Neringoje vasaros sezoną atidarys spektaklis-kelionė apie nerijos legendas

Regionas

Šeiko šokio teatras ir „Neringa – Kultūros sala“ kviečia panirti į magišką teatro ir gamtos patirtį spektaklyje-kelionėje „LAIKAS NĖ(e)RIMUI“.

Tai unikalus, specialiai Neringai kurtas kūrinys, kuriame meistriškai susilieja Kuršių nerijos gamtos grožis, šokis, tekstas ir muzika. Sekdami šokėjus ir per ausines klausydami autorinio garso takelio, žiūrovai panirs į fantastinę erdvę, kurioje galės gyvai patirti Neringos legendas. Valandą trunkantis reginys Nidoje, tarp trijų molų, bus pristatomas du savaitgalius birželio 4-5 ir 10-11 dienomis.

Donato Bielkausko nuotr.

„Kviečiame į Neringą pažvelgti ne tik kaip į atostogų vietą. Žiūrovai galės dalyvauti spektaklyje-kelionėje be didelių scenų, garso, šviesų, siekiame išvengti patoso ir klišių. Istoriniai faktai, dokumentika, pasakojimai supinami į libretą  ir perduodami žiūrovams ausinių pagalba“, – kūrinio idėją pristato spektaklio režisierė ir choreografė Agnija Šeiko.

Spektaklio kūrėjai pabrėžia – Kuršių nerija yra unikali gamtos ir žmogaus rankų sukurta sala. Čia nuo seno gyveno klajokliai žvejai ir klajoklės kopos, XVI amžiuje pasirodė kunigai ir mokytojai, XIX-ame – gintaro kasėjai ir medžių sodintojai, archeologai ir dailininkai. Kiekvienas iš jų savaip atrado Neringos išskirtines savybes ir natūralų gamtos prieglobstį.

Donato Bielkausko nuotr.

„Šis spektaklis sukurtas iš mito, istorinio ir archeologinio pasakojimo, iš kasdienės rutinos, rūke išnyrančio kraštovaizdžio, žmonių santykių, ironijos šešėlio, siekiant patalpinti žiūrovą į savotišką smėlio laikrodį. Pirmiausia pasirodo mitologinis sluoksnis, kuriame skleidžiasi milžinės Nerijos mitinis pasakojimas. Tuomet prieiname prie archeologinių kasinėjimų Kuršių nerijoje, iš kurių vienas plačiausių tyrimų – archeologijos motina vadinamos Rimutės Rimantienės kasinėjimai. Buitiniai patyrimai apima žvejybos temą, senąją bumbinimo tradiciją, o tuomet atsigręžiame į žmones, kurie, įkvėpti šio kraštovaizdžio, čia kūrė: Liudvikėlį Rėzą, į Nidos dailininkų kolonijos menininkus, į Tomą Manną, į L. Rėzos premijos laureatus, suvokiančius Kuršių neriją kaip unikalią pasaulio salą“, – spektaklio prasminius sluoksnius atskleidė scenarijaus autorė Sondra Simana.

Praėjusią vasarą „Neringa – Lietuvos kultūros sostinė 2021“ metus atidaręs spektaklis-kelionė „LAIKAS NĖ(e)RIMUI“ šįmet kartojamas paskutinį kartą ir vėliau nuguls į teatro archyvą.

INFORMACIJA

Spektaklio garso režisierius Kristijonas Lučinskas, kostiumų dailininkė Sandra Straukaitė, muzikos bendraautoriai Benas Šarka, Kristijonas Lučinskas, Donatas Bielkauskas, Vladimiras Konstantinovas, Karina Novikova, Larion Dyakov, scenografė Sigita Šimkūnaitė.

Atlikėjai – Šeiko šokio teatras, Taško teatras, folklorinis ansamblis „Giedružė“, tautinių šokių kolektyvas „Kalnapušė“, Benas Šarka.

Produkcijos komanda – Goda Giedraitytė, Greta Seiliūtė, Austėja Laurinavičiūtė, Edita Grigaitienė.

Projektą iš dalies finansuoja Neringos savivaldybė. Bilietus platina www.bilietai.lt

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Fotoreportažai, Kultūra

Muzikinis teatras pagerbė geriausius savo kūrėjus

Klaipėdos valstybinis muzikinis teatras jau šeštą kartą Teatro dienos proga įteikė apdovanojimus „Pagauk bangą“, skirtus ambicingiausius kūrybinius iššūkius praėjusiais metais ...
2024-03-28
Skaityti daugiau

Regionas

Nidoje - retų meno kūrinių paroda, skirta Švyturių metams

Neringos muziejai kviečia atverti meno ir istorijos puslapius parodoje „Švyturiai ≠ Laivai“, kurios atidarymas įvyks ketvirtadienį, kovo 29 d., 17 ...
2024-03-25
Skaityti daugiau

Regionas

Neringa kviečia į šventinį miškasodį

Neringa savo gyventojus ir svečius pavasarį jau antrąjį kartą kviečia sutikti prasmingai – dalyvauti šventiniame miškasodyje ir taip prisidėti prie ...
2024-03-21
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This