„Atlantui” iškelta restruktūrizacijos byla

Sportas, Svarbu

Klaipėdos apygardos teismas ketvirtadienį patenkino VšĮ „Atlanto” futbolo klubas direktorės Jūratės Kazlauskienės prašymą iškelti šiai įstaigai restruktūrizacijos bylą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Bylos duomenimis, klubo skola kreditoriams palaipsniui mažėja. Praėjusių metų pradžioje jie siekė  513 174 Eur, šių metų kovo 20 d. – 465 338 Eur, balandžio 8 d. – 362 524,67 Eur.  Teigiama, kad naujuoju klubo dalininku nuo vasario tapęs Vidas Adomaitis vedė derybas ir jų metu kreditoriai sutiko padaryti nuolaidas bei sumažinti savo reikalavimus, buvo visiškai atsiskaityta su penkiais žaidėjais, kuriems klubas buvo skolingas. V. Adomaičio lėšomis buvo dengiamos ir kitų kreditorių skolos

Klubo direktorė teismui tvirtino pripažįstanti, kad įstaigos šiuo metu yra itin sunki, tačiau kartu akcentuota, kad veiklos nutraukimas neužtikrintų galimybės padengti įsipareigojimus kreditoriams, be to, tai esą „lemtų ir vieno iš seniausių bei tituluočiausių Lietuvos futbolo klubų išnykimą, kas neigiamai paveiktų visą šios sporto šakos būklę tiek nacionaliniu lygiu, tiek atstovaujant Lietuvai tarptautiniuose čempionatuose bei turnyruose”.

Šiais metais klubas jau gavo 64 000 Eur paramą iš Lietuvos futbolo federacijos, daugiau nei 30 000 Eur iš įmonių ir fizinių asmenų. Pagal kitas paramos sutartis bei garantinius įsipareigojimu paramos lėšos į klubo banko sąskaitą turi būti vedamos 2019 m. futbolo sezono viduryje bei pabaigoje. Byloje kaip konfidenciali medžiaga yra pateiktos dvi paramos sutartys, pagal kurias paramos klubui įsipareigojama pervesti 100 000 Eur paramą, taip pat yra penki garantiniai raštai, kuriuose nurodoma, kad potencialūs paramos davėjai ketina skirti iki 190 000 Eur sumą, jei tam pritars akcininkai. Uostamiesčio savivaldybės administracija savo ruožtu yra informavusi, kad „Atlantas” atitinka sąlygas dėl reprezentacinių Klaipėdos miesto sporto komandų dalinio finansavimo ir gali tikėtis iki 180 000 Eur paramos.

Kartu akcentuota, kad dauguma privačių rėmėjų nėra suinteresuoti skirti paramos lėšas, kol nėra priimtas teismo sprendimas dėl restruktūrizavimo bylos iškėlimo, nes nuogąstauja, kad kitu atveju klubas praktiškai bus pasmerktas bankroto bylos iškėlimui.

„Artimiausiu metu neketina įsigyti žaidėjų iš kitų klubų, sportinės veiklos sutartis sudarinės tik su laisvais žaidėjais, todėl nepatirs išpirkos („transferio“) išlaidų. <…> Nebenaudojamą įstaigos veikloje turtą bus siūloma nurašyti arba, jei yra galimybė parduoti. <…> Klubo planuojamos veiklos sąnaudos bus dengiamos vykdant pasirašytas sutartis, pritraukiant naujus rėmėjus, gaunamomis subsidijomis iš LFF, žaidėjų „transferių“, parama iš Klaipėdos miesto savivaldybės administracijos ir kitų rėmėjų. Senų skolų dengimas, įgyvendinant restruktūrizavimo planą, bus vykdomas iš pajamų, gaunamų už žaidėjų „transferus“, ar papildomų rėmėjų įnašų”, – rašoma teismo sprendime.

Visgi keli trečiaisiais asmenimis byloje buvę klubo kreditoriais esantys fiziniai asmenys tvirtino, kad restruktūrizacijos byla „Atlantui” neturėtų būti keliama, nes įstaiga esą yra nemoki, o jos pateikiami restruktūrizavimo metmenys nerealūs. Tačiau pats klubas pateikė duomenis, kad nei Klaipėdos miesto savivaldybė, „Sodra”, nei Mokesčių inspekcija neprieštarauja, jog būtų sukama tokiu gelbėjimosi keliu.

Kartu „Atlantas” teismui pateikė duomenis, kad priešingos nuomonės laikosi kreditoriai, kurių bendra reikalavimų suma yra 253 011 Eur. Tad klubas turi didesnę nei reikia kreditorių balsų daugumą dėl restruktūrizavimo plano patvirtinimo.

Išanalizavusi visus šiuos duomenis Klaipėdos apygardos teismo teisėja Kristina Domarkienė konstatavo, jog egzistuoja įtikinama įstaigos mokumo atkūrimo perspektyva, o restruktūrizavimo plano metmenų įgyvendinimas yra realus.

„Šioje situacijoje, teismo nuomone, prioritetas turi būti suteikiamas įstaigos gaivinimui restruktūrizavimo būdu, o ne jos likvidavimui”, – rašoma sprendime.

Pagal jį klubas turės teisę naudoti 62 192,90 Eur per mėnesį einamosioms įmokoms mokėti.  Restruktūrizavimo planas turi būti parengtas per pusę metų.

Tačiau ši nutartis per 7 dienas dar gali būti skundžiama Apeliaciniam teismui, bet toks skundas restruktūrizavimo proceso nesustabdytų.

Pristatant klubą vasario pabaigoje V. Adomaitis teigė, kad Registrų centre netrukus bus matyti, kad kiti klubo dalininkai yra jo brolis Darius Adomaitis ir sutuoktinė Odeta Adomaitienė. Tačiau iki šiol pagal pateiktus duomenis jis vis dar yra vienintelis įstaigos dalininkas.

„Klubas džiaugiasi vakarykšte Klaipėdos apygardos teismo nutartimi dėl restruktūrizavimo bylos iškėlimo ir teismo supratingumu, nes klubui sudaryta reali galimybė tęsti veiklą, atkurti mokumą ir palaipsniui atsiskaityti su visais kreditoriais. Klubo vardu didelis DĖKUI visiems kreditoriams, Klaipėdos miesto savivaldybei, LFF, sirgaliams palaikiusiems klubo iniciatyvą dėl bylos iškėlimo“, – šią naujieną vėliau socialiniame tinkle „Facebook” pakomentavo V. Adomaitis.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės

Į teismą siunčiami vagystes ir plėšimus vykdę penki vyrai

Klaipėdos apylinkės prokuratūra praneša teismui perdavusi baudžiamąją bylą, kurioje penki asmenys kaltinami dėl pernai Klaipėdos mieste masiškai vykdytų atvirųjų vagysčių ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūra: piniginę žalą patyrusiems asmenims turi atlyginti valstybė ir Neringos savivaldybė

Generalinė prokuratūra, siekdama apginti viešąjį interesą, kreipėsi į Regionų administracinį teismą su prašymu septynių asmenų naudai solidariai iš Lietuvos valstybės ...
2024-04-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This