Kaip sudaryti įgaliojimą internetu

Konsultacijos

Karantino laikotarpiu, kai rekomenduojama vengti nebūtino kontakto su kitais asmenimis, skaitmeniniai sprendimai tampa itin aktualūs. Vienas iš jų – elektroninis įgaliojimas, kurį sudaryti galima neišėjus iš namų. Jo pagalba asmenys, net ir būdami izoliacijoje ar dėl kitų priežasčių negalintys susitvarkyti savo reikalų, gali gauti svarbius dokumentus, pašalpas, atlyginimą ar siuntas.

Kaip tai padaryti, pataria Registrų centras. Pirmiausia internete būtina prisijungti prie centro savitarnos. Įregistruoti elektroninį įgaliojimą kainuoja vos 1,74 euro, jo išregistravimas yra nemokamas.

Fizinių asmenų elektroniniu būdu sudaryti įgaliojimai gali būti duodami siunčiamiems pinigams ar pašto siuntiniams atsiimti, gauti darbo užmokestį, pensiją, pašalpą, stipendiją, taip pat įvairioms viešosioms ir administracinėms paslaugoms gauti, pavyzdžiui įregistruoti automobilį ar įgytą nekilnojamąjį turtą.

Turint sudarytą elektroninį įgaliojimą nereikia turėti popierinio įgaliojimo ar jo kopijos. Gyventojai ir institucijos informaciją apie internetu suteiktą įgaliojimą nemokamai gali pasitikrinti viešoje Įgaliojimų registro paieškoje. Tai reiškia, kad visi įgaliojimo duomenys nesunkiai gali būti patikrinami atvykus į paslaugą teikiančią instituciją.

Didžioji dalis suteiktų įgaliojimų skirti viešosioms ir administracinėms paslaugoms gauti, pavyzdžiui, atsiimti pažymas, vairuotojo pažymėjimus, gimimo ar santuokos liudijimus, atsiimti automobilio valstybinius numerius, taip pat įregistruoti ar išregistruoti automobilius. Dažniausiai įgaliojimai skirti įvairioms paslaugoms „Regitroje”, Civilinės metrikacijos skyriuose ar „Sodroje” gauti. Taip pat nemaža dalis įgaliojimų sudaroma pašto siuntoms atsiimti.

Galimybė sudaryti įgaliojimus elektroniniu būtu atsirado nuo 2014 metų, iki šiandien jų viso sudaryta beveik 75 tūkst. Pirmaisiais metais Registrų centro sukurtomis elektroninėmis priemonėmis buvo sudaryta beveik 2 tūkst. elektroninių įgaliojimų, o štai praėjusiais metais jų skaičius išaugo iki 22 tūkstančių. Nuo šių metų pradžios gyventojai jau sudarė daugiau kaip 5 tūkst. elektroninių įgaliojimų.

1 Comment

  1. Vida Tolkūnė

    Sveiki,
    Dukra gyvena Didžiojoje Britanijoje ir perka butą Vilniuje. Aš esu mama ir noriu tvarkyti visus su pirkimu bei įrengimu susijusius reikalus Lietuvoje. Ar įmanomas elektroninis įgaliojimo variantas?Kokie žingsniai?
    Ačiū

    Reply

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas, Svarbu

Egidijui Šakaliui nepadėjo ir Aukščiausiasis Teismas

Ir teismų praktiką formuojanti aukščiausia instancija konstatavo, jog Neringos savivaldybės administracijos direktorius Egidijus Šakalys buvo nepagrįstai praturtėjęs buvusios darbovietės – ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Verslas

Kovas neišjudino NT rinkos

Atėjęs pavasaris atnešė šiltesnius orus, bet daugiau gyvybės į pastaruoju metu gerokai aprimusią šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinką neįpūtė. ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Verslas

Nekilnojamojo turto sandorių rinka metus pradėjo vangiai

Šalies nekilnojamojo turto (NT) sandorių rinkoje bendras per mėnesį įregistruotų sandorių skaičius sausį buvo mažiausias per pastaruosius keletą metų, o ...
2024-02-12
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This