Nidoje prasideda festivalis „N žemė“

Regionas

Muzikos ir ekologijos festivalis „Nepaklusniųjų žemė“ šiemet Nidoje atgims nauju turiniu, programa ir pavadinimu „N žemė“.

Liepos 4-10 d. įvairiose, kartais ir netradicinėse Nidos vietose įsikurs menininkai, siūlantys pasinerti į kitokį poilsio ritmą.

Pasak festivalio meno vadovo, violončelininko Mindaugo Bačkaus, festivalis atsinaujino natūraliai, todėl neišsižada buvusių idėjų.

„Kartu su Roku Zubovu, ilgamečiu „nepaklusniųjų“ vedliu, norėjome, kad festivalis nebūtų tik tradicija ar atostogų praleidimo forma. Norėjome netikėtumo, naujesnio ir nuoširdaus požiūrio, šviežumo, nesuvaidinto kūrybinio ir dvasinio artumo. Rokas visada buvo festivalio siela, pagrindinis šauklys ir organizatorius. Jo darbštumas, entuziazmas ir nesibaigianti energija uždegdavo daugelį žmonių šiuos 15 metų buvusius ir kūrusius drauge. Didžiulį dėkingumą jiems visiems, o ypač Rokui, jaučiu nuolat. „Nepaklusnieji“ – tai ypatingas gyvenimo tarpsnis ir jis niekada niekur nedings“, – pranešime spaudai cituojamas M. Bačkus, šiemet festivalio programą kuriantis drauge su kūrybos partnere choreografe ir režisiere Agnija Šeiko.

Teigiama, kad festivalio „N žemė“ programa apjungs įvairias meno formas – muziką, judesį, kiną, fotografiją, performansą, kvies ieškoti ryšio tarp žmogaus, miesto, istorijos ir meno. Į Nidos miestą iš viso kvies daugiau nei dešimt įvairių koncertų ir renginių.

Penkiolika metų festivalio vadovu ir įkvėpėju buvęs pianistas Rokas Zubovas džiaugiasi, jog festivalis nepaseno ir nesustabarėjo, netgi atvirkščiai, išlieka nenuspėjamu ir laukiamu renginiu Neringoje.

„Šiemet jis ir vėl bus kitoks. Esu labai dėkingas, kad Mindaugas rado savyje jėgų tęsti mūsų bendrą kelionę, net ir man apsisprendus, kad turiu kuriam laikui atsitraukti nuo man tokių brangių nepaklusnumo idėjų“, – teigia R. Zubovas.

Atidarymas – su šokiu, fotografija, klasika ir elektronika

Renginiai prasidės šeštadienio pavakarę, kuomet ant Urbo kalno Nidos švyturio duris atvers Šeiko šokio teatro šokėjai. Interaktyvi šokio, muzikos ir šviesos instaliacija „In – contact“ vyks pačiame 29 metrų aukščio Nidos švyturyje. Žiūrovai galės patys tyrinėti žmogaus visagalybės iliuziją ir santykį su gamtą. Meninis projektas vyks kasdien liepos 4-8 dienomis 17, 17.30, 18, 18.30, 19 valandą.

„Tai išskirtinis projektas, kurį kartu su vaizdo instaliacijų menininke iš Bulgarijos Albena Baeva kūrėme nuotoliniu būdu. Juk susitikti neleido visiems gerai žinomos aplinkybės. Ypatinga industrinio pastato istorija, kuomet jis daugybę metų buvo uždarytas nuo visuomenės, tarsi simbolizuoja praėjusį karantino laikotarpį, kuomet mes visi buvome uždaryti savo namų švyturiuose. Būtent šis etapas paskatino apmąstyti žmogaus santykį su gamta. Pasitelkę techonogijas, elektroninę muziką ir organišką žmogaus judesį, pabandėme atrasti tikrą pasaulio vaizdą“, – sako choreografė ir režisierė Agnija Šeiko.

Prieš pagrindinį atidarymo renginį menininkai Remigijus Treigys ir Benas Šarka atidarys savo pusantrų metų socialiniame tinkle vykusių fotodialogų parodą. Kalbėtis vaizdais kūrėjai ketina ir šio festivalio metu, Nidoje. Jų vaizdo pašnekesius bus galima sekti festivalio „Facebook” paskyroje.

Dvi R. Treigio ir B. Šarkos juodai baltos fotografijos papuošė oficialius 2020 m. festivalio „N žemė“ marškinėlius. Tikimasi, kad meniškų marškinėlių idėja taps prasminga festivalio tradicija.

Dingusio savojo miesto koncepcijas festivalio atidarymo koncerte koduos garsus vokiečių kompozitorius ir atlikėjas Sven’as Helbig’as. Anot organizatorių, elektroninės muzikos dialogas su fortepijoniniu kvartetu yra įdomus klasikinės ir eksperimentinės muzikos derinys.

Vokiečių kompozitorius pasaulyje žinomas dėl žavių melodijų, puikių klasikinių aranžuočių ir populiarių elektroninių kūrinių. Šiame koncerte kompozitorius ir atlikėjas Sven’as Helbig’as kartu su fortepijoniniu kvartetu pristatys naujus ir jau žinomų savo kūrinių kamerinės muzikos versijas.

Dedikacija valstybei ir miestui

Valstybės dieną festivalio organizatoriai siūlo susikaupti ir vėliau, sugiedojus himną, švęsti iki nakties. Vakaro koncerte Nidos katalikų bažnyčioje skambės Algirdo Martinaičio oratorija „Gailestingumo altorius“.

21 val. Nidos gyventojai ir svečiai kartu su Klaipėdos kameriniu orkestru ir Kauno vokaliniu ansambliu „Acusto“ krantinėje prie Vytauto Kernagio paminklo su viso pasaulio lietuviais giedos Tautišką giesmę.

Teigiama, kad labiausiai intriguojanti bus ketvirtoji festivalio diena – visuomenei atvertame Nidos švyturyje skambės festivalio meno vadovo Mindaugo Bačkaus violončelė. Amerikiečio kompozitoriaus David’o Lang’o kūrinys „World to come” ir Algirdo Martinaičio „Rojaus paukščiai” Nidos švyturyje taps dedikacija Kuršių nerijos gamtai ir trapios dermės su žmogumi išsaugojimui.

Naktinėjantiesiems bus skirtas „Bolero” ant būsimų Kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila” pamatų. Penkiolikos minučių trukmės prancūzų kompozitoriaus Maurice’o Ravelio kūrinys bus atliekamas keturiomis violončelėmis. Nakties „Bolero” ant pamatų – dedikacija Neringos kultūrai, ilgai lauktų statybų pradžiai ir būsimai Lietuvos kultūros sostinei 2021.

Šokio improvizacijos su Neringos bendruomene

Šiemet visame pasaulyje minimos choreografės, padovanojusios šokio teatro estetiką – Pinos Bausch – 80-osios gimimo metinės. Dar ankstyvą pavasarį, svečiuodamasis Klaipėdoje, ilgametis Pinos Bausch trupės šokėjas Daphnis Kokkinos aplankė Kuršių neriją ir pažadėjo čia sugrįžti, kad kartu su šokio profesionalais ir vietos bendruomene sukurtų spektaklį, skirtą pasaulinei šokio legendai.

Daphnis jau atvyko į Nidą ir kartu su Šeiko šokio teatro šokėjais bei Nidos šokių kolektyvu „Kalnapušė” repetuoja ant Parnidžio kopos. Choreografas puoselėja Bausch judesio ir estetikos tradiciją, o kartu mėgsta pažinti kitas kultūras, nuoširdžiai įsijaučia į naujus meninius kontekstus.

„Žinote, labai keista, bet paskutinė mano kelionė prieš pandemiją buvo į Lietuvą, ir pirmoji išvyka ten pat, tikriausiai tai kažką reiškia, – juokėsi choreografas. – Turiu prisipažinti, buvau priblokštas vietos grožio. Gamta Kuršių nerijoje yra didinga. Kai lankiausi, jūroje siautė bangos ir pūtė stiprus vėjas – imk ir šok – nereikia net muzikos. Kopose, kurios visai šalia – nuotaika kitokia, mistiška. Tikrai nesitikėjau būti taip paveiktas”.

Daphnis Kokkinos. Augustino Našlėno nuotr.

Nebus pamiršti ir muzikos improvizacijų mėgėjai – liepos 5 d. į muzikinį vyksmą „Gy Va Ta” įtrauks menininkas Benas Šarka ir būrys muzikuojančių bičiulių. Pasak B. Šarkos, tai muzikinis šėlsmas apie dieviškąsias bangas ir mus, plaukiančius jose.

Liepos 8 d. Džiazo virtuozai Arkadijus Gotesmanas ir Dmitrijus Golovanovas gyvai įgarsins komiko Harold‘o Lloyd‘o beveik prieš šimtą metų sukurtą nebylųjį filmą „Saugumas paskutinėje vietoje“. Skambant muzikai, projektoriuje žiūrovai matys kino klasika tapusią kino juostą.

Paskutiniąją festivalio dieną – liepos 9-ąją – kiek provokuojantis ir ironiškas L. van Bethoven’o 250-osioms metinėms skirtas koncertas „Beethoven in salsa”. „Los Secretos de Pablo” pakvies sekti kompozitoriaus nežinomos kelionės Pietų Amerikoje pėdsakais ir pasinerti neįprastą Ludwig’o van Beethoven’o muzikos skambesį.

Ramybę saugančiame kurorte festivalio organizatoriai iki išnaktų triukšmauti neketina. Tačiau kas vakarą po koncertų norinčius pabendrauti kviečia į improvizuotą festivalio klubą atokesnėje vietoje esančiame Nidos kempinge.

Į festivalį – su elektra varomu autobusu

Organizatoriai į festivalį kviečia draugus, kuriems svarbios ekologijos temos bei gamtos ir žmogaus dermė.

Pranešama, jog Klaipėdos kamerinio orkestro muzikantai liepos 6 d. į koncertą „N valstybė“ keliaus ekologiškai – uostamiestyje gaminamu elektriniu autobusu „Dancer“. Pavakary nidiškiai ir Neringos svečiai galės susipažinti su lengviausiais ir ekologiškiausiais autobusais pasaulyje.

Nuo 18 val. kurorto vasarotojai ir festivalio žiūrovai „Dancer“ autobusą galės pamatyti ir įvertinti aikštėje prie Neringos savivaldybės.

19 val. vyks speciali ekskursija, kurią ves Nidos kultūros ir turizmo informacijos centro „Agila“ gidas Arūnas Balna. Registraciją į ekskursiją – čia.

Martyno Vainoriaus nuotr.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

ELTA

Nidoje žada statyti uždarus teniso kortus

Nidoje planuojama statyti uždarą sporto centrą, pirmadienį pranešė Neringos savivaldybė. „Matome didžiulį poreikį patalpų, kuriose būtų galima aktyviai sportuoti šaltuoju ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

Fotoreportažai, Kultūra, Svarbu

„Auksinių scenos kryžių" apdovanojimuose - klaipėdiečių triumfas (papildyta)

Tarptautinę teatro dieną, trečiadienio vakare, Klaipėdos dramos teatre vykusioje „Auksinių scenos kryžių“ apdovanojimų ceremonijoje iš 17 nominacijų net 6 „Auksiniai ...
2024-03-27
Skaityti daugiau

Regionas

Nidoje - retų meno kūrinių paroda, skirta Švyturių metams

Neringos muziejai kviečia atverti meno ir istorijos puslapius parodoje „Švyturiai ≠ Laivai“, kurios atidarymas įvyks ketvirtadienį, kovo 29 d., 17 ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This