Vieniša mama: „Rodau dukroms, kaip gera daryti gerus darbus“

Mums rašo

Valstybės vaiko teisių apsaugos ir įvaikinimo tarnyba, minėdama šeimos mėnesį, inicijavo interviu ciklą ,,Šeimų istorijos“.

Šįkart – atviras pokalbis su veiklia, ryžtinga, vieniša mama, auginančia 2,3 m. ir 6,5 m. vaikus. Pasakojimas apie gyvenime užklumpančias negandas ir apie tai, kaip nenuleisti rankų bei siekti savo vaikams gerovės.

Liko viena besilaukdama pirmagimio

„Karmos iš praėjusio gyvenimo turbūt vis tiek egzistuoja. Nežinau, kas tiki, kas netiki, bet aš tikiu“, – pokalbį pradeda pašnekovė.

„Mano mama laukėsi manęs antrą mėnesį, kai tėtis žuvo autoavarijoje. Jau buvo 3 vaikai šeimoje, todėl visi patarė jai darytis abortą, nes esą vienai bus labai sunku užauginti, namas – tik pradėtas statyti. Jos sesuo jau net buvo nuvežusi ją į palatą, bet mama staiga pasakė: „Na ne, auginu tris, tai ir dar vieną užauginsiu“. Todėl vėliau ir aš privalėjau suteikti šansą gimti ir augti savo vaikui“, – apie galimybę išvysti pasaulį pasakoja moteris.

Moteriai buvo 30 metų, ji buvo baigusi aukštuosius mokslus, išbandžiusi save įvairiose srityse, turėjo darbą, stogą virš galvos, draugų, bet šeimos vis dar nebuvo. Ir taip susiklostė, kad staiga susirado draugą, o neilgai trukus pastojo. „Mano vyras jau turėjo vaikų iš kitos santuokos ir nenorėjo mūsų vaiko, sakė darytis abortą, tačiau nei pagal mano tikėjimą, nei svajones, nei pagal įstatymus, nesutikau, pasitraukiau, gimdžiau ir auginau viena“, – skaudžiais išgyvenimais dalijasi ji.

Vyras tiesiog dingo ir nesirūpino ir iki pat šiol neturi jokio ryšio su vaiku.

Neteko darbo vos pagimdžiusi

Nėštumo metu jauna moteris daug lankėsi bažnyčioje ir pas specialistus, nes nebežinojo, kuo tikėti. „Labai daug verkiau, patyriau streso, įtampos ir nenorėjau perduoti to vaikui. Lankiausi pas bioenergetiką, tai jis mane nuramindavo“, – sako ji.

„Išėjus į dekretą, sumažino išmokas, buvo nustatytos lubos. Dabar dažnai kalbama, kiek reikia pasilikti pinigų juodai dienai. Seniau buvo sakoma 3 mėn. atlyginimą, dabar – pusės metų, o vienas politikas labai gražiai yra pasakęs, kad reikia turėti ne santaupų, o aplinkui tiek žmonių, kurie padėtų išgyventi tą juodą periodą. Tada aš pajutau, kad turiu labai daug draugų ir artimųjų, kurie padėjo viską suruošti į pasaulį ateinančiam kūdikiui“, – ašarodama pasakoja moteris.

Pasak pašnekovės, vos gimus vaikui, ji patyrė dar vieną smūgį. Vaikui tuo metu buvo vos pusmetis, kai įmonės, kurioje dirbo prieš nėštumą, direktorius paskambino ir pranešė, kad yra atleidžiama. Tuo metu moteris maitino, tad pienas dingo tą pačią dieną…

Asociatyvi Martyno Vainoriaus nuotr.

Moteris daug domėjosi ir konsultavosi teisiniais klausimais dėl atleidimo esant motinystės atostogose. Galiausiai įmonė sumokėjo išeitinę ir į teismą kreiptis nebeprireikė.

Iššūkiai nesibaigė

Pirmaisiais kūdikio gimimo metais auginimo džiaugsmą vis temdė negandos. Šeimininkė, pas kurią moteris nuomojosi būstą, turėjo jį parduoti. „Aš neturėjau, kur išeiti su kūdikiu ant rankų, pasakiau, kad noriu pirkti butą visiškai neturėdama nei pinigų, nei darbo. Tad pradėjau ieškoti darbo, o šeimininkė sakė palauks, nors manęs beveik nepažinojo“, – išgyvenimais dalijasi pašnekovė.

Vėliau moteriai teko varstyti teismo duris dėl tėvystės nustatymo. Buvo sudėtinga, nes tėvas nesutiko darytis DNR testo ir neigė tėvystę.

Tačiau šiandien moteris bijo dėl ateities santykių su biologiniu dukros tėčiu.

„Nerimauju, kas bus, kai didžioji dukra panorės susitikti su tėčiu. Ji jau pradeda tuo domėtis, mato, kad kiti tėčiai ateina pasiimti vaikų į darželį. Labai bijau, kad ji tikrojo tėčio bus atstumta,“, – susirūpinusi kalba dviejų dukrų mama.

Sunkios darbo paieškos

Jauna mama ieškodama darbo susidūrė su vietinio kapitalo įmonių direktorių požiūriu, kad,jei turi mažų vaikų, darbe esi nenaudinga. Pasak jos, kiekviename darbo pokalbyje direktoriai klausė, „o kas bus su vaiku, kai sirgs?“

Po ilgų darbo paieškų ir daug pokalbių vienas jaunas darbdavys nustebino ją sakydamas, kad „nereikia teisintis, kad turi vaikų. Aš pats jų turiu ir žinau, ką reiškia juos auginti“.

„Toks jausmas, kad mūsų šalyje vaikas yra kliūtis darbui, tuo tarpu užsienyje – tai didelė laimė ir dovana įmonei, visi sveikina ir nesvarbu, kuriam laikui išeini motinystės atostogų, ar kad įmonės pardavimai krenta“, – nuostabos neslėpdama sako moteris.

Nesusiklostę santykiai

„Vieną dieną mano gyvenime atsirado žmogus, su kuriuo kasdienybė prašvito. Jis užmezgė labai stiprų ryšį su mano dukra iš pirmos santuokos, o ji net ėmė vadinti jį tėčiu. Tas žmogus šeimos nebuvo turėjęs. Iš pradžių mes labai gražiai sutarėme ir ilgai nelaukę nusprendėme susituokti. Po 4 mėn. pažinties pajutau, kad laukiuosi. Aš labai norėjau to vaiko“, – prisiminimais dalijasi pašnekovė.

Pagyvenus drauge moteris pastebėjo, kad sutuoktinis labai nori ją pakeisti. Pradėjo drausti susitikti su draugais, užsiimti mėgstamomis veiklomis, tapo pavydus. Nuo jos atsiribojo draugai ir artimieji.

„Maniau, praeis laikas, apsišlifuosime, bet klydau. Po lemtingo pykčio protrūkio nusprendžiau skirtis. O žmonių požiūris buvo toks, kad nuo vieno pastojo, išsiskyrė, dabar nuo kito ir vėl bėga, kažkas su ja negerai, niekas neįtinka… O gal mes patys per daug jaudinamės dėl to, ką žmonės pasakys?“ – apie pradėjusius byrėti santykius sako ji.

Kaip teigia pašnekovė, moterims trūksta stiprybės išeiti su vaikais iš namų, kuriuose patiria stresą, fizinį, emocinį, psichologinį smurtą. Jos bijo aplinkinių reakcijos, bijo, kad nesiseks vienoms finansiškai išsilaikyti ir tinkamai užauginti atžalas. Yra labai daug baimių, todėl moterys susitaiko su padėtimi ir toliau taip gyvena, žalodamos ir save, ir vaikus.

Didžiausia laimė – sveiki vaikai

„Mes ne viską gyvenime galime pakeisti. Kiekvienam gyvenimas duoda tai, ką turi išgyventi. Vieniems vienokios bėdos, kitiems kitokios. Todėl aš kasdien dėkoju Dievui už sveikus vaikus. Esu pati laimingiausia dėl to ir suprantu, kaip sunku turėtų būti toms mamos, kurių vaikai serga sunkiomis ligomis. Tikriausiai tokioms mamoms mano problemos neatrodo didelės“, apie laimę pasakoja mama.

Anot pašnekovės, jos vaikai yra labai geri ir laimingi – jiems nereikia taikyti jokių bausmių. Kitos mamos sako, kad turi bausmių kėdutę, kitos, kad „paims diržą“, o jos vaikai nėra girdėję tokio pasakymo, jiems to nereikia. Kai mama viduje gerai jaučiasi, tai ir vaikai gerai jaučiasi, klauso ir nesunku su jais susitarti.

„Turiu būti pati stipri ir rami, nes vaikai labai jaučia, kai mama įsitempusi. Vaikai turi matyti mamą linksmą ir pasitikinčią savimi. O jei mamai kažkas negerai, žiūrėk, jau ir vaikas negaluoja“, – kalba pašnekovė.

„Rodau dukroms, kaip gera daryti gerus darbus“

Veikli moteris užsiima labdaringa veikla – organizuoja renginius vaikų globos namams, paramą sunkiai besiverčiančioms mamoms, yra VšĮ „Veiklių mamų klubo“ ir tėvų komiteto narė. Netgi yra prisijungusi prie politikų su idėjomis, kaip padėti vienišoms mamoms.

„Aš veduosi dukras į visus renginius, dalyvaujame kartu. Rodau joms, kaip gera daryti gerus darbus. Jos mato mane kaip autoritetą, sako: „Mama, kaip su tavimi pagarbiai visi elgiasi“, – džiaugsmo neslepia dviejų dukrų mama.

„Duoti yra lengviau nei imti. Tai suteikia be galo daug vidinio džiaugsmo. Todėl aš padedu kitiems, rūpinuosi senyvo amžiaus žmonėmis, pacientais, plaunu jiems kojas, skiriu dėmesį neįgaliesiems. Prieš 15 metų buvau kaulų čiulpų donorė, neapsakoma patirtis ir jausmas, kai žinai, kad kažkam išgelbėjai gyvybę“, – apie neįkainojamą patirtį pasakoja moteris.

„Kad ir kaip blogai jausčiausi, turiu eiti ir daryti, jaučiu atsakomybę. O jei nedarysi nieko, sunkumus išgyventi bus dar sudėtingiau“, – pokalbį užbaigia pašnekovė.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Sportas

„Neptūnas“ 50 minučių trileryje įveikė „Žalgirį“

Įsibėgėjusio Klaipėdos „Neptūno“ įspūdingo grožio trileryje, trukusiame 50 minučių, trečiadienį nesustabdė ir Kauno „Žalgiris“. Georgios Vovoro kariauna gausiai susirinkusių uostamiesčio ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Renginiai

Ketvirtadienį Klaipėdoje

KKKC PARODŲ RŪMAI (DIDŽIOJI VANDENS G. 2) 11 val. Meno ketvirtadieniai senjorams. Susipažinsite su dailininke Liuda Liaudanskaite, kuri dalinsis savo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Regionas

Prokuratūros ieškiniai - dar dviem Kretingos politikams

Plungės apylinkės teismo Kretingos rūmai pranešė, kad sulaukė dar dviejų Klaipėdos apygardos prokuratūros civilinių ieškinių 2019-2023 metų kadencijos Kretingos rajono ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Kultūra

Kviečia Nacionalinė bibliotekų savaitė

Balandžio 23–29 dienomis Lietuvos bibliotekininkų draugija tradiciškai organizuoja Nacionalinę Lietuvos bibliotekų savaitę. Tai – svarbiausia metų savaitė visoms šalies bibliotekoms, ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This