Mokyklų direktorių atranka bus paprastesnė

Švietimas

Norintieji tapti mokyklų vadovais dar prieš konkursą galės įsivertinti savo gebėjimus – apie tai praneša Švietimo, mokslo ir sporto ministerija (ŠMSM), kurios iniciatyva parengtas švietimo įstaigų vadovų skyrimo atnaujinimo planas. Jame numatytos priemonės, skirtos pritraukti daugiau potencialių mokyklų direktorių, supaprastinti jų atranką, užtikrinti pagalbą naujiems vadovams ir patirties perdavimą.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Ministerijos darbo grupė kartu su aukštųjų mokyklų dėstytojais, mokslininkais rengia atnaujintą vadovų kompetencijų modelį, kuriame apibrėžiami vadovui keliami išsilavinimo ir kiti reikalavimai. Atnaujinto modelio pagrindu bus kuriama nacionalinė vadovų rengimo programa, kurią sudarys studijų ar mokymų moduliai. Juos vykdys aukštosios mokyklos arba kitos reikalavimus atitinkančios įstaigos.

Kai bus baigtas kompetencijų modelis, toliau bus koreguojama kompetencijų vertinimo metodika: pretendentams pateikiamos užduotys, reikalavimai vertintojams, vertinimo procedūros ir kt. Taip pat kuriamas kompetencijų įsivertinimo instrumentas, leidžiantis išbandyti savo galimybes tapti vadovu. Įsivertinimo instrumentas padės žmonėms, kurie dar tik svarsto galimybę imtis vadovauti, pasirinkti  studijų ar mokymų modulius, padėsiančius užpildyti trūkstamų kompetencijų spragas.

Siūloma, kad per antrą pretendento vertinimo etapą savivaldybėje būtų vertinama tik tai, ar jo kompetencijos tinkamos vadovauti konkrečiai mokyklai.

„Dabartiniai švietimo įstaigų vadovai, ypač nauji, beveik nesulaukia pagalbos. Todėl numatyta kurti mentorystės sistemą, kad kiekvienas naujai paskirtas vadovas gautų mentorių, o mokyklos steigėjai organizuotų konsultacijas administravimo, taip pat ir finansiniais, teisiniais, viešųjų pirkimų klausimais“, – ŠMSM pranešime cituojama viceministrė Jolanta Urbanovič.

Viceministrė pabrėžia, kad svarbios ir finansinės paskatos, pvz., palaipsniui pereiti prie to, kad švietimo įstaigų vadovams būtų suteikiama aukštesnė A1 kategorija, didinamas atlyginimas.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This