Artėjantys pokyčiai ikimokyklinio ir priešmokyklinio ugdymo srityje

Švietimas

Prezidentui pasirašius Švietimo įstatymo pataisas, nuo 2023 m. Lietuvoje bus sudarytos galimybės labiau individualizuotam ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikų ugdymui, pagerės sąlygos šeimoms, auginančioms tokio amžiaus vaikus. Kas ir kaip keisis, ką pravartu žinoti vaikų tėvams, pranešime spaudai skelbia Švietimo, mokslo ir sporto ministerija.

Priešmokyklinis ugdymas – nuo 5 metų

Priešmokyklinis ugdymas galės būti pradedamas anksčiau, nuo 5 metų, ir trukti dvejus metus. 

Į priešmokyklines grupes galės  ateiti ir 5 m., ir  6 m. vaikai, ugdytis ir vienerius, ir dvejus metus – atsižvelgiant į tai, kokie vaiko poreikiai. Palmiros Mart nuotr.

Teigiama, esą tėvai, pasitarę su ugdymo įstaiga, pasirinks, ar leisti vaiką nuo penkerių metų ir priešmokyklinio ugdymo programą baigti per dvejus metus, ar leisti vaiką nuo šešerių ir privalomą priešmokyklinę programą baigti per metus. Į priešmokyklinio ugdymo grupę galės ateiti vaikas, kuriam tais kalendoriniais metais iki balandžio 30 dienos sueitų 5 metai. Arba švietimo, mokslo ir sporto ministro nustatyta tvarka įvertinus vaiko ugdymosi poreikius, pažangą, priešmokyklinio ugdymo programa gali būti pradedama teikti, kai jam tais kalendoriniais metais 5 metai sueina iki rugsėjo 1 dienos. 

Į pirmą klasę visi vaikai privalėtų ateitų nuo septynerių, kaip, kad yra dabar.  

Galimybė dvejus metus ugdytis pagal atnaujintą priešmokyklinio ugdymo programą atsiras nuo 2023 metų rugsėjo 1 dienos.

Ikimokyklinis ugdymas – visuotinis 

Ikimokyklinis ugdymas privalomas nebus. Visuotinumas reiškia, kad šeimoms garantuojama galimybė gauti vietą įstaigose, kurios vykdo ikimokyklinio ugdymo programas. Jeigu tėvai norės, kad jų vaikas ugdytųsi tokioje ugdymo įstaigoje, savivaldybė ar kitas įstaigos savininkas privalės rasti jam vietą. Tai aktualu ir didžiuosiuose miestuose, kurių darželiuose ne visiems užtenka vietų, ir kaimuose, kuriuose galbūt net nėra darželio. Atsiradus norinčių leisti vaikus grupė galėtų būti įsteigta, pvz., universaliame daugiafunkciame centre, bendrojo ugdymo mokykloje ar kitur.

Teigiama, esą ikimokyklinio ugdymo visuotinumas leis sudaryti geresnes galimybes derinti šeimos ir darbo įsipareigojimus ir aktyviau dalyvauti darbo rinkoje. Po motinystės ar tėvystės atostogų nereikės kelerius metus laukti eilėje, kol atsiras vieta ugdymo įstaigoje, o tokia galimybė būtų tada, kai to pageidaujama.

Ikimokyklinio ugdymo visuotinumo tikslas – užtikrinti šio ugdymo prieinamumą visiems vaikams nuo 2 metų iki tol, kol vaikai ateis į priešmokyklinio ugdymo programą.

Visuotinis ikimokyklinis ugdymas įsigaliotų palaipsniui: nuo 2023 m. – galimybės lankyti ikimokyklinio ugdymo įstaigą būtų suteiktos visiems 4 metų vaikams, 2024 m. – 3 metų vaikams ir 2025 m. – 2 metų vaikams.

Privalomas ikimokyklinis ugdymas – socialinės rizikos šeimų vaikams

Kaip ir dabar, socialinę riziką patiriantiems vaikams galės būti skiriamas privalomas dalyvavimas ikimokyklinio ugdymo programoje. Nauja tai, kad, įsiteisėjus šioms Švietimo įstatymo pataisoms nuo 2021 metų rugsėjo, daugiau įsipareigojimų prisiims valstybė.

Visiems vaikams, augantiems socialinę riziką patiriančiose šeimose, bus skiriamas privalomas ikimokyklinis ugdymas, o pats ugdymas bus finansuojamas nebe iš savivaldybių biudžetų, o valstybės lėšomis. Tai garantuos, kad vaikams, augantiems socialinę riziką patiriančiose šeimose, bus užtikrintos sąlygos ugdytis pagal ikimokyklinio ugdymo programą. Skaičiuojama, kad kasmet į ikimokyklinio ugdymo įstaigas ateitų papildomai apie pusantro tūkstančio vaikų.

Nuo 2021 m. rugsėjo 1 d. vaikams, kurie patiria socialinę riziką, ugdyti iš valstybės biudžeto bus skiriama apie 1,3 mln. eurų. Lėšos skiriamos ugdymui, maitinimui, pavėžėjimui. 2021 m. ir 2022 m. valstybės biudžete planuojama skirti po 30 mln. eurų, kurie bus panaudoti naujoms ikimokyklinio ugdymo grupėms įsteigti – patalpoms, baldams, įrangai ir mokymo priemonėms įsigyti.

Nuo 2023 metų rugsėjo visuotiniam ikimokykliniams ugdymui visos ugdymo reikalingos lėšos bus skiriamos iš valstybės biudžeto.  

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas, Svarbu

Naujam prekybos centrui – raudona šviesa 

Leidimas vietoje buvusių Prekybos uosto kultūros rūmų J. Janonio gatvėje statyti prekybos centrą negali būti išduotas kol nebus parengtas nepriklausomas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Veidai

Palangiškė atlikėja Justė pataria jaunimui nebijoti rizikuoti

Kai baigus dvyliktą klasę palangiškei Justei teko rinktis savo ateities kelią, sudėtinga nebuvo. Vidinė nuojauta pakuždėjo, kur save realizuoti, tad ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

ELTA

KT: Remigijus Žemaitaitis sulaužė Seimo nario priesaiką (papildyta)

Seimo narys Remigijus Žemaitaitis antisemitiniais pareiškimais sulaužė Seimo nario priesaiką ir šiurkščiai pažeidė Konstituciją, ketvirtadienį konstatavo Konstitucinis Teismas (KT). „Lietuvos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Veidai

Klaipėdietė aviacijos mokslų studijas tęsia JAV

Kelionės po pasaulį ir raketų paleidimo stebėjimas tiek gyvai iš savo kiemo, tiek iš Kennedy Space centro jau tapo Augustės ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

ELTA

S. Gentvilas: pastatų atnaujinimas skydais leistų gerokai pagreitinti renovaciją

Aplinkos ministras Simonas Gentvilas mano, kad pastatų naujinimas mediniais skydais leistų pasiekti tikslą kasmet renovuoti tūkstantį daugiabučių. Anot jo, bandomiesiems ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This