Mirė Klaipėdos universiteto Garbės daktaras Viktoras Vytautas Klemas

Švietimas

Klaipėdos universitetas (KU) praneša, kad jo bendruomenę pasiekė liūdna žinia iš JAV – Anapilin iškeliavo šios mokslo įstaigos Garbės daktaras, Delavaro universiteto profesorius emeritas, Lietuvos mokslų akademijos užsienio narys Viktoras Vytautas Klemas (gim. 1934 m.).

Prof. Viktoras Vytautas Klemas buvo žinomas okeanologijos ir pakrančių zonų tyrimo specialistas, paskelbęs per 400 mokslo darbų.

Viktoras Vytautas Klemas KU Garbės daktaru jis buvo inauguruotas 2013 m.

V. V. Klemas 1959 m. baigė JAV Masačusetso technologijos universitetą. Nuo 1971 m. dirbo Delavero universitete. 1996–2000 m. jis buvo JAV nacionalinės mokslo akademijos Tarptautinių programų komiteto kosminių studijų tarybos narys, nuo 2004 m. – JAV nacionalinės vandenynų ir atmosferos tyrimų (NOAA) ir Nacionalinės aeronautikos ir kosminių tyrimų (NASA) agentūrų Vandenyno pakrančių taikomosios ir mokslinės grupės narys. Vienuolikoje šalių vadovavo krantų tyrimo projektams.

Profesoriaus ryšiai su KU prasidėjo vos Lietuvai atgavus nepriklausomybę (Klaipėda – profesoriaus gimtinė). Nuo 2004 m. jie tapo reguliarūs ir dalykiški. 2004-aisiais profesorius organizavo JAV ir Europos šalių mokslinį simpoziumą jūrų bei vandenynų tyrimo klausimais. Tais metais KU kaip tik buvo rengiamas Okeanografijos studijų programos projektas. Tai buvo pirmoji tokios krypties programa Lietuvoje, todėl patirties labai trūko. Profesorius V. V. Klemas padėjo ją tobulinti. Suprasdamas, kad okeanologijos specialistai Lietuvoje iki tol nebuvo rengiami, profesorius sutiko pats skaityti pirmąjį Nuotolinių tyrimų metodų kursą (2006 m.), vėliau nuolat siuntė studijoms būtiną bei naudingą literatūrą. Jo dovanotų knygų ir mokslinių žurnalų kolekcija dabar saugoma KU bibliotekoje.

Prof. V. V. Klemas Lietuvoje organizavo tris okeanografijos simpoziumus (2004, 2006 ir 2012 m.), taip pat dalyvavo Lietuvos jūrinio archeologijos paveldo tyrimuose, prisidėjo kuriant Jūros mokslų slėnį.

2009 m. Lietuvos Švietimo ir mokslo ministerija prof. V. V. Klemui skyrė premiją už mokslo pasiekimus ir patirties sklaidą Lietuvoje. Už indėlį mokslui, studijoms ir ilgametį bendradarbiavimą KU Gamtos ir matematikos mokslų fakulteto bendruomenė rekomendavo prof. Viktorui Vytautui Klemui suteikti Klaipėdos universiteto Garbės daktaro vardą. Garbės daktaru jis buvo inauguruotas 2013 m.

Tuometėje žiniasklaidoje buvo cituojami mokslininko žodžiai: „Dažnai pagalvoju apie mūsų paskirtį ir prasmę žemėje, bet negaunu įtikinamo atsakymo. Yra lengva sakyti, kad Dievas nurodo paskirtį, ir ne mums tuo abejoti, bet man to neužtenka”.

Žingeidų, keliantį klausimus ir ieškantį atsakymų, nebijantį iššūkių, dosnų bei atvirą bendravimui jį prisimena ir KU mokslo bendruomenės žmonės.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Sveikata

Klaipėdos universitete - tradicinė vydūniška konferencija

Kaip ir kiekvieną pavasarį, Klaipėdos universiteto (KU) Sveikatos mokslų fakultetas kartu su Vydūno draugija rengia konferenciją „Į sveiką gyvenseną ir ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

Švietimas

„Vėtrungės“ gimnazijoje - unikali paroda

Minint Pasaulinę žemės dieną, trečiadienį Klaipėdos „Vėtrungės“ gimnazijoje pristatyta Klaipėdos universiteto (KU) Jūros tyrimų instituto parengta paroda „Pažintis su nematoma ...
2024-03-20
Skaityti daugiau

Verslas

Apie tvarios energijos gamybą ir kaip tam pažaboti Baltijos vėją

Kaip Baltijos jūros vėją pažaboti tvarios energijos gamybai? Atsakymo į šį klausimą bus ieškoma su AB „Ignitis grupė“ vadovu Dariumi ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This