Besisklaidant nugalėtojų aurai

Nuomonės

Rytas Staselis
2020-09-23

Komentarų: 0

Sveikatos apsaugos ministras paskelbė apie savo atsistatydinimą ta proga surengtoje spaudos konferencijoje. Ministras jau pateikė atitinkamą prašymą Vyriausybės vadovui ir užsiminė, kas galėtų tapti jo įpėdiniu. Pasak ministro, jo kėdę ateityje galėtų užimti kuris nors žymiausių šalies epidemiologų.

Ministras pabrėžė liksiąs parlamento nariu. Jo apsisprendimą trauktis iš pareigų lėmė noras sudaryti sąlygas „naujų sprendimų manevrui“, siekiant pažaboti koronaviruso pandemiją, kuri paskutiniu metu vis labiau gilėja.

„Aš atėjau į ministeriją siekdamas įgyvendinti tam tikrus pokyčius, tačiau epidemija man sutrukdė tikslą pasiekti. Mėginau užtikrinti, kad sveikatos apsaugos sistema judėtų pirmyn, tobulėtų, todėl ministro pareigas vykdžiau visa širdimi ir iš visų jėgų“, – sakė ministras.

Jį paskutinėmis dienomis itin kritikavo politinė opozicija bei visuomeninės organizacijos dėl nuolat kaitaliojamų karantino sąlygų. Vis dėlto ministras pirmininkas atsisakė paklusti reikalavimui ministrą atleisti. Nes, premjero požiūriu, ministras puikiai susidorojo su kilusiais iššūkiais COVID-19 pandemijos pirmosios bangos metu. Tik su antrąja užkrato banga jam dorotis, esą pavyko nebe taip puikiai. Vyriausybės vadovas buvo priverstas sveikatos apsaugos ministrui net pareikšti papeikimą už tai, kad šalyje įkurta ir formaliai veikianti Vyriausioji epidemiologinė komisija, kurią sudaro įvairių sričių ekspertai ir visų ministerijų atstovai, paskutinįsyk buvo sukviesta š. m. gegužę. Vis dėlto po ministro atsistatydinimo šalies premjeras sakė suprantąs tokį sprendimą, nes šiam „igriso politika bei visuomenės informavimo priemonės“.

Ministrauti Aurelijui Verygai patinka – vargu, ar lengva būtų surasti tokią poziciją, kuri taip atitiktų sociopatinius polinkius, kaip SAM pandemijos metu. Martyno Vainoriaus nuotr.

Žinia – tai ne apie Lietuvą. Tokį pranešimą praėjusios savaitės pabaigoje išplatino Čekijos naujienų agentūra ČTK, ir jame minimi atsistatydinę šalies sveikatos apsaugos ministras Adamas Vojtechas bei šalies premjeras Andrejus Babišas. O padėtis šioje šalyje tokia, kad užsikrėtimų COVID-19 virusu skaičius iš viso viršija 50 tūkst. (nuo pandemijos pradžios), tačiau vien rugsėjo 7-20 d. laikotarpiu išaugo 22 tūkst.

Atitinkama Lietuvos statistika atrodo gerokai kukliau: bendras užsikrėtusių skaičius siekia beveik 3,9 tūkst., o padidėjimas rugsėjo 7-20 d. – 728. Tačiau net jei tie rodikliai būtų dešimteriopai didesni (tai nereiškia, kad jie tokie nebus ateityje), Lietuvos sveikatos apsaugos ministras (SAM) Aurelijus Veryga vargiai būtų verčiamas ar pats ryžtųsi palikti savo postą.

Viena vertus, ministrauti jam patinka. Vargu, ar lengva būtų surasti tokią poziciją, kuri taip atitiktų sociopatinius polinkius, kaip SAM pandemijos metu. Kurioje gali drausti arba leisti, skelbti naujus nurodymus jau po darbo valandų, nors jie turi įsigalioti kitos dienos rytą, kur nuo tavo sprendimų priklauso politinio pasitikėjimo komandos uždarbis už tikrus ar įsivaizduojamus viršvalandžius, o vietos verslui – galimybės gaminti tokias būtinas priemones kaip dezinfekcinis skystis (mes tuos trūkumus, buvusius ankstyvą pavasarį, jau spėjome pamiršti), apsaugos priemonės arba kokiais vaistais privalo gydytis bendrapiliečiai.

Kita vertus, p. Veryga yra 3-sis Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos (LVŽS) rinkimų sąrašo numeris. Ir premjero Sauliaus Skvernelio (Nr. 1) ir „Lietuvos viršininką“, sėdintį Seimo galiorkoje vaizduojančio LVŽS lyderio Ramūno Karbauskio požiūriu, matyt, aną sąrašą per balsavimą gali gerokai timptelėti. Iš atsistatydinusio ministro tąja prasme – nulis sveikų naudos.

Prieš rinkimus Naisiuose nėra labai ramu. Gal po spalio 11 d. balsavimo LVŽS jie nebus tokie tragiški, kaip atrodė pernai ar ankstyvą š. m. vasarą, tačiau partijos turimos „Lietuvos viršininko“, premjero ir SAM pozicijos gali iš po sėdynių pranykti.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Koronavirusas

Jau 19 šalies savivaldybių turi nulinius COVID-19 rodiklius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, jog trečiadienį, kaip ir antradienį, Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų, iš kurių du ...
2024-04-18
Skaityti daugiau

Koronavirusas

COVID-19 Klaipėdoje: kasdien po tris susirgusius

Valstybės duomenų agentūra skelbia, kad antradienį Lietuvoje buvo patvirtinta 16 naujų koronavirusinės infekcijos atvejų (du žmonės susirgo antrą kartą, vienas ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

Nuomonės

Niūri karo nuojauta Artimuosiuose Rytuose

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį (balandžio 13-14 d.) raketinės atakos, kurią surengė Iranas prieš Izraelio valstybę, metu nuo keturių iki ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This