Gerus rezultatus vertina atsargiai

Uostas ir jūra

Valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ (KN) pranešė, kad jos naftos produktų krovos apimtis per pirmuosius tris šių metų mėnesius paaugo 31 proc.

Martyno Vainoriaus nuotr.

Pirmąjį ketvirtį lydėjusias teigiamas tendencijas bendrovė, anot jos pranešimo, vertina atsargiai, nes naftos produktų krovos rinkoje išlieka didelis neapibrėžtumas, o aštri konkurencija su kitais Baltijos šalių bei Ukrainos terminalais lieka dideliu iššūkiu.

Remiantis neaudituotomis finansinėmis ataskaitomis, KN pirmąjį ketvirtį iš viso gavo 27,8 mln. eurų pajamų ir uždirbo 6,75 mln. eurų grynojo pelno. 2017 metais I ketvirtį gauta atitinkamai 27,3 mln. eurų pajamų ir 4,8 mln. grynojo pelno.

Gerus finansinius rezultatus lėmė pirmąjį ketvirtį augusi naftos produktų krovos apyvarta.

Teigiama, kad krovos augimui įtakos turėjo atsistatęs naftos produktų srautas iš Baltarusijos naftos perdirbimo gamyklų, kuris 2017 m. pradžioje buvo ženkliai sumenkęs. Prie rezultato prisidėjo ir didesnė krovinių apyvarta per Klaipėdos naftos terminalo autocisternų aikštelę, kuri po pernai baigtos modernizacijos šiemet jau veikia visu pajėgumu. KN valdomoje autocisternų pildymo aikštelėje, kur vykdoma benzino ir dyzelino krova į sunkųjį antžeminį autotransportą, I ketvirtį fiksuotas 47 proc. augimas.

Klaipėdos naftos terminale bei Subačiaus kuro bazėje, kur laikomos valstybės kuro atsargos, pirmąjį šių metų ketvirtį į talpyklas perkrauta 2 mln. tonų naftos produktų, kai pernai tuo pačiu laikotarpiu perkrauta 1,55 mln. tonų.

Iš naftos produktų krovos bendrovė I ketvirtį gavo 11 mln. eurų pajamų, kai pernai I ketvirtį – 8,8 mln. eurų.

„Vertinat bendrai, ketvirtis – rezultatyvus. Tačiau vertinant pasiektus rezultatus svarbu pažymėti, kad krovos augimui įtakos turėjo ir tam tikri vienkartiniai veiksniai. Pavyzdžiui, krovinių srautas iš mūsų pagrindinio kliento AB „Orlen Lietuva“ buvo didesnis nei planuota, nes planinis gamyklos remontas perkeltas į balandį“, – pranešime cituojamas Mindaugas Jusius, KN generalinis direktorius.

Anot p. Jusiaus, nepaisant I ketvirtį aiškia augimo kryptimi pasižymėjusių krovos rezultatų, atsipalaiduoti negalima: „Įtampa ir konkurencija rinkoje išlieka, situacija bet kada gali tapti ne tokia palanki, todėl negalime užmigti ant laurų. Nuosekliai dirbame su strateginiais partneriais, peržiūrime savo veiklos procesus bei dar atkakliau ieškome priemonių, kaip pagerinti savo valdomo naftos terminalo lankstumą.“

SGD terminalas per pirmus tris šių metų mėnesius priėmė vieną dujovežį, taip pat įvykdyta viena mažos apimties SGD perkrovos operacija. Iš viso per pirmąjį šių metų ketvirtį išdujinta ir perkrauta 1,099 mln. MWh dujų, kai pernai tuo pačiu laikotarpiu – 1,541 mln. MWh.

Preliminariai SGD terminalas I ketvirtį uždirbo 16,6 mln. eurų pajamų, kai pernai lyginamuoju laikotarpiu – 18,5 mln. eurų. SGD terminalo pajamos susideda iš vienos dvyliktosios SGD pakartotinio dujinimo kainos pastoviosios dalies už metinius vartojimo pajėgumus, kuri yra patvirtinta Valstybinės kainos ir energetikos kontrolės komisijos 2018 metams, bei pakartotinio dujinimo kainos kintamos dalies už išdujintą dujų kiekį.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu, Unikali urbanistinė istorija

Klaipėdos statybos objektas Nr. 1: didžiulės taršos, aistrų ir neatsakytų klausimų istorija IV

„Atsirado tada jau ir Būtingės variantas, galiausiai prasidėjo ten statybos, bet tyliai ramiai liko Klaipėdos terminalas, nors buvo kalbama, kad ...
2024-03-11
Skaityti daugiau

ELTA

Būtingėje renkami į Baltijos jūrą išsilieję naftos produktai

Trečiadienį Aplinkos apsaugos departamentas (AAD) gavo pranešimą iš AB „Orlen Lietuva“, kad prie Būtingės naftos terminalo plūduro, baigiant tanklaivio krovą, ...
2024-02-08
Skaityti daugiau

Verslas

Oficialiai nebeliko „Klaipėdos naftos“

Nuo trečiadienio valstybės valdoma AB „Klaipėdos nafta“ tęsia veiklą nauju juridiniu pavadinimu – AB „KN Energies“. Pavadinimo keitimas esą yra ...
2024-01-10
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This