Senojo turgaus direktoriui – nemalonumai dėl automobilio

Miestas, Svarbu

Klaipėdos savivaldybei priklausančios bendrovės „Senasis turgus“ direktoriui metami kaltinimai, kad jis už valdiškus pinigus įsigijo automobilį savo ar šeimos reikmėms. Pats vadovas tokius kaltinimus atmeta, tačiau jiems pagrindo suteikia ir savivaldybės kontrolierės atliktas patikrinimas.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Sudomino ir kontrolierius

„Atvira Klaipėda“ sulaukė laiško, kuriame teigiama, kad savivaldybės bendrovės „Senasis turgus“ direktorius Arvydas Gaudiešius lizingo būdu per trejus metus už įmonės automobilį sumokėjo apie 15 000 eurų, o pasibaigus lizingo sutarčiai  tuo pačiu automobiliu vis dar naudojasi kaip savo asmeniniu.

„Įtariame, kad galimai buvo išgrobstytos savivaldybės lėšos, nes galimai automobilį už likutinę vertę įsigijo direktorius arba jo artimos aplinkos žmogus. Prašome ištirti šią situaciją ir įsitikinti, kad nebuvo išgrobstytos savivaldybės įmonės (klaipėdiečių) lėšos“, – rašoma laiške.

Toks laiškas pasiekė ir Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir audito tarnybos vedėją Daivą Čeporiūtę. Ji ketvirtadienio popietę apsilankė bendrovėje „Senasis turgus“, tačiau jos direktorius A. Gaudiešius paprašė laiko, kad galėtų pateikti visus dokumentus, kurių savivaldybės kontrolierė paprašė.

„Vėliausiai pirmadienį direktorius turi pateikti visus dokumentus, tada ir galėsime patikrinti, kiek tas skundas yra pagrįstas“, – teigė D. Čeporiūtė.

Pats A. Gaudiešius „Atvirai Klaipėdai“ teigė, kad UAB „Senasis turgus“ neturėjo sutarčių nė su viena lizingo paslaugas teikiančia bendrove.

„Įmonė pagal veiklos nuomos sutartį nuomojo automobilį, o pasibaigus nuomos terminui, dėl tuo metu neaiškios UAB „Senasis turgus“ tolesnės veiklos (ar įmonė bus parduodama, ar ieškomas investuotojas, ar pasirinktas koks kitas variantas), kaip ir buvo numatyta sutartyje, grąžino automobilį savininkui. Šiuo metu UAB „Senasis turgus“ automobilių neturi, naudojasi trumpalaike nuomos paslauga. Kai bus priimtas sprendimas ir pasirašytos sutartys su nauju investuotoju, tada bus sprendžiamas ir automobilio klausimas, tačiau kada tai įvyks, dar nėra aišku“, – teigė A. Gaudiešius.

D. Čeporiūtė taip pat patikslino, kad bendrovė „Senasis turgus“ automobilį „Škoda Superb“ eksploatavo ne pagal lizingo, o pagal veiklos nuomos sutartį. Jos skiriasi tik tuo, kad išperkamosios nuomos sutartyje yra numatyta, kad jai pasibaigus, automobilis tampa jo naudoto nuosavybe, jei šis būna sumokėjęs visas įmokas, o veiklos nuomos sutartyje numatyta, kad jai pasibaigus automobilį galima įsigyti už likutinę vertę ir tai padaryti gali bet kas.

Nesinaudojo, bet mokėjo

Klaipėdos savivaldybės Kontrolės ir audito tarnyba 2018 metais atliko Klaipėdos miesto savivaldybės kontroliuojamų bendrovių transporto priemonių (lengvųjų automobilių) panaudojimo 2017 metais patikrinimą. Jo akte konstatuojama, jog „Senojo turgaus“ direktorius padarė ne vieną nusižengimą.

Nustatyta, kad direktorius A. Gaudiešius išties naudojosi automobiliu „Škoda Superb“, kurį „Senasis turgus“ nuomojosi pagal veiklos nuomos sutartį. Ji buvo sudaryta 2014 metų kovo pabaigoje. Pagal šią sutartį „Senasis turgus“ automobilį nuomojusiai bendrovei vien per 2017 metus sumokėjo 4221 eurą.

Įdomu tai, kad „Senasis turgus“ automobilį „Škoda Superb“ nuomojosi iš bendrovės, kurioje direktoriaus pavaduotoja dirba A. Gaudiešiaus žmona.

Be to, patikrinimo metu nustatyta, jog veiklos sutartyje buvo numatyta, kad „Senasis turgus“ nuomojamu automobiliu naudojasi tik darbo dienomis, o po darbo valandų ir nedarbo dienomis už jo eksploatavimą yra atsakinga nuomojanti bendrovė. Tačiau išaiškinta, jog kuro, už kurį sumokėta „Senojo turgaus“ lėšomis, pilta ir tuomet, kai A. Gaudiešius atostogavo, ir po jo darbo valandų. Patikrinimo metu iš viso buvo nustatyti net aštuoni tokie atvejai, kad „Senasis turgus“ nesinaudojo automobiliu, tačiau padengė kuro įsigijimo išlaidas, kurių bendra suma siekia 325,64 eurus.

Išlaidos buvo didžiausios

„Pagal pateiktus dokumentus nustatyta, kad bendrovės direktorius įsakymu patvirtino lengvojo automobilio sunaudojamo kuro normas mėnesiui – 160 Eur, tačiau nustatyta kuro norma techniškai nepagrįsta. Bendrovėje, naudojant transporto priemonę, nebuvo pildomi kelionės lapai ar kiti dokumentai, patvirtinti atsakingų asmenų parašais, kuriais, atsižvelgiant į veiklos pobūdį ir kitas darbo sąlygas, turi būti įforminamas degalų bei kitų su degalus naudojančių priemonių eksploatavimu susijusių medžiagų sunaudojimas, bei iš kurių būtų galima spręsti, kad degalai sunaudoti bendrovės pajamoms uždirbti ar ekonominei naudai gauti“, – teigiama patikrinimo akte.

Jame nustatyta, kad „Senojo turgaus“ naudojamo automobilio metinės eksploatavimo išlaidos 2017 metais siekė net 7262 eurus ir buvo 5 kartus didesnės, palyginti su mažiausiomis Klaipėdos savivaldybės bendrovių naudojamų automobilių eksploatavimo išlaidomis. Tokios nustatytos bendrovėje „Klaipėdos vanduo“ ir jos siekė apie 1400 eurų.

D. Čeporiūtė po susitikimo su A. Gaudiešiumi teigė, kad jis paaiškino, jog minima veiklos nuomos sutartis yra pasibaigusi pernai balandį ir automobilis „Škoda Superb“ grąžintas jį išnuomojusiai bendrovei.

„Bet mes prašome pateikti dokumentus, kuriuose galėtume pamatyti, kaip buvo išpirkta ši mašina – ar tikrai už likutinę vertę ir kas ją įsigijo. Norime gauti dokumentus, kad įsitikintume, ar realiai pats direktorius ar jo žmona už likutinę vertę neįsigijo to automobilio. Mūsų žiniomis, automobiliu ir toliau naudojasi A. Gaudiešius. Jo taip ir paklausiau, bet atsakymą jis nutylėjo. Bet jis kelis kartus teigė, kad tokios mašinos nebeturi. Klausiau, tai kaip dabar užtikrina įmonės veiklą, kokiu automobiliu naudojasi. Direktorius aiškino, kad naudojasi trumpalaike nuoma iš „City Bee“. Tad paprašiau pateikti dokumentus, kodėl automobilį nuomojasi būtent iš šios įmonės, kokiu pagrindu nuomojasi“, – teigė D. Čeporiūtė.

Ji A. Gaudiešiaus taip pat paprašė pateikti ir finansinius dokumentus dėl kuro įsigijimo išlaidų.

„Juos išanalizavę matysime, ar direktorius automobiliu „Škoda Superb“ naudojosi ir tada, kai veiklos nuomos sutartis jau buvo pasibaigusi, nes tokios informacijos mes turime. Visus dokumentus, kurių paprašiau, direktorius vėliausiai turi pateikti pirmadienį“, – pabrėžė savivaldybės kontrolierė.

17 Comments

  1. Anonimas

    Visai neliko gyventojų senamiesty! Mašinos apmokęstinamos. Nenuostabu, kad turtingieji ,matyt, ,,nusižiūrėjo”… vieta tai gera

    Reply
  2. Anonimas

    Senasis turgus turi išlikti, bet gal kelių direktorių ,,ant” turgų nereikia?!

    Reply
  3. Anonimas

    Keli šimtai eurų… ne laiku užpiltas kuras… ir t.t. Juokinat ,ponai! Ką? Rinkimai artėja?!
    GRIGEO kiek pridirbo! Tyla byla!!!

    Reply
  4. C7

    Kada pagaliau kiekvienai daržinei nustosime po direktorių skirti? Senasis turgus, Naujasis turgus – ar ne seniai metas sujungti?

    Reply
    • Anonimas

      Pritariu!

  5. LAIMA

    KADA STT, FNT, VMI, NAUJU TURGUMI UŽSIIMS. MIEGATE BEBRAI, DIBKITE DARBĄ.

    Reply
  6. Hale

    Tai ta smiki visa Neringa zino pasistate nama Klaipedoj joniskes pusej o Direktorius didelis baisu i toki turgu uzeiti…
    L

    Reply
  7. Viskas daug rimčiau, daug....

    Automobilis tai tik ledkalnio viršūnė to kaip savivaliauja turguje. Bus daugiau vaizdų, bet jau iš kitų tarnybų, pvz stt.

    Reply
  8. Badas

    Keista… Skubus ir,, nepakartojamas” prasivalymas seniems savivaldos oligarchams suteikiant šiltas darbo vietas ir kurpiant bylas iš nieko

    Reply
  9. Rimtas reikalas

    Pačiame miesto centre, senamiestyje, dešimtmečiais stovi tas turgus apleistas ir nutriušęs. Koks jis bus ir kas čia ką ir kada darys, niekas nežino – savivaldybės berazumiai laukia investitoriaus ir ką jis sugalvos. Dabar pradėjo gaudyti šimtuką kitą ištratintą benzinui ar tūkstantėlį, o kur ir kam bus kišami milijonai – tylu. Savivaldybės gaudytojai kainuos tūkstančius ir gal suras šimtą kitą euriukų sekmadienį išleistą benzinui. Pasibylinės metus kitus ir paaiškės, kad sekmadienį direktorius dirbo – turgaus diena :). O kad turguje dešimtmečiais betvarkė ir mėlynanosiai perpardavinėja ananasus, kad jokios įdėjos ateičiai nei savivaldybėje, nei pas direktorių nėra, niekam nerūpi – svarbiausia automobilis ir jo benzinas. Vargšas direktorius niekaip nesulaukia turgaus akcijų perleidimo Tilžės turgui. Prasidėtų halės statybos su eskalatoriais, akmenukų dėlionės aikštėse tai pasiganytų kaip reikalas – suksis milijonai. O gal kam parūpo tokia perspektyvi kėdė?

    Reply
    • Žinantis

      Kad Gaudiešius yra šmikis niekam nepaslaptis. Savivaldybė dar kenčia jį laikydama, nes jo likimas jau nuspręstas. Ta kėdė ne perspektyvi, o kelianti galvos skausmą. O galva skauda nes Senojo turgaus organizmas stipriai serga. Ir manau Tilžės turgui tų problemų gumulo mažiausiai reikia. Yra paprastesnių būdų kaip sukti milijonus. Tik savivaldybė įsivaizduoja, kad tas Senasis turgus baisiai geras reikalas ir laikosi įsikandusi. Dėl to ir niekas nevyksta. Tiksliau vyksta, bet labai vangiai.

  10. Boleslovas

    Kuo tolyn, tuo gilyn. Laikai ne gerėja, o blogėja. Kalti esm patys. Laikas siurbėles pr. adėti naikinti

    Reply
  11. Renaldas

    Prieš du metus tie patys savivaldybės kontrolieriai tą patį tos pačios savivaldybei priklausančios bendrovės direktorių buvo pasisodinę savivaldybės Kontrolės komiteto posėdyje ir grūmojo jam pirštu vardindami tuos pačius pažeidimus – už miestiečių pinigus išlaikomo tarnybinio automobilio naudojimas asmeniniams reikalams, kuro ataskaitų nebuvimas, kuro besaikis pylimas ir begėdiškos išlaidos to automobilio kasmėnesiniam techniniam aptarnavimui. Arvydas Gaudiešius tada net už širdies griebėsi dėl kaltinimų gausos, tačiau skubiai atsisakęs pasiūlytos greitosios pagalbos paslaugų, suformulavo „geriausio Klaipėdos vadybininko“ vertą pasiteisinimą: “mes tiek nereikalingų darbuotojų atleidome, tiek miesto lėšų sutaupėme, ką, negalėjau šioj vietoj kažkiek užsidirbt.?”

    Praėjo du metai, vardijamos tos pačios ir naujos korumpuotos veiklos vagiant miesto pinigus schemos ir aplaidaus dokumentų (ne)pildymo faktai. Šį kartą piršto pagrūmojimu savivaldybės kontrolieriai nebeapsiribos?

    Reply
  12. Tai kodėl

    Tai kodėl „geriausias miesto vadybininkas” negali pateikti dokumentų čia ir dabar?????? Laukiam, kol galimai pasidarys. Reikia daryti, kaip STT daro, ateina ir pasiima visus dokumentus.

    Reply
  13. Joris

    Kaip gali rūpintis kitais, jei savimi pasirūpinti negali!? Seniai laikas valstybės valdininkams valdininkams kreiptis į Vatikaną, kad iš 10 Dievo įsakymų „Nevok” būtų išbraukta, bent jau Lietuvoj kaip nuodėmė nebūtų…

    Reply
    • Joriui :)

      Taip , daugelis einančių į bažnyčią nevagia , jie įsisavina 🙂

    • Joris

      Įsisauvinimas ir vogimas- žodžiai sinonimai ?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Miestiečiai abejingai pasitiko Senojo turgaus halės rekonstrukcijos planus

Klaipėdos savivaldybės valdomos bendrovės Naujasis turgus užsakymu projektinius Senojo turgaus halės rekonstrukcijos pasiūlymus parengę architektai nesulaukė jokių visuomenės pastabų ar ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Miestas, Svarbu

Pristatoma Senojo turgaus atnaujinimo vizija

„Pagrindinėje salėje formuojami prekybiniai stalai su stogeliais ir atitvarais imituojant senojo Klaipėdos miesto gatveles”, – tokią viziją dėl uostamiesčio Senojo ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

Transportas

Senajame turguje - nemokamas parkavimas

Klaipėdos savivaldybė praneša, jog kasdien nuo 8 iki 15 val. Senojo turgaus automobilių stovėjimo aikštelėje automobilius vienai valandai galima palikti ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This