Kaip per karantiną pasikeisti padangas? (papildyta atmintine)

Transportas

Kelių eismo taisyklės numato, kad nuo balandžio 1 d. transporto priemonės jau gali važiuoti su vasarinėmis padangomis, o nuo balandžio 10-osios eksploatuoti automobilius su dygliuotomis padangomis yra draudžiama. Tačiau paskelbtas karantinas pakoregavo ir autoservisų darbą: jie taip pat privalo laikytis karantino reikalavimų ir užtikrinti saugumą darbuotojams bei klientams.

Gamintojų ir importuotojų asociacijos (GIA) pranešime teigiama, jog pasikeisti padangas galima, paslaugą iš anksto užsisakius telefonu ar el. paštu ir automobilį pagal susitarimą palikus aikštelėje prie autoserviso.

Panašiu būdu galima atlikti ir smuklius mašinos remonto darbus. Autosevisai privalo dezinfekuoti savo patalpas, o turintieji laukimo kambarius – ir juos.

„Net ir Italijoje autoservisai vykdo veiklą – jie turi užtikrinti, kad transporto priemonės, pavyzdžiui, greitosios pagalbos, policijos automobiliai ar pristatymo kurjerių transportas, būtų operatyviai remontuojamas. Transporto priemonių remontas yra svarbi grandis siekiant turėti kuo mažesnius kontaktus su aplinka ir galimybę nesinaudoti bet kokiu viešuoju transportu, todėl užtikriname pastovų ir maksimaliai saugų dalių tiekimą tiek autoservisams, tiek mažmeniniams klientams ir didmenininkams. Kadangi dauguma autoservisų stengiasi užtikrinti nenutrūkstamą veiklą, jų klientams bent jau kol kas nereikėtų baimintis dėl to, kad padangų keitimo sezono metu nebus kur jų pasikeisti“, – GIA pranešime cituojamas didžiausios Lietuvoje transporto priemonių atsarginių dalių importuotojos ir platintojos „Inter Cars Lietuva“ atstovas Egidijus Macijauskas.

Jo teigimu, didmenos užsakymai vykdomi per bendrovės elektroninę platformą arba telefonu. Prekes klientams, laikantis visų rekomendacijų ir papildomų higienos reikalavimų dėl karantino, pristato kurjeriai, o visi atsiskaitymai vykdomi tik elektroniniu būdu.

Techninės apžiūros ir remonto įmonėse padangas keičiantiems gyventojams būtina žinoti, kad keičiant padangas autoservisuose ar jų keitimo vietose (mažose dirbtuvėse), senosios turi būti priimamos nemokamai.

„Autoservisams draudžiama senas padangas atiduoti jų turėtojui. Autoservisai, kaip ir padangų gamintojai bei importuotojai, privalo užtikrinti, kad netinkamos naudojimui padangos bus utilizuotos ar perdirbtos“, – teigia GIA vadovė Veronika Masalienė.

Tuo metu Kelių policija primena apie greičio pokyčius nuo balandžio mėn.: ne gyvenvietėse lengvaisiais automobiliais, krovininiais automobiliais, kurių didžiausioji leidžiamoji masė ne didesnė kaip 3,5 t, motociklais ir triračiais automagistralėse leidžiama važiuoti ne didesniu kaip 130 km/val. greičiu, greitkeliuose – ne didesniu kaip 120 km/val. greičiu.

Atmintinė keičiantiems padangas 

1. Keičiant padangas automobilių remonto įmonėse, senosios turi būti priimamos nemokamai.
2. Padangas atiduokite padangų pardavėjams. Visi padangų pardavėjai, tarp jų ir prekybos centrai, privalo iš vartotojo nemokamai priimti padangų atliekas, jeigu jos skirtos to paties tipo transporto priemonei ir jeigu jų atiduodama tiek, kiek perkama.
3. Privačios bendrovės, kaip UAB „Toksika“ (tel. (8 46) 24 10 27) bei kitos licencijuotos įmonės priima padangas neribotais kiekiais. Ši paslauga mokama.
4. Juridiniai asmenys padangų atliekas privalo atiduoti jas tvarkančiai įmonei pagal padangų atliekų perdirbimo ir panaudojimo rašytinę sutartį.
5. Vienas iš būdų atsikratyti senų padangų – jas pristatyti į savivaldybės įrengtą didelių gabaritų atliekų surinkimo aikštelę. Paprastai tokios aikštelės nemokamai iš gyventojo per metus priima iki penkių padangų, bet priėmimo sąlygos skirtingose savivaldybėse gali skirtis. Šiuo metu Lietuvoje veikia 98
tokios aikštelės. Jų adresus, telefonus ir darbo laiką galima rasti Aplinkos apsaugos agentūros tinklalapyje.

Klaipėdos regione atliekų priėmimo aikštelėse atiduodant padangas dėl koronaviruso grėsmės reikalaujama laikytis papildomų apsaugos priemonių:
 Karantino laikotarpiu gyventojus didelių gabaritų atliekų surinkimo ir žaliųjų atliekų kompostavimo aikštelėmis naudotis tik esant būtinam atvejui.
 Jokiu būdu nesilankykite aikštelėse, jei pagal nustatytas taisykles privalote izoliuotis nuo aplinkinių. Už karantino ribojimų nevykdymą taikoma administracinė ir baudžiamoji atsakomybė.

Jei atvykote į aikštelę, būtina laikytis šių reikalavimų:

 į aikštelės teritoriją įleidžiama tik viena transporto priemonė ir tik vienas vairuotojas. Kiti keleiviai turi likti už aikštelės ribų. Įleidus atliekas atvežusį asmenį aikštelės vartai bus uždaromi;
 asmuo aikštelėje privalo dėvėti burną ir nosį dengiančią kaukę (gali būti naudojamas šalikas, skara ar pan.) bei pirštines;
 bendraukite su aikštelės darbuotoju tik lauke ir ne arčiau kaip 2 metrų atstumu;
 draudžiama lankytis aikštelės tarnybinėse patalpose bei pavojingų atliekų laikymo konteineryje;
 draudžiama palikti ir / ar pasiimti daiktus tinkamus pakartotiniam panaudojimui;
 padangų priėmimui reikalinga pateikti dokumentą – atliekas atvežęs asmuo turi padiktuoti reikalingus duomenis laikantis saugaus atstumo nuo darbuotojo, arba elektronine forma, persiunčiant duomenis ar dokumento kopiją aikštelės darbuotojui.

Aplinkos ministerija kviečia gyventojus, pastebėjusius senomis padangomis aplinką teršiančius asmenis, apie tai nedelsiant pranešti bendruoju pagalbos telefonu 112 arba Aplinkos apsaugos departamentui tel. 8 5 273 2995.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Aplinkosauga

Kaip kiekvienas gali prisidėti prie švarios Žemės, miškų ir vandens išsaugojimo

Šią savaitę gamtos mylėtojai visame pasaulyje mini tris svarbias aplinkosauginių iniciatyvų datas, kurios simboliškai seka viena po kitos – kovo ...
2024-03-19
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Pamatę nematomas elektronikos atliekas per metus atgautume žaliavų už 9,5 mlrd. eurų

Atitarnavusiuose žaisluose, elektroninėse cigaretėse, dantų šepetėliuose ir panašiuose prietaisuose, vadinamuose nematomomis elektronikos atliekomis slypi įvairių naudingų antrinių žaliavų, kurių vertė ...
2023-10-12
Skaityti daugiau

Konsultacijos

Atpažinkite „nematomas“ elektronikos atliekas ir susitvarkykite

Nematomų elektronikos atliekų kasmet susidaro milijardai vienetų, todėl šiemet tarptautinė elektronikos atliekų diena, minima spalio 14-ąją, pasitinkama šūkiu „Galima perdirbti ...
2023-10-05
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This