Mokys karpyti snaiges

Kultūra

Gruodžio 15 d. 18 val. Klaipėdos etnokultūros centras ir mažus, ir didelius kviečia į snaigių karpymo užsiėmimą su karpymo meistre klaipėdiete Kristina Stase Mažukaitiene.

Renginys mokamas, vyks per ,,Zoom‘‘ platformą. Registracija iki gruodžio 13 d. čia. Vietų skaičius ribotas.

K. S. Mažukaitienės snaigių karpiniai

Iki mūsų dienų atėjusi ir viena dažniausių kalėdinio laikotarpio popierinė puošmena namų aplinkoje, ugdymo įstaigose, biuruose – iš balto popieriaus karpyta snaigė. Šiltėjant klimatui, tai tampa ypatinga aliuzija į žiemos šaltuko kūrinius už lango.

Gamtoje susidarančios snaigės – ledo kristaliukai – yra šešiabriaunės, šešiakampės, visos skirtingų raštų. Būtent šešiakampę snaigę ir mokys kirpti edukacinio renginio metu. Karpant snaigę, labai svarbus momentas yra popieriaus lapo sulankstymas. Nuo to priklauso, kiek kampų turės karpomas kūrinys. Toliau rūpinamasi rašto komponavimu, tada jau kerpama. Iškarpytomis snaigėmis galime papuošti langus, eglutę ar pušies šaką šventėms, karpinys gali tapti nuostabia servetėle, stalo serviravimo puošmena.

Meno kūrėja, tautodailininkė K. S. Mažukaitienė gyvena ir kuria Klaipėdoje. Medikės profesiją turinti moteris karpiniuose randa atgaivą, ypač mėgsta karpyti snaiges. Tūkstančiai jų jau pasklido po visą pasaulį – snaigės mielai perkamos, dovanojamos. 1989 m. Kristinos  karpytos snaigės pateko į Pasaulio popieriaus karpinių parodą, surengtą Vilniuje. Kasmet rengiamos snaigių parodos įvairiuose Lietuvos kampeliuose, meistrė veda edukacinius karpymo užsiėmimus vaikams ir suaugusiems.

2013 metais K. S. Mažukaitienė išleido knygą „Snaigių fantazija“, kur publikuojami autorės darbai bei praktiniai patarimai, norintiems išmokti snaigių karpymo meno.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This