Politika ar kova su smarve?

Mums rašo

Džonas Smitas
2019-09-12

Komentarų: 19

Sekmadienį klaipėdiečiai ir iš kitų miestų atvykę žmonės turbūt galvojo, kad dalyvauja eisenoje prieš smarvę.

Mano galva, jie dalyvavo sumaniai surežisuotame politiniame šou.

Kas smirda?

Niekam ne paslaptis, kas ir kuo Klaipėdoje smirda. Bet kuris klaipėdietis gali nuvažiuoti į Dumpius ir iš arti pajusti visą kvapų paletę. Problema tapo lengvai užuodžiama prieš 15 metų. Valymo įrenginių aromatai jau tuomet atsklisdavo į Bandužius. Bet kai 2013 m. Dumpiuose atsirado „Branda” į Klaipėdą plūstelėjo nepakenčiama smarvė. To aromato nė su kuo nesupainiosi.

Tačiau Ligita Girskienė ir ją lydintys keli visuomenininkai užuodžia kitaip. Jų pirštas vis rodo į savivaldybės įmones. Nors, pasak Sveikatos ministerijai pavaldžios laboratorijos atliktų tyrimų, Klaipėdos regiono atliekų tvarkymo centro (KRATC) ir „Klaipėdos vanduo“ smirdi mažiausiai.

O kas smirdi labiausiai? Pasak tų pačių tyrimų, didžiausią smarvę skleidžia „Branda“.

Nepasitikite Sveikatos apsaugos ministerija ir jos laboratorijos duomenimis? Tai paklauskite L. Girskienės kaip čia yra, nes ministerijai vadovauja jos bendrapartiečiai.

Manipuliavimas

Šią vasarą L. Girskienė kartu su naujais suformuoto savivaldybės Miesto ūkio ir aplinkosaugos komiteto nariais atvyko pažintinio vizito į Dumpių sąvartyną. Politikai kartu su visuomenininkais uostė, uoliai ėjo per visą teritoriją, ieškojo smarvės šulinių ir šaltinių, bet nieko nerado. L. Girskienė matė ir KRATC prezentaciją, kur bendrovė pristatė, kiek per metus priemonių įdiegė į kvapų valdymo priemones. Vienas visuomenininkas, apibendrindamas vizito įspūdžius, taip ir pasakė: jus ne barti reikia, o medalius įteikti už padarytą darbą. Tačiau tokių visuomenininkų balsas į dangų neina.

Žaliųjų valstiečių glėbyje atsidūrę kiti „visuomenininkai“ prieš kameras ir žurnalistų mikrofonus vis tiek tvirtino: smirdi KRATC. Keistas užsispyrimas, bet niekaip nesusijęs su tiesa, kurią visi Ketvergių ir pietinės Klaipėdos gyventojai jaučia savo nosimis. Nepakenčiamai dvokia „Branda“. O kodėl aklai puolamos savivaldybės įmonės? Gal, kai norisi mušti politinius oponentus, merą, miesto valdančiąją daugumą, tiesa nereikalinga.

Kokie rezultatai?

Eisena yra gerai. Tai yra demokratijos pasiekimas, žmonių laisvės išraiška. Bet žvelgiant iš šalies, viskas buvo panašu į stropiai organizuotą žaliųjų valstiečių rinkiminį šou.

Trys dienos prieš eiseną į Klaipėdą pauostyti kvapų atvyksta naktinis Sveikatos apsaugos ministerijos desantas. Jam iš paskos penktadienį „neplanuotai“ Dumpiuose apsilanko aplinkos ministras. Jį lydi partijos kolega, Klaipėdos rajono meras Bronius Markauskas. Seimo narys žaliasis valstietis Dainius Kepenis žygiuoja klaipėdiečių eisenoje. Ir koks sutapimas – tą patį savaitgalį, kai čia sugužėjo tiek žaliųjų valstiečių, Klaipėdos rajone vyksta rinkimai į laisvą Seimo nario vietą.

Patys žinote, kokia dabar trapi Seime valdančioji dauguma, ir kokia svarbi jiems kiekviena už jų projektus balsuojanti ranka…

Beje, jei tai ne politinis šou, ko ministrai ir Seimo nariai atvažiavo į Klaipėdą? Dar kartą pirštu pabadyti į Klaipėdos gyventojų bėdas? Ačiū, bet mes ir be jūsų jaučiame, kad iš Dumpių, uosto, pramonės įmonių kartais smirdi.

O gal ministrai pasiūlė kokį nors sprendimą? Deja, pasiūlymų nebuvo. Atvažiavo, pauostė, išvažiavo.

Kas toliau? Ogi nieko. Eisena praėjo, ir tą patį vakarą iš Dumpių vėl smirdėjo.

Kokia sprendimų nauda?

Kas bent kiek gaudosi valstybės valdyme, puikiai supranta, kad Vyriausybė ir Seimas turi rasti ir priimti greitus ir PROTINGUS sprendimus. Savivaldybei nepavaldūs nei aplinkos inspektoriai, nei įstatymų kūrimo procesai. Tai – Vilniaus prievolė.

Ir štai šią savaitę socialiniuose tinkluose Klaipėdos „visuomenininkai“ trimituoja: valio, žalieji valstiečiai paruošė taršos įstatymų pataisas ir Seimas jas patvirtins.

O dabar pasižiūrim, ką patvirtins? Pataisose nustatyta nauja riba – 5 kvapo vienetai vietoj dabar galiojančių 8. Ir tai yra bloga žinia mums. Klaipėdoje nė viena įmonė iki miesto gyvenamųjų rajonų tokios taršos neatneša. Todėl net ir L. Girskienė, dar toli toli iki eisenos organizavimo, viešai pripažino, kad dėl pasikeitusių įstatymų Klaipėdoje kaip smirdėjo, taip ir smirdės. Nė viena įmonė dėl to nebus uždaryta. Juo labiau, kad naujos normos įsigalios tik po penkerių metų.

Dar didesniu absurdu kvepia valdančiųjų siūlymas, kad po kelių aplinkosaugininkų įspėjimų, taršią įmonę reikia uždaryti.

Taip ir įsivaizduoju, kas atsitiks, jei dėl kvapų uždarys „Klaipėdos vandenį“. Maudysimės jūroje, o didelio reikalo važiuosim į Girulių miškelį. Nes mūsų miesto ir Klaipėdos rajono nuotekų niekas nebetvarkys.

O jeigu uždarys sąvartyną? Auginsim žiurkes savo kiemo šiukšlynuose. Ir ne tik Klaipėdoje, bet visoje Vakarų Lietuvoje, nes tai vienintelis sąvartynas, skirtas aptarnauti 7 pajūrio savivaldybes.

Faktai ir prognozės

Kad kvapai sumažėtų, reikia ne betikslių draudimų. Reikia, kad Aplinkos ministerija, kaip jau prašoma 4 metus, padarytų išimtį ir leistų AB „Klaipėdos vanduo“ už sutartinę kainą valyti AB „Grigeo Klaipėda“ nuotekas. Nes „Klaipėdos vanduo“ turi naujesnes technologijas. O valyti pagal valstybės nustatytus komercinius įkainius „Grigeo Klaipėda“ neapsimoka.

Reikia, kad „Branda“ atliekų pūdymą vykdytų sandariame angare su filtrais, o ne po atviru dangumi. Bet ministerija neskyrė bendrovei ES paramos šiam projektui.

Būtų gerai, kad ta pati Aplinkos ministerija, kurios ministras ant sąvartyno kraipo kraipo galvą ir stebisi, kodėl čia tiek daug statybinių atliekų, pagaliau pajudintų savo biurokratus ir išduotų KRATC leidimą rūšiuoti statybines atliekas šalia gamyklos. Nes tokio leidimo išdavimo procedūros tęsiasi jau daugiau nei metus.

Pabursiu ateitį. Žalieji valstiečiai jau ruošiasi Seimo rinkimams. Klaipėda jiems labai svarbi. Tai pasimatė ir praėjusį savaitgalį, ir per praėjusius savivaldos rinkimus, kai Klaipėdoje buvo mestos įspūdingos paramos sumos ir ryškiausios uosto verslo figūros. Nauji rinkimai į Seimą po metų. Jau keliamas triukšmas, organizuojamos eisenos, manipuliuojama faktais. Kam to reikia? Tikrai ne eiliniams klaipėdiečiams, kurie norėtų, kad mieste ir valstybėje būtų santarvė, o ne prisidengiant jų problemomis kuriamos politinės intrigos.

19 Comments

  1. to F.U ALL

    ..nekalba todėl, kad jie su Ligita draugauja

    Reply
  2. TIRLI

    tik politika .

    Reply
  3. Saulė

    Anonimas labai jau gerai kaip „užsienietis” orientuojasi smarvės reikaluose, gindamas smirdžių mundurą. Supraskite pagaliau, kad žmonės nori gyventis švarioje aplinkoje, ką jiems turi garantuoti konstitucija ir „Smito” draugų savivaldybėje strateginiai veiklos planų tikslai.

    Reply
  4. Faktas

    Dzonai smitai-tu utele. Bijai net tikru vardu pasivadint. O Ligitai didziule pagarba uz pastangas ir ryzta. O tau, Dzioniau Smitiau-tfu i veida. Galiu tai pasakyt ir padaryt realybeje

    Reply
  5. F.U ALL

    Kodel apie FORTUM niekas nekalba ?????? Todel kad meras dengia ? WTF ????

    Reply
  6. Simona

    Tiktai politika. Čia Dž. Smitas teisus. Klaipėda smarvę maitinama tiek iš pietų ,tiek iš vakarų. Ir gyventojai dėl to ktaustosi į rytus. Bet rasti sprendimus nėra paprasta. Jų nesiūlo ir eisenos dalyviai. Pasakyti kad smirda yra per maža.

    Reply
    • Aldona

      Nu nieko sau! Eisenos dalyviai ir neturi siūlyti sprendimų! Jie moka mokesčius ir išlaiko savivaldybės valdinininkus! Nemaišykite revoliucijos su …. ! Man tas pats politinė ar ne politinė eisena – AŠ PAVARGAU -NORIU TVARKOS ! Seimo nariai ar ministrai tegul ir toliau graužia vienas kitą . AŠ NORIU TVARKOS! Nereikia teisinti savivaldybės darbuotojų. Žmonės ne kvailiai – mato ir supranta kas vyksta. Man nesvarbu kas atstovauja mano interesus politikas ar ne politikas , Ligita Girskienė ar kas kitas – AŠ NORIU TVARKOS!

  7. Elena

    Paskaičiau pasijuokiau ir pagalvojau , tekstukas vertas laimėtojo ,, vienintelio viešųjų ryšių ,, su savivaldybe ir jos įmonėmis ? ))) Jei jau rašyti ir daryti išvadas bei minėti kito asmens pavardę , prisidengus smitais , tada aš tokią nuomonę ,,išmetu ,, )))) Tuščias pasvaičiojimas .

    Reply
  8. Ką veikia Girskienė?

    Juk Girskienė pati yra aukšto rango pareigūnė. Tai geriau tegu baigia klykauti ir imtis darbo

    Reply
    • Anonimas

      O kokio darbo? Ar ne atstovauti gyventojus jos darbas?

  9. zuiki

    O jeigu uždarys sąvartyną? Auginsim žiurkes savo kiemo šiukšlynuose.

    .
    .
    tai kad liubinavicius sako kad nef atlieku ten. vien fortumo pelenai. kokios ziurkes? lai uzdaro. tegul fortumas psts galvoja kur savo shuda deti
    aisku smirda. ir krstc ir vsnduo ir branda ir grigeo. autorius bskuti ne i klp jauciu )))

    Reply
  10. Genovaitė

    Kažin ką ponas Smitas gina? Taip jau yra Lt, kad „žygdarbiais”, įeina į valdžią. Politinis,nepolitinis Girskienės žingsnis, bet turėtų suprasti, kad žmonėms smirda!!! O ką padarė valdininkai „gero”, kad išsaugoti kėdes? Žmonės patys ieško į ką galėtų atsiremti, kas įmtusi tokio veiksmo kaip Ligita. Apsurdiškas straipsnis.Parašė, kam buvo naudinga.

    Reply
  11. m

    Straipsnis geras- kas dangsto „Brandą”? Kas yra jos įtakingi akcininkai? Kas yra „Grigeo” akcininkai?

    Reply
  12. As

    Pagaliau kazkas parase teisybe. Girsjjebe parduotu visus klaipėdiečius

    Reply
  13. oooo ne

    Branda niekada neprase jokios paramos uzdengimui, jie prase pletrai biorektoriui statyti, smarves butu dar daugiau…

    Reply
  14. Džinas Smitas 2

    Sorry, reikia kažkaip smardintojus apgint.

    Reply
  15. Palmira Martinkienė

    Šiaip labiau norėtųsi, kad „drąsuolis” Džonas Smitas save įvardintų tikruoju vardu, nes anonimiškumas dvelkia „senais gerais” laikais, deja.

    Reply
    • Agnė

      Ponas Smitas, anonimiškimas jūsų nuominei vertės nepriduoda. Atvirkščiai. Ir jei jau čia politikuojama ir žalieji valstiečiai siekia rinkėjų balsų, tai šiomis eitynėmis jie šaudo sau į koją. Ir pats rašot ir žmonės uodžia – pokyčių per dieną nėra, nėra bet pažadų. Taigi, bedantė ta esama valdžia. Galima situaciją vartyt kaip biodegraduojančias atliekas.

    • Džonas

      Jums nepatinka mano vardas, ar mano straipsnis?

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Verslas

„Grigeo Klaipėda“ ir vandentiekininkai susikibo dėl šimtų tūkstančių 

Po teisėsaugininkų nustatyto fakto, jog pilnai neišvalytomis nuotekomis teršė Kuršių marias, uostamiesčio vandentiekininkų paslaugomis priversta naudotis AB „Grigeo Klaipėda“ už ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Svarbu, Verslas

Klaipėdiečiams ir rajono gyventojams atpigs vanduo

Valstybinės energetikos reguliavimo tarnyba (VERT) patvirtino naujas uostamiesčio savivaldybės valdomos AB „Klaipėdos vanduo“ kainas. Nauji, mažesni įkainiai Klaipėdos miesto ir ...
2024-04-04
Skaityti daugiau

Aplinkosauga, Svarbu

Klaipėda pagaliau pradeda rūšiuoti maisto atliekas

Vėluodama keturis mėnesius Klaipėda pradeda maisto atliekų rūšiavimą – antradienį surengta oficiali tam skirta šalia Dumpių sąvartyno pastatytos linijos atidarymo ...
2024-04-02
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This