Savivaldybėms GPM skirstys kitaip

Politika

Seimas priėmė Savivaldybių biudžetų pajamų nustatymo metodikos įstatymo pataisas, kuriomis keičiama gyventojų pajamų mokesčio (GPM) perskirstymo savivaldybėms tvarka. Šiuo metu galiojantis įstatymas papildytas straipsniu, reglamentuojančiu finansinio rodiklio verslo plėtros sąlygoms gerinti dydį ir sumos, apskaičiuotos taikant šį dydį, paskirstymą savivaldybėms. Priimtais pakeitimais savivaldybės bus skatinamos gerinti verslo aplinką.

Įstatyme įtvirtinta, kad nuo 2020 m. perskirstant GPM didesnę šio mokesčio dalį galės gauti savivaldybės, neturinčios savaiminio ekonominio augimo požymių. Lėšos bus paskirstomos savivaldybėms, atsižvelgiant į tai, kokiai grupei pagal teritorijoms keliamus ekonominio augimo tikslus priskirta savivaldybė ir koks tai grupei apskaičiuotas svorio (svarbos) koeficientas. Pasak Seimo darbo grupei vadovavusio Andriaus Palionio, 2020 m. šioms nuostatoms įgyvendinti iš valstybės biudžeto bus skirta 8,5 mln. eurų.

Teigiama esą priimtos pataisos skatins savivaldybes imtis aktyvesnių veiksmų siekiant sukurti sąlygas verslui steigti, naujoms darbo vietoms kurti ir investicijoms savivaldybėse pritraukti. Martyno Vainoriaus nuotr.

Savivaldybės bus suskirstytos į grupes. Priskyrimo grupėms metodiką ir tvarką nustatys Vyriausybė ar jos įgaliota institucija. Konkrečių savivaldybių grupės bus nustatomos atitinkamų metų valstybės biudžeto ir savivaldybių biudžetų finansinių rodiklių patvirtinimo įstatyme.

Pasak A. Palionio, Vyriausybė kiekvienais metais pagal nustatytą formulę apskaičiuos, kiek lėšų turės būti skiriama vienai ar kitai grupei.

„Numatoma, kad 2020 m. iš minėtų 8,5 mln. eurų vienai grupei atiteks 24 proc., kitai – 25, dar kitai – 51 proc. O jau pačioje grupėje savivaldybės dalinsis pinigus pagal rezultatus, pagal darbo užmokesčio fondo pokytį. Kuo tas pokytis, lyginant su praėjusiais metais, bus geresnis, tuo savivaldybė gaus daugiau lėšų. Tos savivaldybės, kurios gerai dirbs, investuos lėšas į tinkamas sferas, sukurs daugiau darbo vietų, didins iš gyventojų pajamų mokesčio surenkamas pajamas, gaus daugiau lėšų“ , – Seimo pranešime cituojamas A. Palionis.

Teigiama esą priimtos pataisos skatins savivaldybes imtis aktyvesnių veiksmų siekiant sukurti sąlygas verslui steigti, naujoms darbo vietoms kurti ir investicijoms savivaldybėse pritraukti.

Pagal šiuo metu galiojantį teisinį reglamentavimą GPM savivaldybėms buvo perskirstomas remiantis daugiausiai demografiniais ir infrastruktūros būklės kriterijais.

Minėtas įstatymas buvo priimtas už balsavus 65, nė vienam nebuvus prieš ir susilaikius 18 Seimo narių.

3 Comments

  1. Gintaras

    Miela AK, rašydami tokias džiugias naujienas, kažkaip aiškiau atskleiskite, ar per šią eilinę profesionalų inovaciją Klaipėda bus tik dar labiau pastekenta, ar už krovos ir kitus rekordus pradės nauda su Vilnium dalintis? Kitaip sakant, ar Klaipėda paklius į tą pačią „svarbos” grupę, nežiūrint į tai, kad Klaipėdoje lėšos tik uždirbamos, o Vilniuje jos netgi sukasi.

    Reply
    • Palmira Martinkienė

      Gerb. Gintarai, manau, puikiai suprantate, kad tai yra tik informacinis Seimo pranešimas spaudai apie priimtą įstatymo pataisą. Kai ši „akcija” bus pradėta įgyvendinti (kaip suprantu, nuo 2020 m)., būtinai ja pasidomėsime išsamiau, nes dabar, kaip galima įtarti iš pranešimo, kol kas niekas nieko dorai (net ir patys įstatymo priėmėjai) dar nesupranta… 🙂

  2. "... Investicijos...." :D

    „… didins iš gyventojų pajamų mokesčio surenkamas pajamas, gaus daugiau lėšų“ , – Seimo pranešime cituojamas A. Palionis.” Tai ir paskutinis bukis gali… 😀

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Naikinamas Petro Gražulio mandatas

Seimas pirmadienį surengtame nenumatytame posėdyje apsisprendė panaikinti šiurkščiai Konstituciją pažeidusio ir Seimo nario priesaiką sulaužiusio Petro Gražulio mandatą. Mandato netekusiam ...
2023-12-18
Skaityti daugiau

ELTA

Seime skinasi kelią apkaltos procedūra P. Gražuliui

Antradienį Seimas po pateikimo pritarė siūlymui pradėti apkaltos procedūrą Gargžduose išrinktam parlamentarui Petrui Gražuliui. Jei Seimas galutinai sutars, kad apkaltos ...
2023-05-16
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Pradėtos derybos dėl žvejybos galimybių Baltijos jūroje

Europos Komisija (EK), remdamasi Tarptautinės jūrų tyrinėjimo tarybos mokslininkų rekomendacijomis ir Baltijos jūros išteklių daugiamečiu valdymo planu, pateikė pasiūlymą dėl ...
2020-09-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This