Netikėtai atrasta profesija – tarsi gyvenimo dovana

Veidai

Šios profesijos egzistuoja tik Klaipėdos uoste veikiančiose kompanijose, o specialistų paklausa yra milžiniška.

Jau beveik metus Klaipėdos konteinerių terminale (KKT) talmanė dirbanti, prieš tai dešimtmetį Italijoje gyvenusi ir įvarius darbus ten dirbusi Lina Steponaitytė sako, kad dabartinės savo profesijos nekeistų į jokią kitą.

Ką atlieka žmogus užimantis talmano pareigybę?

Mes, kaip krovos kompanija, vykdome krovinių perkrovimo procesus bei užtikriname jų saugojimo paslaugas. Perkrauname įvairiausių rūšių, svorio ir vertės krovinius, todėl vedama griežta jų apskaita. Visi atvežami ar išvežami kroviniai yra perskaičiuojami, o rezultatai sulyginami su juos lydinčiais dokumentais, įforminami jų priėmimo dokumentai. Būtent visa krovinių apskaita terminale ir rūpinasi talmanas, dar kitaip vadinamas krovinių apskaitininku.

Kaip jums apskritai kilo mintis imtis šio darbo?

Prieš darbą KKT beveik dešimtmetį gyvenau Italijoje, kur dirbau įvairius darbus: pradedant nuo administratorės iki restorano vadybininkės. Tačiau atėjo metas, kai suvokiau, jog noriu grįžti į Lietuvą. Susipakavau daiktus ir grįžau į nieką. Neturėjau darbo, tik suvokimą, jog nenoriu dirbti biure prie kompiuterio. Tuomet prasidėjo darbo paieškos, o juk kai ieškai visuomet ir randi.

Sulaukiau kvietimo iš Užimtumo tarnybos, jog organizuojamas uosto įmonių prisistatymo renginys, kuriame atstovai dalinsis informacija apie profesijas, kurių trūksta uoste. Sudalyvavau ir išgirdau apie talmano profesiją. Mane „užkabino“ ir jau kitą dieną vykau į darbo pokalbį KKT, kur ir likau kaip darbuotoja.

Kaip atrodo jūsų darbo diena?

Mūsų terminale kiekviena diena yra skirtinga. Kasdienė darbotvarkė skiriasi nuo to, kiek ir kokių krovinių atvyko naktinės pamainos metu, kiek ir kokių krovinių liko terminale saugojimui, kiek ir kokių krovinių turi būti išvežta, todėl nuolat esu judėjime ir veiksme. Taip pat tikrinu sandėliuose esančių krovinių apskaitą, rūšiuoju krovinius pagal grupes, atlieku kitas reikiamas apskaitos funkcijas, rengiu įvairias statistines ataskaitas. Mano darbo dienoje sėslumui vietos nėra, todėl ją apibendrinčiau, kaip aktyvią ir organizuotą.

Su kokias pagrindiniais iššūkiais tenka susidurti darbe?

Mano komandą išimtinai sudaro tik vyrai – dokininkai, kurie atlieka krovinių fizinį iškrovimą ir pakrovimą, todėl pirmaisiais darbo mėnesiais vienas svarbiausių iššūkių buvo užsitarnauti komandos pasitikėjimą. Žmonėms labai svarbu įsitikinti, ar kiti yra tie, kas sakosi esantys ir ar jie padarys tai, ką žada padarysiantys. Svarbu ir tai, kad pasitikėjimas būtų abipusis. Jei pasitikėjimo nėra – bendras darbas irgi neįmanomas.

Manau, kad per kasdienį ir nuoseklų savo darbą, užsitarnavau šį pasitikėjimą ir šiandien galiu drąsiai teigti, jog esame komanda. O su profesionalia komanda likę iššūkiai jau nebebaisūs ir yra įveikiami.

Tiesa, mano darbas nuolat vyksta lauke ir nenuspėjamomis oro sąlygomis, todėl ir tai yra tam tikras iššūkis, bet man tai patinka ir mielesnio darbo dabar neįsivaizduoju.

Jei terminale krovinių perkrovos srityje dauguma darbuotojų yra vyrai, ar sakytumėte, kad ir talmano darbas – „vyriškas“?

Tik atrodo, kad tai vyriškas darbas, bet jame nereikia kilnoti sunkumų, tai organizacinis darbas. Juk šiais laikais moterys net lėktuvus valdo. Paprasčiausiai reikia nebijoti darbo lauke ir įvairiomis oro sąlygomis, ypač Klaipėdos krašte.

Manau, jog mus tebeveikia susiformavęs požiūris, kad tai yra sudėtinga, „vyriška“ specialybė, nors tai visiškai nėra tiesa. Dažnai stereotipų įtaka pasireiškia dar šeimoje, kur nuo mažens yra formuojama, kokie darbai dera mergaitei ir kokie – ne. Todėl man labai pasisekė, kad mano šeimoje nebuvo tokio požiūrio, nebuvo vyriškų ar moteriškų darbų. Šeimoje augome dvi seserys, mūsų vaikystė buvo labai atvira ir niekada negirdėjome tokio dalyko, kad tu ko nors negali, tau tai nepridera tik dėl to, kad esi mergaitė.

Kokiomis asmeninėmis savybėmis turi pasižymėti talmanas?

Pirmiausia – organizuotumu ir gebėjimu suvaldyti komandoje esančias skirtingas žmonių savybes, kruopštumu ir didesnio paveikslo matymu nei tik tuo metu atliekamo darbo.

Ar ką nors dar stebina jūsų profesija, kai pasakote, kuo dirbate?

Mano aplinkoje nieko nestebina. Bet kurie nežino, būna, kad su nuostaba balse perklausia: „Ką dirbi? Koks ten tavo profesijos pavadinimas? Nesu apie tokią nieko girdėjęs“.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Uostas ir jūra

Pirmą kartą atlikta konteinerinio laivo bunkeravimo operacija

CMA CGM priklausantis konteinerinis laivas „Containerships Aurora“, prišvartuotas prie Klaipėdos konteinerių terminalo (KKT) krantinės balandžio 9 d. buvo sėkmingai pripildytas ...
2024-04-10
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Uosto krovos lyderis toliau auga

Klaipėdos konteinerių terminalas (KKT) per pirmąjį šių metų ketvirtį krovos apimtis augino 16,5 proc. – iki 1,67 mln. tonų. Pernai ...
2024-04-09
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Iš Klaipėdos konteinerių terminalo - reguliarūs reisai į Britaniją

Nyderlandų logistikos kompanija „Samskip“ įtraukė Klaipėdos uostą į reguliarų maršrutą, aptarnaujantį krovinius Baltijos jūroje. Savo partneriu ji pasirinko Klaipėdos konteinerių ...
2024-03-18
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This