Nuo ko priklauso mūsų gyvenimo kokybė?

Sveikata

Dr. Nijolė Kažukauskienė, LSMU Neuromokslų instituto mokslo darbuotoja
2020-10-08

Komentarų: 0

Literatūroje plačiai remiamasi Pasaulio sveikatos organizacijos 1995 m. pateiktu gyvenimo kokybės apibrėžimu, teigiančiu, kad gyvenimo kokybė yra individualus savo paskirties gyvenime suvokimas, remiantis savo gyvenamos aplinkos kultūros ir vertybių sistema ir siejant šį suvokimą su asmeniniais tikslais, viltimis, standartais bei interesais. Tai plati koncepcija, kompleksiškai veikiama asmens fizinės sveikatos ir psichologinės būklės, savarankiškumo lygio, socialinių ryšių, tikėjimu ir santykiu su aplinka.

Gera sveikata yra ne tik ligos ar negalios nebuvimas, bet ir visiškos fizinės, emocinės ir socialinės gerovės būsena. pxhere.com nuotr.

Gyvenimo kokybės sąvoka kompleksiškai apima eilę dedamųjų, parodančių žmogaus požiūrį į savo gyvenimą ir aplinką. Žmogaus požiūris į savo gyvenimą priklauso nuo tuo, kaip žmogus žiūri į save: ar jis yra patenkintas savo gyvenimo lygiu, ar jo gyvenime yra meilė ir pagarba, ar žmogus jaučiasi reikalingu, ar gyvenimas jam įdomus, ar yra užtikrintas dėl savo gyvenimo ateityje, ar jis yra patenkintas tuo, kaip sugeba realizuoti savo gyvenimo planus, koks jo socialinis statusas, ar patenkintas savo gyvenimu šeimoje.

Žmogaus gyvenimą ir jo gyvenimo kokybę lemia daugelis veiksnių. Svarbiausia jų yra sveikata.

Gera sveikata yra ne tik ligos ar negalios nebuvimas, bet ir visiškos fizinės, emocinės ir socialinės gerovės būsena. Su sveikata susijusi gyvenimo kokybė yra dvipusė sąvoka, kuri apima tiek teigiamus, tiek neigiamus sveikatos aspektus. Neigiamas aspektas apima ligas ir sutrikimus, o teigiamas aspektas apima tai, kaip žmogus vertina savo psichinę ir fizinę gerovę, savo galimybę prisitaikyti.

Įvairių autorių teigimu, su sveikata susijusi gyvenimo kokybė apima šias kategorijas: gyvenimo trukmę, funkcinę būklę, sveikatos pablogėjimą, supratimą apie sveikatą ir galimybes.

Sveikata apibūdinama kaip visuma, susidedanti iš viena nuo kitos priklausančių sričių: emocinės, fizinės, protinės, socialinės, asmeninės, dvasinės ir profesinės. Liga pasireiškia sutrikus vieno ar kito organo funkcijai, jų fiziologinei sistemai, kai sutrinka ryšys tarp atskirų organų ir pagaliau – pusiausvyra tarp organizmo ir jį supančios aplinkos.

Gyvenimo kokybė negali būti laikoma nesikeičiančiu bruožu, nes žmogus, laikui bėgant, savo gyvenimo kokybę gali įvertinti kitaip dėl nuolat besikeičiančių gyvenimo įvykių, ligos eigos ir kitų pokyčių, vykstančių jo gyvenime.

Sąvoka „sveikata“ ir „gyvenimo kokybė“ yra labai artimos. Sveikas, kupinas jėgų, energingas žmogus gali gyventi visavertį gyvenimą, patirti darbo ir kūrybos džiaugsmą.ha

Su sveikata susijusi gyvenimo kokybė – tai ta jos dalis, kuriai daro įtaką sveikata ir sveikatos priežiūra. Remiantis įvairių mokslininkų tyrimais, yra įrodyta, kad sergamumo reikšmė gyvenimo kokybei yra didelė ir kad sveikata yra viena iš pagrindinių gyvenimo kokybės sudėtinių dalių.

Straipsnis iš ciklo, skirto atviros psichiatrijos mėnesiui ir Pasaulinei psichikos sveikatos dienai pažymėti. 

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This