Neliko dar vieno senamiesčio pastato

Miestas, Svarbu

Įkandin Daržų gatvės 14, Didžioji Vandens g.  26 buvo nugriautas ir šioje gatvėje, kaimynystėje stovėjęs 1890 m. datuotas pastatas, pažymėtas 28-uoju numeriu.

Be visas to, paveldosaugininkai teigia, jog UAB „Minestas” ignoruoja jų nurodymus nevykdyti darbų nugriauto pastato Didžioji Vandens g.  26 vietoje ir sklype, tad ruošiasi bausti šią įmonę ir už nurodymų nepaisymą. Tačiau jos vadovas teigia, jog atlieka tik tuos darbus, kuriuos gali daryti pagal statybų leidimą.

Dėl trečiojo nugriauto pastato paveldosaugininkai žada jau kreiptis ir į prokuratūrą, nes tarp tuo pačiu adresu registruotų statinių savininkų yra ir Marius Šeškauskas, organizavęs darbus pastate Daržų g. 14.

Vaizdas spalio 11-osios ryte. Martynas Vainorius nuotr.

Vaizdas rugsėjo 18-ąją. Martynas Vainorius nuotr.

Negalėjo net judinti?

„Atvirai Klaipėdai” miestiečiai atsiuntė nuotraukas, kuriose matyti, jog Didžioji Vandens g. 26 tęsiami teritorijos tvarkymo darbai, nors paveldosaugininkai buvo juos sustabdę, kad būtų galima apskaičiuoti žalą.

Penktadienio rytą nuėjus iki šio sklypo buvo matyti ne tik kad sklype darbuojasi su vyrai ir ekskavatorius, bet ir nugriautas šalia stovėjęs apleistas pastatas Didžioji Vandens g. 28.

Šis faktas Kultūros paveldo departamento (KPD) Klaipėdos skyriaus vyriausiajam specialistui Laisvūnui Kavaliauskui buvo naujiena, o dėl tebevykstančių statybvietės tvarkymo darbų jis sakė jau kovojęs ne kartą.

„Vakar jau dar kartą stabdžiau. Man trūksta žodžių, kadangi bus skaičiuojama ir šio pastato nugriovimo žala. O tam situacija toje vietoje turi būti tokia, kad viskas nebūtų išversta iki galo. Ir su darbininkais vakar kalbėjau, ir su darbų vadovu, ir savininku. Bausiu dar ir už reikalavimų nevykdymą. Siaubo atvejis”, – sakė L. Kavaliauskas, pagal pranešimą išvykęs operatyviai apžiūrėti Didžiojo Vandens g. 28.

Atvykęs į vietą, jis sakė išsikvietęs policiją, bet darbininkai ir ekskavatorininkas nelaukdami jos iš teritorijos pasišalino.

Martyno Vainoriaus nuotr.

UAB „Minestas” direktorius Andrius Eidukevičius teigė, jog tiesiog valoma teritorija ir ruošiamasi statyboms, nes pagal projektą čia iškils ir pora naujų pastatų.

„O dėl senojo lauksime sprendimų. Jis nebuvo kultūros vertybių sąraše. Pagal projektą ir leidimą jis bus atkurtas tokio pačio tūrio, stilistikos, kas buvo sunykę per sovietmetį. Mums uždraudė toliau griauti ir kasti žemę. To ir nedarome”, – sakė A. Eidukevičius.

Jis tikino, kad bendrovė su pastatu Didžioji Vandens g. 28 nieko bendro neturi.

Turėjo išrinkti rankomis

Apsilankęs vietoje L. Kavaliauskas sakė, jog situacija Didžiojo Vandens g. 28 yra identiška Daržų g. 14.

„Čia buvo dar 2014 metais architektės Stipinienės parengtas projektas tvarkyti pastatą. Ten buvo sprendinys pastatą tvarkingai išardyti ir iš tų pačių plytų sumūryti. Matome, kad nepanašu, jog tas plyteles kas nors tvarkingai rinktų, tas pats ekskavatorius, ko gero, griovė čia. Už visų trijų pastatų kyšo ta pati pavardė, bandysime kreiptis į prokuratūrą, kad baustų už piktybinę veiką”, – sakė paveldosaugininkas.

Pastatų adresu savininkai yra Jonas Skubutis, Jekaterina Šeškauskienė ir Marius Šeškauskas. „Minestas” savo interneto svetainėje skelbia įgyvendinęs tuos pačius projektus, kaip ir „Studija 33″, kurios atstovas Marius Šeškauskas organizavo darbus pastate Daržų g. 14.

Pats M. Šeškauskas „Atvirai Klaipėdai” sakė, kad jam priklauso tik garažas tokiu adresu, o pastato savininkas esą yra būtent J. Skubutis, iš kurio jis norėjo įsigyti statinį, bet susitarti nepavyko.

Abu nugriauti pastatas rugpjūčio viduryje. Renaldo Kulikausko nuotr.

Pats J. Skubutis aiškino, kad pastatas ir buvo pradėtas ardyti rankomis, bet buvo tokios būklės, kad pradėjo griūti.

„Bandė rankomis, bet sienos buvo tiek sutriušusios, kad pajudino vieną balkį ir vos spėjo pabėgti, tas namas susilankstė pats. Viskas buvo avarinėje būklėje. Viskas vyko prie manęs. Ta siena, kur ties garažu, jokio įrankio nereikėjo nugriauti, užteko stumti rankomis. Viskas buvo tiek beviltiška, kad galėjo bet ką prispausti. Du balkius traukė po truputį į kiemo pusę ir vartė tą namo po biškelį”, – sakė pastato savininkas.

Pasak jo, pagal projektą naujas identiškas senajam namas bus sumūrytas iš silikatinių blokelių. Užbaigus statybas čia bus gyvenamasis namas.

„Aš nenorėjau tvarkymo darbų pradėti kol nepradėjo kaimynai, nes jų buvo didesnis pastatas – neaišku, kas galėjo įvykti pradėjus griauti. Ten jis irgi buvo avarinės būklės, neaišku, į kurią pusę būtų pasidavęs. Dabar iki žiemos yra planas sustiprinti pamatus, išbetonuoti grindis, pavasarį pradėti kelti, o visas statybas baigti iki kitų metų galo”, – teigė J. Skubutis.

16 Comments

  1. Idomus

    O tai pala, į paveldo registrą šitas namas buvo įtrauktas?

    Reply
    • KVAD

      Pastatas i paveldo registra itrauktas nebuvo.
      Esme tik tiek, kad jis senamiescio zonoje

  2. Arūnas

    Teisingai padarė! Kas per nesamonė rankomis po plyta namą ardyt? Jei atstatys suderinta projektą, tai ko čia visi verkšlena? Apart rašyt komentarus, daugiau verkšlenantys nieko nesugeba. Ko nesiėmė tvarkyt paveldosaugininkai? Kai žmonės ėmėsi tvarkyt, visiems parūpo kokėl ne rankomis, o ekskavatorium. Čia paveldosaugininkų reketas, kad įsidarbint savo hėbryte kuri puse, ar daugiau metu plytas rušiuos, su šepetėleis jas valys ir pinigus lups iš žmogaus kuris šy pastatą nusprendė perstatyti šiuolaikiškom medžiagom ir technologiškai įveiklint. Džiaugtis ir ačiū tokiems žmonėms reikia padakyt, o ne purvą pilt ir prokuratūrom gazdint. O pilantiems purva palinkėčiau, jei tokie sergėtojais paveldo esat, eikit ir tvarkykit piliavietės teritorija, senamiesčio apleistus pastatus, o ne internete sedėt ir komentarus pyškint!

    Reply
  3. Anonimas

    Gaila, kad Klaipėda, turėdama tokį mažą senamiestį, vis praranda senuosius pastatus ir senų gatvelių vaizdą. Kada sulauks adekvačių bausmių jos niokotojai?

    Reply
  4. Pagdrindinis klausimas

    ka apie tai mano Bezaras ir Veliute?

    Reply
  5. Nesvarbu

    Grynas siaubas! Ir eikit velniop jūs su tom savo plytom ir savo stiklainiais! Baisu žiūrėt į tuos konclagerius, kurie išdygę apie klaipėdą. Kotedžai vadinasi – 12 ar net 20 tokių garažų, absoliučiai be fantazijos ” pavaryta”. Depresija ten gyventojams garantuota. Atsikelia turbūt ir nežino, kur randasi, nes visur tas pats -Palangoje, Vilniuje ar dar kur. Debilų statyba. Muliažus , matote, pastatys, senus pastatus nugriovę. Žodžių trūksta!

    Reply
  6. Durnių laivas

    atplaukė į Klaipėdą. Kruizas baigėsi, bet šis užsiliko. Arba kaip menininkas L.Kavaliauskas vis nieko negalėjo. Negalėjo nes vis dar žada vis ruošiasi kreiptis į prokurorus. Tai kada? Už metų, 2,10? Suprantama, rimtas darbas- menininkui reikia įkvėpimo. O gal rašyti nebemoka tai gal lai paprašo visų mieste pristeigtų Mažosios Lietuvos, Prusijos , Memelio ir karalienių, paveldų, istorijų ir tvorų gelbėjimo komisijų ir komitetų. O tai baigia visas sienas ir skverus nudergti a.a. lenčiukėmis. O ir šiaip, ką Kavaliauskas negali inicijuoti atestato atėmimo? Negali paklausti VMI kaip čia tie bendri turtai atsiranda? Ir šiaip , atsivertei projektus ir matai kas tokiam veikėjui paveldo dalis pasirašinėja ir paprašei savo vilniečių kolegų, dar didesnių saugotojų tiems naikinti atestatus. Ko čia dejuoti ir su tais traktoristais kalbėti? O dabar visokios Šliogerienės ir pn. parašiukus sudeda, euriukus pasiima ir vaikšto nuo ryto lig vakaro po visokias komisijas. Moko visus rypuodamos kaip turėtų būti, kaip paveldą saugoti ir mylėti, kaip bažnyčias projektuoti. Šlykštu. Stipinienė/Stripinienė? projekte parašė rankom išrinkti, gal dar ir pabučiuoti…? Durnių laivas kažkoks, atestuota statybos įmonė tokiems darbams puikiai žino , kad pradžiai reikia viską susitvirtinti ir kaip tai turi būti daroma. Jei atestatą nusipirko ir nežino, atėmei atestatą įmonei ir lai kepa namelius Triušeliuose. Nugriuvo -tai kas čia per projektas buvo suderintas ir kur visi tyrimai? Kas juos pasirašinėjo ir už ką mokėjo? Jei neįmanoma ir buvo leista griauti, ko čia kaip tai vištai ant plytų krūvos dabar šūkalioti ir trukdyti vyriukams dirbti? Rankomis:), matyt bijojo, kad bus kojomis, išspardyta? Įdomu, ar projekte įrašyta, kad darbininkas į darbą turi su galva ateiti? Panašu, kad tokio įrašo nėra. Reikia keisti zakonus, lėkt į Seimą ir pas Prezidentą. Pirmyn.

    Reply
  7. Sveikas mastymas

    Grubiai sakant šie pastatai buvo pastatyti iš mėšlo ir šiaudų. Kaip ir daugelis kitų Klaipėdoje anų laikų pastatų esančių toliau nuo centro buvo prastos kokybės tiek medžiagų, tiek atliktų darbų kokybės atžvilgiu. Architektūrinė meninė vertė nulinė. Užima vietą ir kelią siaubą turistams (vietinių akys jau priprato). Jokios naudos. Manau daugiau tokių drąsių žingsniu reikia Klaipėdai.

    Reply
  8. Simas

    Šaunuoliai, taip toliau. Valykime griuvenas, puoškime gražios architektūros pastatais

    Reply
  9. TT

    Labai gerai sutvarkys griuvėsius !
    Kuriam čia tikrai skauda kad plyta ne ta bus kuria užtinkuos o atstatys tuos pačius turius ir pastatas bus tvarkingas ir senamiestis svaresnis tvarkingesnis be skyliu bomžam

    Reply
  10. chamas - šiukšlė

    Viso miesto vardu ŠEŠKĄ ištėkšt iš Klaipėdos , kaip Šiukšlę , kaip smirdantį Šešką , kaip Š. gabalą.

    Reply
    • Anonimas

      Prokuratūra turi pasidomėti šio komentaro autoriumi, kuris skatina smurtą ir atvirai grasina

    • A

      Pasivadindamas chamu-šukšle nekabino kitiems savo vardo.

  11. Dalia

    Sunku patikėti, kad paveldosaugininkai yra neįgalūs vykdyti savo funkcijas. Daro kas ką nori. Gal pats laikas nacionalizuoti visokių šeškauskų turtus už paveldo niokojimą. Aš asmeniškai siūlau linčo teismą Teatro aikštėje visokiems šeškauskams ir statybos leidimų išdavėjams… nes kitoks teisingumas nebeveiksmingas.

    Reply
    • Anonimas

      Kultūros paveldo atstovai tokiu savo požiūriu skatina visus elgtis analogiškai. Taip daro ne tik Šeškauskas, kurį visi puola, bet ir Laimutė Šliogerienė, pagal kurios projektą buvo nugriauta Nekilnojamoji kultūros vertybė-pastatas Palangoje, Basanavičiaus g.44, ir vietoj nugriauto pastato pastatytas panašus didesnis.

  12. Klaipėdiškis

    Siaubas, ką veikia L. Kavaliauskas poste? Tik aikščioja.

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Šimtą metrų senamiesčio gatvės remontuos daugiau nei metus?

„Visoje Aukštosios gatvės atkarpoje, nuo Didžiosios Vandens g. iki Daržų g. namo, naudojami tik esami tašytų akmenų blokeliai!”, – šauktuku ...
2024-03-30
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Nauji daugiabučiai: kaimynai nuogąstauja dėl eismo sprendimų

Verslo planus taip ir nepradėtos eksploatuoti vandentiekio siurblinės vietoje Kretingos gatvėje statyti daugiabučius kaimynai sako sveikinantys, tačiau jiems didelį nerimą ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Miestas

Senamiesčio fasadų tvarkymo paramai - papildomas kvietimas

Klaipėdos savivaldybė skelbia, kad siekiant išnaudoti lėšų likutį – 70 tūkst. eurų – skelbiamas pakartotinis kvietimas teikti paraiškas Klaipėdos senamiesčio ...
2024-03-26
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This