Edita Freimanaitė: „Mylėkite tai, ką darote”

Veidai

Mindaugas Jonušas
2020-03-07

Komentarų: 0

Jokia šventė neapsieina be saldaus stalo, ant kurio saldumynų įvairovė kviečia skanauti vieną už kitą saldesnius desertus.

Klaipėdietė Edita Freimanaitė, savo aistrą močiutė dėka ruošti patiekalus atradusi dar vaikystėje, jau tada nujautė, jog šis susidomėjimas nėra trumpalaikis. Dabar ji, būdama įmonės savininkė, įsitikinusi, jog saldumynų gamyba yra jos gyvenimo pašaukimas.

Kaip užgimė jūsų aistra kepiniams ir kodėl tai virto verslu?

Asmeninio archyvo nuotr.

Kol mama dirbdavo, mane prižiūrėjo močiutė, kuri visada mokė ruošti maistą. Tiesa, ji mokė septynerių metų mergaitę paprastų, bet ne prastų dalykų, kaip antai išsivirti kiaušinį arba pienišką sriubą. Aš visada prašiau pamokyti, kaip išsikepti pyragą. Po kelių pamokų prasidėjo pirmieji savarankiški bandymai. Iš pradžių būta daug nesėkmių, nusidegindavau rankas, per anksti išimdavau pyragus iš orkaitės ir jie likdavo neiškepę.

Vaikui atrodė taip sudėtinga viskas ir sunku buvo išlaukti 40 minučių, kol jis gerai iškeps. Bandymų buvo vis daugiau ir daugiau, kol išmokau kantriai laukti ir vadovautis receptų nurodymais. Taip atradau savo aistrą saldumynų gamybai.

Norėjau vis kepti ir kepti. Tačiau augdama pamiršau šią aistrą, atsirado kitų įdomių dalykų. Pasirinkta specialybė buvo nesusijusi su saldumynais. Bet kiti dirbami darbai man nesuteikė džiaugsmo.

Po daugelio metų nusprendžiau pasigaminti tortą ir man tai pavyko. Tada prisiminiau savo meilę saldumynų gaminimui. Nuo tada nei viena šeimos ar draugų šventė nepraeidavo be mano torto. Draugų ir mylimojo raginimai, kad man reikėtų turėti savo kepyklą, privertė susimąstyti apie verslo kūrimą. Norėjau, kad ir kiti paragautų sveikesnio tradicinio torto.

Kaip pradėti ir kaip teisingai kurti verslą?

Visi verslai prasideda nuo idėjos. Turint idėją ir stiprų mylimų žmonių palaikymą bei charakterį ir užsispyrimą, viskas yra įmanoma. Prieš kurdamas verslą, paklauskit savęs, ar esate pasirengęs jam atiduoti viską?

Pirmi žingsniai nėra bauginantys – tai idėjos plėtojimas, informacijos paieška ir kaupimas, kuriamos įmonės tikslų nusistatymas, vizijos sukūrimas, pavadinimo parinkimas. Toliau prasideda sunkesnis periodas, kuris reikalauja steigėjo lėšų. Tai įmonės užregistravimas, patalpų susiradimas, įrangos įsigijimas ir daug dar kitų išlaidų.

Šitoje vietoje nepamirškite, kad ir kaip sunku bus – tai darote dėl savęs. Viską atlikite kruopščiai ir gerai. Jeigu jūs tikite savo svajone, ja patikės ir kiti. Galima būtų vardint ir vadinti, kiek yra tų žingsnių, bet pagrindinis dalykas – mylėkite tai, ką darote. Nepasiduokite, jei iš pradžių suklupsite, užklups nesėkmės, stokitės ir eikite į priekį.

Mano palaikymas yra šalia esantis mylimasis, kuris padėjo mano svajonei išsipildyti. Palaiko kiekviename žingsnyje, suteikia daug patarimų, paguodžia, kai kas nepasiseka, bet tuo pačiu ir padrąsina, paskatina. Esu jam be galo dėkinga.

Koks buvo netikėčiausias jūsų gamintas saldumynas?

Netikėčiausia būna tortas – dovana nuo manęs. Mėgstu sau kelti iššūkius, o ypač kai ruošiu dovanas draugams. Pirmas iššūkis buvo pagaminti beveik standartinio dydžio motociklo šalmą ir apipavidalinti kaip tikrą. Rimtesnis iššūkis buvo pagaminti motociklą su šviečiančiomis lempomis. Daug teko pagalvoti, pabūti ne tik konditere, bet ir architekte.

Nuo ko pradėti, kuriant šventę?

Priklauso nuo to, kokia tai šventė. Vienas iš pasirinkimų yra saldus stalas. Mes padedame išsirinkti ir nuspręsti, kaip atrodys saldus stalas, nesvarbu, kokia būtų šventė – krikštynos, vestuvės, jubiliejus, mergvakaris ar bernvakaris, gimtadienis ar paprasta diena, kai norima saldumynų.

Pirmiausiai klientų prašau, kad susikurtų viziją, ko ir kaip norėtų, o tik tada jau deriname visas kitas detales. Išsirinkus pagrindinį šventės akcentą  – tortą, prie jo yra derinami kiti saldumynai.

Kaip tinkamai išsirinkti skaniausia desertą?

Dažnai būna taip, kad klientas pasako – „nežinau, ko norėčiau“. Arba sako – „noriu, kad visiem tiktų”. Taip labai retai būna, visiems sunku įtikti, nes visų  skoniai skirtingi. Mano patarimas – rinktis tai, kas jums patinka, nes šventė yra jūsų.

Juk tikrai turite kiekvienas savo vaikystės skanėstą, kuris jums sukelia nostalgiją. Jei tai ne desertas, tai gal – uogos ar vaisiai, kurie kremo skonį pavers tuo, ko ieškote. Visada prisiminkite, kas labiausiai patinka jums, ir tik tada – kas patinka kitiems.

Prašytume pasidalinti su mūsų skaitytojais saldžiausio torto receptu
Nekeptas sūrio tortas su karamele

Jums reikės biskvitui – 450 g. šokoladinių arba kitų mėgstamų sausainių ir 200 g ištirpinto sviesto.

Kremui – 500 g. maskarponės arba philadelphia sūrio, 398 g. karamelės, 200 gr. indelio 35 % grietinėlės, 20 g. želatinos (100bl)

Darbo eiga

Biskvitas: 24 centimetrų skersmens kepimo formą išklokite kepimo popieriumi. Tada sausainius sumalkite iki smėlio pavidalo, įmaišykite ištirpintą sviestą, gauta masę sudėkite į paruoštą tortinę, pirštais arba stiklinės pagalba suslėkite pyrago pagrindą su pakeltais krašteliais. Dėkite į šaldytuvą 15 min. tam, kad sustingtų. Tuomet pasiruoškite kremą.

Kremas: želatiną užpilkite šaltu vandeniu, palikite išbrinkti 10 min. Maskarponę išplakite su karamele. Atskirame inde išplakite šaltą grietinėlę iki standumo, atsargiai sumaišykite su maskarponės kremu. Želatiną ištirpinkite karšto vandens vonelėje. Šiek tiek pravėsinkite, įdėkite šaukštą kremo į želatiną ir išmaišykite, gautą masę įplakite į pyrago kremą. Gautą kremą supilkite ant sausainių pagrindo. Pastatykite į šaldytuvą.

Po kelių valandų papuoškite. Skanaus!

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This