanoma bent kiek suprasti ir be linkų – yra jau suguldyti popieriuje, bet su vaizdu ir garsu jie taptų aiškesni. Kai kurių net nebandžiau popierinti – be aktyvuotų nuorodų prasmė dingtų ar net apsiverstų. Taigi, tokius ir anokius raštus čia restauruoju ir teikiu atlaidžiam jaunimo dėmesiui”, – taip „Atviroje Klaipėdoje” atidarytą jo kertelę pristato Linas Poška.

 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This