Klaipėdos senamiestyje – Gluosnių kūrybinių dirbtuvių pristatymo vakaras

Miestas

Penktadienį Klaipėdą apgobus sutemoms, viename senamiesčio kvartale prasidės veiksmas – šokis, muzika, kostiumas ir vaizdo projekcijos susijungs bendrame Sonatos ir Henriko Žižių surengtame performanse.

Gatvėje nušvitus prožektoriams, suskambės dainų kūrėjos ir atlikėjos Ingajos autorinė muzika ir prieš žiūrovus pasirodys „Saidos“ šokių studijos šokėjos, pristatančios menininkės Sonatos Žiži kurtas sukneles. Vakaro svečiai tam tikra prasme pateks į 2017 m. pabaigoje vykusios Sonatos Žiži tekstilės objektų, vaizdo projekcijų ir fotografijos parodos „Faktūros. Jūra. Krantas. Miškas“ tęsinį. Tokia neįprasta forma kūrėjai nusprendė pristatyti Gluosnių kūrybinių dirbtuvių veiklą. Pristatymo vakaras vyks spalio 25 d., penktadienį, 19 val. Daržų g. 1/Šaltkalvių g. 3.

Kas tos Gluosnių kūrybinės dirbtuvės?

Dirbtuvių pavadinimą klaipėdiečiai pirmą kartą išgirdo birželį, kai Sonata ir Henrikas Žižiai Malūnų parke surengė šventę šio kvartalo bendruomenei, norėdami ne tik pristatyti projektą „Gluosnių kūrybinės dirbtuvės“, bet ir įtraukti į kultūrinę veiklą kuo daugiau čia gyvenančių žmonių, ypač – jaunimo. Prie renginio organizavimo prisijungus Sendvario progimnazijos pedagogams, moksleiviams ir jų tėveliams, Malūnų parko bendruomenės diena tapo visuotine kvartalo gyventojus vienijančia švente.

Tokia buvo projekto pradžia. O spalio mėnesį duris dalyviams atvėrė ir pačios Gluosnių kūrybinės dirbtuvės, skirtos ekonomiškai neaktyvių žmonių neformaliam ugdymui. Šis projektas skirtas tam tikrų miesto teritorijų gyventojams – vyresniųjų klasių moksleiviams, studentams, mamoms, auginančioms vaikus, namų šeimininkės ir pan. Projekto tikslas – suteikti galimybę įgyti naują specialybę, skatinti įsilieti į darbo rinką ir tokiu būdu mažinti socialinę atskirtį. „Gyvename ir dirbame šioje teritorijoje, todėl norime suteikti žmonėms galimybę įgyti naujų patirčių, supažindinti su veiklomis, kuriomis patys užsiimame daug metų, ir kartu įsitraukti į rajono bendruomenės gyvenimą. Naujos patirtys, naujos pažintys – naujos galimybės…“ – sakė projekto vadovė, menininkė Sonata Žižienė.

Perprasti kūrybines industrijas

Gluosnių kūrybinėse dirbtuvėse mokomasi kūrybinių industrijų specialybių: rūbų dizaino, fotografavimo, filmavimo, renginių techninio aptarnavimo pagrindų. Rūbų dizaino ir tekstilės technologijų studijoje suteikiami rūbų dizaino, sukirpimo ir siuvimo pradmenys, mokoma tekstilės technologijų: mezgimo, nėrimo, audimo, audinio marginimo technikų. Dirbtuvių dalyviai turi galimybę praktiškai dalyvauti visuose kostiumo kūrimo ir gaminimo etapuose, supažindinami su kuo įvairesnėmis technologijomis, kad pagal savo gebėjimus ir polinkius galėtų atrasti sau artimiausią, labiausiai patinkančią sritį ir, įgiję patirties, vėliau ją pritaikytų darbinėje veikloje. „Mes bandome įvertinti žmonių gebėjimus ir prisitaikyti prie jų. Tarkime, įprastai mokymo įstaigoje yra visiems privaloma programa, ir kiekvienas turi ją išklausyti. O mums norisi įvertinti žmogaus gebėjimus, jo stipriąsias puses, ir sudaryti jam sąlygas tobulinti šiuos savo gebėjimus, neverčiant daryti to, kas jam nepatinka ar nesiseka. Pavyzdžiui, kažkas gal norės siūti drabužius, o kažkas galbūt – tik juos dekoruoti“, – sakė S. Žižienė.

Fotostudijoje mokoma fotografijos pagrindų, teikiamos žinios apie fototechniką, technologijas, fotografijos programų taikymą, vyksta individualūs ir bendri praktiniai užsiėmimai, fotosesijos. Videostudijoje mokomasi filmavimo, montavimo pagrindų, praktiniai įgūdžiai įtvirtinami rengiant temines videosesijas ar filmuojant įvairius renginius. Renginių techninio aptarnavimo studijoje supažindinama su šviesos ir garso įranga, mokoma darbinių įgūdžių. Mokymams įrengtos patalpos su visa būtina technika, kuriose dirbtuvių dalyviai turi galimybę praktiškai modeliuoti renginio formatą ir specifiką bei pasirinkti reikiamas priemones.

Veiklų sinergija

Rengiant bet kurios srities specialistus, labai svarbi praktinė veikla. Gluosnių kūrybinėse dirbtuvėse įgytos teorinės žinios čia pat, vietoje, įtvirtinamos praktiškai. „Sukūrėme erdvę, kurioje galime ne tik teoriškai mokytis, bet ir gaminti. Pavyzdžiui, mokydamiesi rūbų dizaino, ne tik siuvame drabužius, bet ir analizuojame medžiagų pasirinkimo niuansus, rengiame madų peržiūras. Po to, kai gaminiai pasiūti, tie, kurie mokosi fotografijos, filmavimo, – fotografuoja, filmuoja modelius. Ir atskirai mokomės, ir jungiame visas grupes, kad tai būtų visų šių veiklų sinergija, kartu įgyjant platesnės patirties“, – pasakojo projekto vadovė.

Visi Gluosnių kūrybinių dirbtuvių dalyviai mokomi verslo vadybos ir rinkodaros pradmenų. Tiek verslo, tiek profesinėmis žiniomis ir patirtimi su jais dosniai dalijasi mentoriai – savo srities profesionalai, nuoširdžiai tikintys, kad bendra praktinė veikla ir betarpiškas dalyvavimas kūrybiniame procese padės sustiprinti pasitikėjimą savo jėgomis, motyvuos ir suteiks postūmį tęsti savarankišką darbinę veiklą, bendradarbiauti su projekto vykdytojais susijusiose įstaigose ar įsidarbinti kitur.

Mokymai dirbtuvių dalyviams nieko nekainuoja – tereikia noro ir atrasti laiko. „Tai puiki galimybė, ypač moksleiviams ir studentams, išbandyti jėgas, kad įsitikintų, jog tikrai nori studijuoti, pavyzdžiui, rūbų dizainą ar fotografiją, pasidaryti portfolio ir įgyti įgūdžių“, – sakė S. Žižienė.

Projektas „Gluosnių kūrybinės dirbtuvės“ yra finansuojamas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų lėšų ir prisideda prie Klaipėdos miesto integruotų investicijų teritorijos vietos veiklos grupės 2016–2022 metų vietos plėtros strategijos įgyvendinimo.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kultūra

Kas pageidauja tapti naujosios kultūros darbo grupės nariais?

Klaipėdos savivaldybė paskelbė, kurie miesto kultūros sektoriaus atstovai norėtų dalyvauti naujosios valdžios kuriamoje kultūros ir meno politikos formavimo darbo grupėje. Mero ...
2023-12-01
Skaityti daugiau

Kultūra

„Imagine 2020“: Džono Lenono gimtadienio šventė Klaipėdoje

KKKC Meno kieme (Bažnyčių g. 4, Klaipėda) ir Gluosnių kūrybinėse dirbtuvėse (Daržų g. 1/Šaltkalvių g. 3, Klaipėda) 2020 m. rugsėjo ...
2020-09-29
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Miestas

Malūno parko bendruomenės šventė – įžanga į Dž. Lenono gimtadienį

Koronavirusas nesutrukdė klaipėdiečiams kurti naujos savo tradicijos. Šeštadienį jau antrą kartą surengta Malūno parko bendruomenės diena.
2020-09-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This