Statistika: miestų gatvėse štilis truko trumpai

Kriminalai ir nelaimės

Nors lapkričio pradžioje paskelbus antrojo karantino pradžią nuolat skambėjo raginimai vengti nebūtinų kelionių, lietuviai šių raginimų nepaisė ir judėjo toliau.

Tai rodo ne tik didėjantis naujų COVID-19 atvejų bei mirčių skaičius, tačiau ir Policijos departamento skelbiama informacija apie užregistruotus eismo įvykius, skelbia Statistikos departamentas.

Lapkričio mėnesį pareigūnai šalyje užregistravo 1759 eismo įvykius – 330 eismo įvykių mažiau nei spalį ir 385 įvykiais mažiau nei praėjusį rugsėjį, kai eismo įvykių šalyje per mėnesį buvo užregistruota 2164. Panašus jų skaičius buvo užregistruotas ir liepą bei birželį.

Vis dėlto per pirmąją pandemijos bangą pavasarį žmonės buvo gerokai drausmingesni ir, sprendžiant iš užregistruotų eismo įvykių, į gatves išvažiuodavo gerokai rečiau. Antai gegužę iš viso eismo įvykių buvo užregistruota 1936, balandį – 1269, o kovą – 1477. Prieš pandemiją – vasarį ir sausį – buvo užregistruojama daugiau kaip po 2 tūkst. eismo įvykių.

Pavasarį – krytis žemyn

Skirtumas tarp situacijos šalies keliuose bei gatvėse per pirmąją koronaviruso bangą pavasarį ir vėlesniais mėnesiais ypač ryškus, kai nagrinėjami kelių eismo įvykiai, kuriuose žuvo arba buvo sužeista žmonių.

Statistikos departamento duomenimis, balandį tokių eismo įvykių, kuriuose nukentėjo žmonės, buvo 130. Tai – mažiausias rodiklis per visus metus. Praėjusį kovą, kurio viduryje buvo įvestas karantinas, eismo įvykių užregistruota 150, gegužę – 212.

Tačiau vasarą tokių eismo įvykių, kuriuose buvo sužeistųjų, šalies keliuose ėmė sparčiai daugėti: birželį jų buvo užregistruota 309, liepą – 326, rugpjūtį – 335, rugsėjį – 351, o spalį – 279.

Iš viso šiemet eismo įvykių, kuriuose nukentėjo žmonės, buvo užregistruota 2762 (pernai tokių įvykių buvo 2922). Juose sužeisti 3169 žmonės arba 302 mažiau nei pernai.

Šiemet eismo įvykiuose žuvo 156, pernai žuvusiųjų per metus buvo 170.

Mažėjo ir nusikaltimų

Be to, šiemet kol kas mažiau nei pernai užregistruojama ir nusikaltimų. Policijos departamento duomenimis, per 10 mėnesių šalyje buvo užregistruota 38,1 tūkst. nusikaltimų, o pernai per tą patį laikotarpį jų buvo 41,1 tūkst.

Daugiausiai nusikalstamų veikų buvo užregistruota šių metų sausio, birželio ir liepos mėnesiais, mažiausiai – balandį, rugsėjį bei spalį.

Šiemet, kada žmonės daugiau laiko leido namuose, mažiau buvo ir vagysčių. Per dešimt mėnesių jų įvykdyta beveik 8,3 tūkst., pernai per tą patį laikotarpį – beveik 9,6 tūkst.

Tačiau policijos pareigūnus neramina šiemet 7 proc. didėjęs nužudymų ir sunkių sveikatos sutrikdymų skaičius. Šiemet taip pat 2 proc. padaugėjo elektroninėje erdvėje įvykdomų nusikaltimų skaičius.

Mažiau judėjo, daugiau smurtavo

Šalies teisėsauga jau anksčiau pripažino nesitikėjusi, jog per karantiną taip smarkiai išaugs nužudymų skaičius.

Praėjusią gegužę Kriminalinės policijos biuro viršininkas Rolandas Kiškis paskelbė, kad per karantiną nužudymų skaičius šalyje padidėjo net 122 proc. Jis tuomet teigė, kad dauguma šių nusikaltimų buvo nulemti smurto artimoje aplinkoje pasekmių, girtavimo. Aiškinta, kad smurto protrūkį sukėlė pernelyg ilgai užsitęsęs buvimas namuose ir dėl jo tarp asmenų atsirandanti trintis.

Šalies policija prognozavo, kad apribojus judėjimą, gali didėti smurto artimoje aplinkoje atvejų, nužudymų, pasikėsinimų nužudyti, vis dėlto drastiškai šoktelėjęs jų skaičius nustebino pareigūnus.

Anot R. Kiškio, buvo prognozuojama, kad daugės nusikalstamų veikų elektroninėje erdvėje, sukčiavimo atvejų, telefoninių ir bankinių apgavysčių, vagysčių iš prekybos vietų.

Vis dėlto šios prognozės nepasitvirtino ir bendras nusikaltimų skaičius mažėjo.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Regionas

Vykstantiems į „Žiobrines“ Neringoje - įvažiavimo lengvata

Šį savaitgalį Neringa organizuoja „Žiobrines“ ir kviečia leistis į kulinarinę kelionę po Kuršių neriją. Čia bus kepami ypatingai paruošti, ant ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Mums rašo

Baltijos gimnazijoje lankėsi moksleiviai iš Granados

Praėjusią savaitę Klaipėdos Baltijos gimnazijoje lankėsi moksleiviai iš Ispanijos, Colegio Cristo Rey Granada. Iškilmingai pasitikti „Erasmus+“ mainų programoje dalyvaujantys mokiniai ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Kultūra

Socialinėje foto parodoje - apie mamos ir sūnaus susitikimus

Balandžio 30 d., antradienį, 15 val., Klaipėdos universiteto Aula Magna konferencijų salėje (H. Manto g. 90-1) vyks foto parodos atidarymas ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Senąją pirtį valdys transportininkai

Klaipėdos miesto taryba ketvirtadienį pritarė mero siūlymui reorganizuoti  UAB „Vildmina“, valdančią pirtį Trilapiop gatvėje, prijungiant ją prie savivaldybės bendrovės „Klaipėdos ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

Regionas

Palangoje keisis parkingo rinkliavos tvarka

Ketvirtadienį Palangos savivaldybės taryba apsisprendė dėl vietinės rinkliavos už automobilių statymą nustatytose apmokestinamose kurorto vietose pokyčių. Jie priimti Palangos rinkliavų ...
2024-04-25
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This