Teismas: sutuoktinė galėjo naudotis mirusio vyro banko kortele

Kriminalai ir nelaimės

Klaipėdos apygardos teismas apeliacine tvarka išnagrinėtoje baudžiamojoje byloje konstatavo, kad sukčiavimu ir mirusio sutuoktinio banko kortelės neteisėtu panaudojimu kaltinta moteris nusikalstamų veikų nepadarė.

Moteriai buvo pareikšti kaltinimai dėl to, kad ji mirus sutuoktiniui neteisėtai naudojosi jo banko kortele ir įgijo svetimo turto už beveik 8000 eurų, t. y. atsiskaitė už prekes, paslaugas bei išgrynino pinigus iš banko atsiskaitomosios sąskaitos. Baudžiamojoje byloje kilo ginčas dėl to, ar disponavimas mirusio sutuoktinio banko sąskaitoje esančiais pinigais kitam sutuoktiniui užtraukia baudžiamąją atsakomybę.

Pirmosios instancijos teismas moterį išteisino, nes byloje surinkti duomenys neįrodė, kad moters veiksmuose buvo tyčia, pasinaudojant svetima mokėjimo kortele, apgaule užvaldyti svetimą turtą.

Su išteisinamuoju teismo nuosprendžiu nesutiko kaltinimą byloje palaikiusi prokuratūra ir mirusiojo vaikai iš pirmosios santuokos. Apygardos teismas atmetė abu apeliacinius skundus ir konstatavo, jog moteris buvo išteisinta pagrįstai.

Apygardos teismas pagal byloje esančius duomenis padarė išvadą, jog moteris galėjo naudotis sutuoktinio banko sąskaita ir mokėjimo kortele, nes sutuoktinis dar iki mirties buvo davęs jai banko prisijungimo duomenis ir mokėjimo kortelės PIN kodą.

Byloje pakako duomenų išvadai, jog sutuoktiniai bendrai vykdė žemės ūkio veiklą ir bendrai valdė šeimos turtą, o dalis sutuoktinio sąskaitoje esančių lėšų neatitinka svetimo turto sąvokos, o tai yra vienas būtinų moteriai inkriminuoto sukčiavimo požymių. Moters veiksmuose nenustatyta ir apgaulė, kaip būtinasis sukčiavimo požymis, nes moteris buvo įsitikinusi, kad turi teisę naudoti bendrus, santuokoje įgytus pinigus iš sutuoktinio sąskaitos būtiniems poreikiams tenkinti, taip pat laidotuvių bei bendro ūkio išlaikymo išlaidoms.

Teismo pranešime teigiama, jog išteisintoji suvokė, kad tas operacijas ji atlieka kito asmens vardu, tačiau nesuvokė tokios veikos pavojingo pobūdžio, nes sutuoktinio kortelės nelaikė svetima, su sutuoktinio kortele ir žinomais prisijungimo kodais ji ne kartą buvo atlikusi finansines operacijas jam esant gyvam ir tai jokių neigiamų padarinių nesukėlė bei buvo įsitikinusi, kad paima ne kam nors kitam, o jai pačiai priklausančius pinigus, todėl jos veiksmuose nusikaltimo sudėties nėra.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Palangoje keisis parkingo rinkliavos tvarka

Ketvirtadienį Palangos savivaldybės taryba apsisprendė dėl vietinės rinkliavos už automobilių statymą nustatytose apmokestinamose kurorto vietose pokyčių. Jie priimti Palangos rinkliavų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Spyglys

Išsigando Linutės*

Pasižadėjusi prieš kiekvieną Klaipėdos miesto tarybos posėdį rėžti kalbą iš „Klaipėdiečių tribūnos” Virginija Jurgilevičienė pažado netesėjo. Ketvirtadienį jos posėdyje nebuvo. ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Sveikata

Baimes kėlusiam projektui pritarta vienbalsiai

Klaipėdos meras Arvydas Vaitkus ketvirtadienį miesto Tarybos posėdžio metu dar kartą patikino, jog dėl sumanymo paliatyvios slaugos paslaugas vaikams teikti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Švietimas

„Boružėlės” prakeiksmas: atsisakius vieno rangovo, kiti darbų nesiima

Šiais metais Klaipėdos savivaldybei jau net du kartus teko viešai paskelbti karčią žinią: nė vienas projektuotojas neatsiliepė į kvietimą dalyvauti ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Koronavirusas

Trečiadienis Klaipėdoje - be naujų COVID-19 atvejų

Trečiadienį šalyje buvo patvirtinti aštuoni nauji COVID-19 atvejai (vienas žmogus užsikrėtė antrą kartą), skelbia Valstybės duomenų agentūra. Klaipėdoje naujų susirgimų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This