Darbo užmokestis didėjo viešajame sektoriuje, mažėjo – privačiame

Konsultacijos

Lietuvos statistikos departamentas praneša apie pokyčius gyventojų darbo užmokesčio srityje.

Skelbiama, jog per šių metų antrąjį ketvirtį darbo užmokestis šalyje vidutiniškai padidėjo 1,3 proc.

Vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis per metus padidėjo daugumos ekonominės veiklos rūšių įmonėse, įstaigose ir organizacijose. Palmiros Mart nuotr.

Vidutinis mėnesinis bruto (neatskaičius darbuotojo mokesčių) darbo užmokestis šalies ūkyje (be individualiųjų įmonių) antrąjį ketvirtį sudarė 1 398,5 eurų ir palyginti su pirmuoju ketvirčiu padidėjo 1,3 proc.: viešajame sektoriuje vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis sudarė 1 514,6 eurų ir buvo 6,5 proc. didesnis, privačiajame – 1 343,9 eurų ir buvo 1,4 proc. mažesnis.

Labiausiai didėjo darbuotojų, dirbančių elektros, dujų, garo tiekimo ir oro kondicionavimo (11,2 proc.) srityse bei žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo (10,2 proc.) veiklose. Tuo metu apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų bei administracinės ir aptarnavimo veiklose dirbančiųjų alga atitinkamai sumažėjo 10,3 ir 2,8 proc.

Atskaičius darbuotojo mokesčius, vidutinis neto darbo užmokestis, gaunamas „į rankas”, šalies ūkyje sudarė 889,2 eurų ir palyginti su pirmuoju ketvirčiu padidėjo vos 1,1 proc.: viešajame sektoriuje jis sudarė 955,5 eurų ir buvo 5,8 proc. didesnis, privačiajame – 858 eurų ir buvo 1,2 proc. mažesnis.

Realusis darbo užmokestis šių metų antrąjį ketvirtį palyginti su pirmuoju šalies ūkyje padidėjo 1,2 proc.: viešajame sektoriuje padidėjo 5,9 proc., privačiajame sektoriuje sumažėjo 1,1 proc.

Skelbiama, jog darbo užmokesčio padidėjimui antrąjį ketvirtį įtakos turėjo išmokėtos didesnės vienkartinės premijos, priedai ir piniginės išmokos, sezoniniai svyravimai, padidintas darbo užmokestis gydymo įstaigų darbuotojams, kovojantiems su COVID-19 infekcija, išmokėtos priemokos ekstremalios situacijos suvaldyme dalyvavusiems pareigūnams ir darbuotojams, pasikeitusi neapmokestinamojo pajamų dydžio skaičiavimo tvarka ir kitos priežastys.

Tuo metu per metus bruto darbo užmokestis šalies ūkyje išaugo 8,5 proc.

Vidutinis mėnesinis bruto darbo užmokestis per metus padidėjo daugumos ekonominės veiklos rūšių įmonėse, įstaigose ir organizacijose: nuo 0,4 proc. (nekilnojamojo turto operacijų) iki 17,9 proc. (žmonių sveikatos priežiūros ir socialinio darbo). Tačiau jis net iki 10,3 proc. sumažėjo apgyvendinimo ir maitinimo paslaugų veiklos rūšių įmonėse.

Vidutinis mėnesinis darbo užmokestis per metus, gaunamas „į rankas”, šalies ūkyje padidėjo 8,7 proc.: viešajame sektoriuje – 12,8 proc., privačiajame – 6,6 proc.

Statistikos departamento duomenimis, darbo užmokesčio pokyčiams per metus įtakos turėjo nuo šių metų sausio 1 d. padidinta minimalioji mėnesinė alga, valstybės politikų, teisėjų, valstybės pareigūnų, valstybės tarnautojų ir biudžetinių įstaigų darbuotojų pareiginės algos bazinis dydis, padidintas darbo užmokestis gydymo įstaigų darbuotojams, kovojantiems su COVID-19 infekcija, išmokėtos priemokos ekstremalios situacijos suvaldyme dalyvavusiems pareigūnams ir darbuotojams bei kitos priežastys.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Konsultacijos

Algos viešajame sektoriuje auga gerokai sparčiau

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad darbo užmokestis neatskaičius mokesčių (bruto) šalies ūkyje (be individualiųjų įmonių) per 2023 m. ketvirtąjį ketvirtį ...
2024-02-26
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Teisiami Klaipėdos vežėjų vadovai laikosi skirtingų pozicijų

Klaipėdos apygardos teisme pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje uostamiestyje keleivius autobusais vežančių bendrovių vadovai kaltinami savo darbuotojams atlyginimus mokėję vokeliuose ...
2022-10-26
Skaityti daugiau

Koronavirusas, Svarbu

Paskutinę ekstremalios situacijos dieną Klaipėdoje COVID-19 nusinešė gyvybę

Nuo sekmadienio šalyje atšaukiama ekstremalioji situacija. Tai reiškia, kad kaukės ar respiratoriai viešajame transporte, gydymo, slaugos ir globos įstaigose tampa ...
2022-05-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This