27-oji metų savaitė

Savaitės panorama, Svarbu

Liepos 4-oji

Takas ir įėjimas į paplūdimį prie jūros Giruliuose mena dar gilų sovietmetį, tačiau Klaipėdos miesto savivaldybė tik šiemet ėmėsi realių jo tvarkymo veiksmų, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

Klaipėdos skulptūrų parke pirmadienį išmontuoti sovietiniai paminklai – kalavijas ir karių skulptūros, čia stovėję nuo 1975 ir 1980 metų.

***

Valstybės valdoma akcinė bendrovė „Klaipėdos nafta” perka suskystintų gamtinių dujų terminalo techninio pajėgumo praplėtimo vertinimo paslaugas.

***

Lietuvos vyrų krepšinio rinktinė pirmadienio vakarą Klaipėdoje nesėkmingai užbaigė pirmąjį FIBA Pasaulio taurės atrankos etapą, čekams pralaimėjusi rezultatu 72:83.

Liepos 5-oji

Gegužės pabaigoje vykusiame Klaipėdos valstybinio jūrų uosto plėtros tarybos posėdyje, kurio diskusijų epicentre buvo vidinės uosto gatvės, jungiančios jo pietus ir šiaurę, bei centrinio ir pietinio išvažiavimų/įvažiavimų į uostą klausimai, buvo prieita prie išvados, kad vidinis uosto transporto koridorius – Nemuno gatvė – yra neatsiejamai susijęs su pietiniu Klaipėdos aplinkkeliu, rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistas.

***

Pranešama, jog iš Suomijos į Klaipėdą atplukdytas didžiausias Baltijos šalyse hidraulinis kranas „Mantsinen 300“, kurio pajėgumas siekia iki 1300 tonų per valandą. Be to, Klaipėdos jūrų uosto direkcija pranešė pasirašiusi uosto gilinimo darbų sutartį su tarptautinį konkursą laimėjusia Belgijos uostų gilinimo ir valymo kompanija „Jan de Nul N.V.“.

***

Antradienio vakarą Dangės upėje prie Pilies tilto prišvartuotas karo laivas „Sūduvis“.

***
Klaipėdos muzikinis teatras pristato Richardo Wagnerio operoje „Skrajojantis olandas“ dainuosiančią solistę Sandrą Janušaitę.

***

Naktį į antradienį vienoje iš Klaipėdos ligoninių mirė aktyvus visuomenininkas, sąjūdininkas, Kalvystės muziejaus siela Dionyzas Varkalis.

Liepos 6-oji

Uostamiestyje, Tilžės ir Paryžiaus komunos gatves jungiančioje bevardėje gatvėje, žinomoje Komunarų vardu, turėtų nelikti pirmaisiais nepriklausomybės metais statyto gamybinio pastato, dabar turinčio adresą Tilžės g. 52F.

***

Trečiadienio vidurdienį kartu su klaipėdiečiais Valstybės dieną paminėjo ir uostamiestyje gyvenantys ukrainiečiai.

***

Prezidentas Gitanas Nausėda Valstybės dienos proga už nuopelnus Lietuvai ir Lietuvos vardo garsinimą pasaulyje apdovanojo Lietuvos ir užsienio valstybių piliečius, tarp kurių – ir keturi klaipėdiečiai bei uostamiestyje dirbantys asmenys.

Liepos 7-oji

Šių metų pavasarį Arimų gatvėje du daugiabučius ketinusi pradėti statyti UAB „NT assets“ atidėjo savo planus ir skelbia naujus projektinius pasiūlymus, kuriuose – gerokai didesnis „apetitas” nei pirmuosiuose, rašo portalo žurnalistas.

***

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas, kasacine tvarka išnagrinėjęs baudžiamąją bylą, priėmė galutinį bei neskundžiamą nuosprendį, kuriuo VšĮ „Klaipėdos licėjus“ dalininkė ir direktorė Regina Kontautienė nuteista už korupcinius nusikaltimus.

***

„Tuo metu Portugalija galėtų būti sektinas pavyzdys ne tik tiems Lietuvos politikams, kuriems dėl oponentų trukdžių niekaip nesiseka įgyvendinti rinkėjams duotų pažadų dekriminalizuoti lengvuosius narkotikus, bet ir minėtiems oponentams, tarp kurių ypač aktyviai reiškiasi viena klaipėdietė Seimo narė” , – nuomonių rubrikoje rašo „Atviros Klaipėdos” žurnalistė.

***

Klaipėdos savivaldybė skelbia pradedanti „beprecedentį procesą”, t.y. sieks perimti iki šiol netvarkomą „Baltijos” kino teatrą.

***

Skulptūrų parke demontuotas skulptoriaus Juliaus Vertulio sukurtas kalavijas neatsidurs Grūto parke, o sūnaus valia bus parduotas metalo laužui, pinigus skiriant kaip paramą Ukrainai, rašo portalo žurnalistas.

***

Ketvirtadienį posėdžiavę Klaipėdos miesto tarybos Kultūros, švietimo ir sporto komiteto nariai pritarė bendradarbiavimo sutarties projektui dėl Šv. Jono bažnyčios bokšto atkūrimo.

***

Klaipėdos Juozapo Darbininko laidojimo namuose iki ketvirtadienio vakaro galima buvo atsisveikinti su šią savaitę mirusiu žinomu Klaipėdos visuomenės veikėju, muziejininku Dionyzu Varkaliu.

***

Ketvirtadienio vakarą beveik tuščioje Kruizinių laivų terminalo aikštėje italų kvarteto „Motel Kaijū” pasirodymu prasidėjo XXVIII Klaipėdos pilies džiazo festivalio koncertai.

Liepos 8-oji

„Atvira Klaipėda” dar viename ciklo „Urbanistiniai jubiliejai” rašinyje pasakoja, kaip gimė ir vystėsi vadinamieji Pempininkų ir Naujakiemio mikrorajonai, kurių statyba prasidėjo prieš 55 metus.

***

Ketvirtadienį Klaipėdoje, pasak policijos suvestinės, vos pusvalandžio skirtumu aptikti du negyvi vyrai.

***

„Tik naktį, kai iš miesto dingsta visi žmonės ir nutyla jų sukeltas šurmulys, galime išgirsti tikruosius miesto garsus“, – apie ketvirtadienio vakarą Klaipėdos kultūrų komunikacijų centro Parodų rūmuose pristatyto projekto „Mirštantis. Miestas. Gyvenimui“ audiovizualinės instaliacijos detales sako jo autorius Donatas Bielkauskas, o parodą aplankė ir apie ją pasakoja „Atviros Klaipėdos” praktikantė Gabrielė.

***

Klaipėdos muzikinio teatro atstovė kalbina šio teatro solistą Tadą Jaką, šiuo metu rengiantį Vairininko vaidmenį Richardo Wagnerio operoje „Skrajojantis olandas“, su kuriuo debiutuos Klaipėdos senajame elinge rugpjūčio 5 ir 6 dienomis.

***

„Klaipėdos nafta“ per vertybinių popierių biržą pranešė pasirašiusi ketinimų protokolą su didžiausio Lenkijos naftos koncerno „PKN ORLEN“ bendrovėmis „ORLEN Neptun I“ ir „Energa Wytwarzanie“ dėl galimybės bendradarbiauti teikiant vėjo jėgainių parkų Baltijos jūroje Lietuvoje eksploatacijos ir priežiūros paslaugas.

***

Irma Stasiulienė kalbina VšĮ „Lewben Art Foundation“ direktorę Ugnę Bužinskaitę – fondo surengta paroda „Kolekcionuojant hitus“ iki liepos 10 dienos veikia Klaipėdos parodų rūmuose.

***

Ketvirtadienį po sunkios onkologinės ligos mirė klaipėdietė žurnalistė Janina Bačiliūnaitė-Ostermaier.

Liepos 9-oji

Klaipėdoje, prie pat Šv. Pranciškaus Asyžiečio bažnyčios, oficialiai atidarytas kunigo Jurgio Ambraziejaus Pabrėžos sensorinis sodas.

***

Penktadienį šalyje fiksuoti 645 nauji COVID-19 atvejai – tai 74 atvejais mažiau nei ketvirtadienį. Tuo metu Klaipėdoje tokia diagnozė patvirtinta 40 žmonių, t.y. net 23 daugiau nei prieš parą.

***

„Atviros Klaipėdos” praktikantė Gabrielė, šeštadienį apsilankiusi prie „Švyturio” arenos esančiame bagažinių turguje, pakalbino ir prekeivius, ir lankytojus.

***

Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatoriai praneša apie penktadienio vakare vykusius koncertus, sulaukusius žiūrovų pasisekimo.

***

Ciklo „Urbanistiniai jubiliejai” rašinyje „Atvira Klaipėda” tęsia pradėtą papasakojimą apie IV numerį sovietmečiu gavusio gyvenamojo rajono, kurį sudaro Pempininkų ir Naujakiemio mikrorajonai, istoriją.

Liepos 10-oji

1922-ųjų rudenį Lietuvos atstovo Klaipėdos krašte Jono Žiliaus į Kauną siųsti dokumentai atskleidžia ir nesusikalbėjimus dėl finansavimo, ir tautiečių polinkį spjauti į teisės aktų reikalavimus, jei už jų nepaisymą negresia jokios sankcijos: apie tai ir kitus to meto įvykius toliau pasakoja dar vienas ciklo „Centrinis archyvas: kodas – Klaipėda” rašinys.

***

Statistikos departamento duomenimis, šeštadienį šalyje fiksuoti vos 84 nauji COVID-19 atvejai, iš jų Klaipėdoje – 3.

***

Policijos suvestinėje skelbiama, jog šeštadienį Klaipėdoje, Baltijos pr. esančiame bute 69 metų vyras stikline kelis kartus trenkė 61 metų moteriai bei, sugriebęs ją už kaklo, dar ir smaugė. Vyras atsidūrė areštinėje.

***

„Nuskambėjus paskutiniams akordams, Klaipėdos pilies džiazo festivalio organizatoriai žemai nusilenkė atlikėjams ir klausytojams – visiems, kuriems šūkis „Viskas su meile, nieko be džiazo!“ yra tiesiog gyvenimo kredo”, – rašoma organizatorių pranešime spaudai.

***

Sekmadienį namuose LFF I lygos rungtynės tarp Klaipėdos „Neptūno” Vilniaus „Žalgiris-B” komandų baigėsi lygiosiomis 2:2.

2 Comments

  1. Anonimas

    Fiksuojami kalavijo ismontavimas.gedingas sprendimas ir darbas.

    Reply
    • Anonimui

      Labai teisingas ir gerokai pavėluotas sprendimas.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This