„Klaipėda Manifesto“ konferencijoje – dėmesys mėlynajai ekonomikai

Verslas

Kaip elgiamės su jūra, taip elgiamės su savo ateitimi. Tokia mintis nuskambėjo „Klaipėda Manifesto“ konferencijoje, kurios dalyviai pabrėžė mėlynosios ekonomikos svarbą kovojant su klimato kaita ir siekiant sumažinti savo energetinę priklausomybę.

Kultūros fabrike surengtoje konferencijoje „Klaipėda Manifesto“ rugsėjo 15-16 d. būrėsi politikos formuotojai, verslo atstovai, mokslininkai, akademikai ir žmonės, besidomintys mėlynąja ekonomika. Pranešėjai vieningai sutarė, kad kaip niekad svarbu skatinti Šiaurės ir Baltijos šalių bendradarbiavimą.

Daug dėmesio skirta atsinaujinančios energetikos temai – vėjo parkų vystymas jūroje yra vienas Europos Sąjungos prioritetų. Tai būdas mažinti šalių priklausomybę nuo Rusijos iškastinio kuro ir skatinti švarius energijos gamybos būdus.

Išsamiai aptartos ir kitos glaudžiai su mėlynuoju proveržiu susijusios temos: kibernetinis saugumas, skaitmenizacija ir jūrinės technologijos, jūriniai startuoliai, investicijos regione, jūros gėrybių gamyba ir prekyba.

„Klaipėda Manifesto“ konferencijos dalyviai atkreipė dėmesį, kad didžiulį potencialą vystant jūrinę pramonę turi ne tik Klaipėda ir čia veikiantys verslai. Jūrinės valstybės statusas atveria naujus verslo, inovacijų ir tyrimų galimybes visos Lietuvos ir įvairiausių sektorių atstovams.

Europos dėmesys

2021 metais Europos Komisija išleido komunikatą, pabrėžiantį, kad mėlynoji ekonomika gali tapti idėjų ir inovacijų terpe bei prisidėti prie planetos saugojimo ateities kartoms.

Vasarį Ukrainoje prasidėjęs karas, kaip ir COVID–19 pandemija, pasėjo nerimą, kad ambicingus ES žaliosios energetikos planus, tokius kaip palaipsnį šiltnamio efektą sukeliančių dujų kiekio mažinimą, teks padėti į šalį. Tačiau EK atstovybės Lietuvoje vadovo Mariaus Vaščegos teigimu, Rusijos agresija Ukrainoje tik sustiprino ES ryžtą laikytis žaliojo kurso.

„Dabar mes netgi kalbame apie dar ambicingesnius žaliosios energetikos planus“, – sakė M. Vaščega. Vėjo energetikos jūroje plėtra turėtų vykti sparčiau, ES valstybėms narėms jau pradėjus dairytis jėgainėms tinkamų vietų.

M. Vaščega pabrėžė, kad karas Ukrainoje kaip tik lėmė didesnį ES dėmesį vėjo, saulės energetikai. Šią savaitę paskelbta ir 3 mlrd. eurų vandenilio banko iniciatyva, skirta mažinti priklausomybę nuo Rusijos iškastinio kuro didinant atsinaujinančio vandenilio gamybą Europoje.

Klaipėda yra puikus pavyzdys, kaip siekti ambicingų tikslų, mažinti energetinę priklausomybę ir vystyti žaliąją energetiką. 2015 metais Klaipėdoje prisišvartavęs „Independence“ terminalas prisidėjo prie stiprios suskystintų gamtinių dujų specialistų bendruomenės kūrimo ir padėjo pamatus Lietuvos energetinei nepriklausomybei. Be to, jau kitais metais vyks tarptautinis aukcionas vėjo jėgainių jūroje statytojui pasirinkti – Baltijos jūroje rengiamasi statyti 700 MW vėjo jėgainių parką.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Kultūros fabrikas skelbia paieškų kampaniją

Kūrybinių industrijų inkubatorius „Kultūros fabrikas“ (KUFA) dešimtmečio proga skelbia kampaniją „(pa)ieškomas“. Pagrindinė Kultūros fabriko misija nuo pat jo įkūrimo pradžios ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Miestas

„Šokio pavasaryje“ skleidėsi per 300 talentų

Klaipėda tradiciškai pasveikino kovą sukviesdama jaunuosius baleto ir šiuolaikinio šokio atstovus iš visos Lietuvos į konkursą „Šokio pavasaris“. Šokių mokyklos ...
2024-03-07
Skaityti daugiau

Švietimas

Konferencijoje ieškojo būdų, kaip kovoti su narkotikais mokyklose

Penktadienį Kultūros fabrike vyko Klaipėdos apskrities vyriausiojo policijos komisariato ir uostamiesčio savivaldybės surengta konferencija „Mokykla, savivalda, policija – ką mes ...
2023-12-01
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This