Antroji metų savaitė

Savaitės panorama

Sausio 9-oji

„Atvira Klaipėda” toliau kviečia savo skaitytojus susipažinti su tuo, kas dėjosi mūsų krašte lygiai prieš šimtmetį, kokia su Klaipėda susijusia informacija dalinosi tuomet lemtingus sprendimus darę asmenys.

***

Klaipėdos dramos teatras pateikia pirmojo šių metų pusmečio spektaklių apžvalgą.

***

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas rašo, jog uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija” generalinis direktorius Antanas Katinas už teisę į antrą kadenciją nusprendė kovoti teisme.

***

Pranešama, jog Socialinių mokslų kolegija keičia pavadinimą.

***

Kaip „Surf Camp” banglenčių akademijos treneriai iš Klaipėdos gaudo bangas Meksikoje.

Sausio 10-oji

„Atvira Klaipėda” toliau savo skaitytojams pasakoja, kas dėjosi Klaipėdos krašte lygiai prieš 100 metų, kai Lietuva nusprendė vykdyti itin rizikingą slaptą karinę operaciją.

***

Vyriausioji rinkimų komisija jau skelbia duomenimis, kas ir kiek paaukojo politinei šių metų savivaldos rinkimų kampanijai. Uostamiestyje asmeninėmis kandidatų aukomis išsiskiria vienintelis čia registruotas rinkimų komitetas „Ištikimi Klaipėdai”, rašo portalo žurnalistas.

***

JAV gyvenantis istorikas Ernestas Lukoševičius su „Atvira Klaipėda” pasidalino pastebėjimu apie faktą, kuris, anot jo, yra nepagarba ir akibrokštas, kadangi oficialiuose Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100 -mečio renginiuose nėra įtraukta Jono Žiliaus kapo Smiltynėje lankymo.

***

Asociacija „Rusakalbė Klaipėda” („Русскоговорящая Клайпеда“), nesėkmingai dalyvavusi praeituose rinkimuose, prieš keletą dienų paskelbė, kad nors artėjančiuose savivaldos rinkimuose nebus atstovaujama kaip atskira politinė jėga, bet mažiausiai du šios organizacijos nariai bus partijos „Laisvė ir teisingumas” sąraše, rašo portalo žurnalistas.

***

Klaipėdos savivaldybės administracijos direktorius Gintaras Neniškis pranešė, jog Klaipėdos autobusų parkui buvo skirta 9,8 tūkst. eurų bauda už tai, kad gatvės buvo slidžios, nenuvalytos sniego sankaupos, nebuvo užtikrintas eismo saugumas.

***

Klaipėdos miesto tarybos Kontrolės komitetas antradienį jo pirmininko Arvydo Vaitkaus balso dėka nusprendė įpareigoti savivaldybės kontrolierius aiškintis, kiek pagrįsti yra savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos energija” valdybos ir Stebėtojų tarybos sprendimai dėl šios įmonės vadovo Antano Katino antrosios kadencijos.

Sausio 11-oji

„Atviros Klaipėdos” žurnalistas pasižvalgė po šiuo metu tiesiamą gatvę, kuri dubliuoja Liepojos g. ir dėl kurios reikalingumo buvo kilę nemažai abejonių. Jis taip pat suskaičiavo, kiek pabrango darbai, kuriuos Vingio centre atlieka bendrovė „Stamela”.

***

„Atvira Klaipėda” toliau savo skaitytojams pasakoja apie lemtinguosius kiekvienos 1923-iųjų sausio dienos įvykius, kurių dėka Klaipėdos kraštas šiandien yra Lietuvos dalis.

***

„Nekomentuosi nieko daugiau, tik pasakysiu, jog jis yra geras žmogus, bet nėra pedagogas, o mokyklai turi vadovauti pedagoginį išsilavinimą ir patirtį šioje srityje turintis žmogus”, – sprendimą buvusį ukrainiečių mokyklos Klaipėdoje vadovą pakeisti nauja valdytoja „Atvirai Klaipėdai” komentavo Všį „Tarptautinė Ukrainos mokykla” steigėja Olena Vnukovska.

***

Trečiadienį Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komitetui buvo pristatytas savivaldybės 2023 metų biudžeto projektas. Komiteto nariai suabejojo, ar tikrai šiemet pavyks surinkti į biudžetą 43 milijonais eurų daugiau nei pernai.

***

Uostamiesčio savivaldybės kontroliuojamos AB „Klaipėdos energija” valdyba trečiadienį nusprendė, jog laikinuoju įmonės vadovu iki bus išrinktas nuolatinis nuo sausio 17-osios taps finansų direktorius Kęstutis Jonkus, informuoja „Atvira Klaipėda”.

***

„Žinant, jog pirmosiomis karo dienomis ukrainiečiai buvo užpulti nepasiruošę, jog jiems trūko ir įgūdžių, ir ginklų, pridėjus civilių žmonių, tarp kurių buvo ir kariauti galinčių vyrų, mirtis, kolaborantų išdavystes, dalies jų perėjimą į priešo gretas ir pan., kyla klausimas, kaip ilgai priešintis savo karių gyvybių negailintiems barbarams galės ukrainiečių vyrai, kurių, deja, kasdien lieka vis mažiau ir mažiau”, – nuomonių rubrikoje rašo portalo žurnalistė. Tuo metu Indrė Butenienė išsamiai apžvelgia pasikeitusias būsimo mero funkcijas.

Sausio 12-oji

„Atvira Klaipėda” toliau savo skaitytojams pasakoja apie lemtinguosius, lygiai prieš šimtą metų nutikusius įvykius, kurių dėka Klaipėdos kraštas šiandien yra Lietuvos dalis: 1923-iųjų sausio 12-ąją vyko ne tik karinės operacijos veiksmai, bet ir buvo bandoma įtikinti Klaipėdoje įsitvirtinusius prancūzus pasiduoti be kovos.

***

Pranešama, jog Klaipėdos Pauliaus Lindenau mokymo centras tapo Lietuvos jūrinio klasterio nariu.

***

Klaipėdos savivaldybėje atplėšus vokai su pasiūlymais dėl Jūrininkų sveikatos priežiūros centro statybos sklype Birutės g. 5E, paaiškėjo, jog visų pasiūlymų kaina viršijo numatytąją, kai kurie – net per 50 procentų.

***

„Jeigu su Lina Skrupskeliene yra suderinta, tai gal ir balsuokim”,- reziumavo diskusiją Rimantas Taraškevičius Klaipėdos miesto tarybos Finansų ir ekonomikos komiteto posėdžio metu svarstant klausimus dėl kompensuojamo mokesčio privačiuose vaikų darželiuose didinimo nuo 100 iki 150 eurų ir atitinkamo tvarkos aprašo. Žinia, Klaipėdos miesto tarybos narė L. Skrupskelienė sukėlė diskusijų audrą, pasiūliusi šią kompensaciją didinti iki 200 eurų.

***

„Mes žmogų paimam iš eilės tada, kai, pirma, kurį nors asmenį pasiima artimieji, kai jis yra apgyvendinamas Slaugos namuose, net jei ir terminuotai, ir paskutinis variantas – kai kažkas iš mūsų prižiūrimų asmenų miršta”, – „Atvirai Klaipėdai” situaciją su netvarkingame bute gyvenančia vieniša senute komentavo Klaipėdos miesto socialinės paramos centro direktorė Diana Stankaitienė.

***

Ketvirtadienio vakarą prie Klaipėdos savivaldybės pastato Liepų gatvėje tradiciškai suliepsnojo laisvės laužai – čia atėję miestiečiai prisiminė ir pagerbė prieš 32 metus Vilniuje prie televizijos bokšto žuvusius laisvės gynėjus.

Sausio 13-oji

Lygiai prieš šimtą metų paaiškėjo, kad Klaipėdoje įsikūrę prancūzai neketina sudėti ginklų ir uostamiestį iš Lietuvos atėjusiai Ypatingajai rinktinei teks užimti jėga: „Atvira Klaipėda” toliau pasakoja apie lemtinguosius kiekvienos 1923-iųjų sausio dienos įvykius, kurių dėka Klaipėdos kraštas šiandien yra Lietuvos dalis.

***

Ketvirtadienį vykęs Begos aliejaus talpyklų projektinių pasiūlymų pristatymas visuomenei nesudomino nei klaipėdiečių, nei šalia būsimų talpų atsidūrusio „Auroros” viešbučio savininkų.

***

„Brangutėliai garažai po Atgimimo aikšte – bus ar nebus? Tiltą per Dangę statysim ar ne? Tiltų gatve transporto eismą uždarysim ar ne? Melnragėje naktimis prie jūros leisim važiuoti, ar ne? Leisim KLASCO toliau gadinti mūsų sveikatą ar ne? Imsim uosto akcijas ar ne? Statysim regioninį stadioną ar ne?” – nuomonių rubrikoje klausimus kandidatams į merus žeria portalo žurnalistas.

***

22-asis Laisvės gynėjų keliu – Sausio 13-ajai paminėti skirtas bėgimas Klaipėdoje nuo Girulių televizijos bokšto iki Klaipėdos savivaldybės šiemet sutraukė rekordinį dalyvių skaičių.

***

Andrius Samuilovas, laikinasis „Klaipėdos keleivinio transporto” direktorius, nuomonių rubrikoje atsako į ankstesnes architekto Manto Daukšio pastabas, išsakytas dėl mieste planuojamos BRT trasos.

Sausio 14-oji

Lygiai prieš 100 metų ties Klaipėda įsikūrusiems slaptos karinės operacijos dalyviams tapo aišku, jog delsti daugiau nebegalima ir reikia bandyti užimti miestą: „Atviros Klaipėdos” rašinių cikle, skirtame pasakojimams apie tai, kas dėjosi Klaipėdos krašte prieš šimtmetį – 1923-ųjų sausio 14-osios įvykiai.

***

Klaipėdos „Neptūnas-Akvaservis“ šeštadienį namuose rezultatu 53:62 (11:14, 14:12, 18:21, 10:15) nusileido Vilniaus „Steko“ komandai.

Sausio 15-oji

Lygiai prieš 100 metų Klaipėdą užėmė Ypatingoji rinktinė ir tai tapo pagrindu visą jos kraštą po mėnesio oficialiai perduoti valdyti Lietuvai.

***

Sekmadienį Klaipėdos krašto prijungimo prie Lietuvos 100-mečio minėjimo renginiuose dalyvavo ir šalies prezidentas Gitanas Nausėda su žmona Diana.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Savaitės panorama, Svarbu

15-oji metų savaitė

Balandžio 8-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Klaipėdos universitetinės ligoninės palikimą dėl pandeminio laikotarpio pirkimų perėmusi Klaipėdos universiteto ligoninė pirmoje instancijoje ...
2024-04-14
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

14-oji metų savaitė

Balandžio 1-oji „KN Energies“ yra pasirašiusi ketinimų protokolą su ilgametę patirtį biodegalų gamyboje turinčia Lietuvos bendrove. Pagal pasirašytą susitarimą ši bendrovė ...
2024-04-07
Skaityti daugiau

Savaitės panorama, Svarbu

13-oji metų savaitė

Kovo 25-oji „Atvira Klaipėda” rašo, jog Seimo Sveikatos reikalų komitetui svarstant, ką daryti dėl sudėtingos finansinės situacijos naujojoje Klaipėdos universiteto ...
2024-03-31
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This