Baltijos jūroje prasidėjo ir į Lietuvą persikelsiančios pratybos

Uostas ir jūra

Gegužės 24 d. Baltijos jūroje prasidėjo pirmosios Jungtinės Karalystės vadovaujamų Jungtinių ekspedicinių pajėgų jūrinio komponento pratybos „Baltic Protector” („Baltijos saugotojas”). Jose dalyvaus ir Lietuvos kariai, o vienas iš baigiamųjų pratybų etapų birželį vyks Lietuvos pajūryje.

Pratyboms bus vadovaujama iš Jungtinės Karalystės karališkojo karinio jūrų laivyno laivo „HMS Albion“. www.royalnavy.mod.uk nuotr.

Pratybose dalyvauja 3 tūkst. karių ir 17 karinių laivų iš visų devynių Jungtines ekspedicines pajėgas formuojančių valstybių – Jungtinės Karalystės, Danijos, Estijos, Latvijos, Lietuvos, Nyderlandų, Norvegijos, Suomijos ir Švedijos. Pratyboms bus vadovaujama iš Jungtinės Karalystės karališkojo karinio jūrų laivyno laivo „HMS Albion“.

„Jungtinės ekspedicinė pajėgos – tai dar viena atgrasymo ir gynybos priemonė, kuri prisideda tiek prie Lietuvos, tiek prie viso Baltijos jūros regiono saugumo didinimo bei padeda išlaikyti glaudų bendradarbiavimą su sąjungininkais, o pratybos „Baltic Protector“ rodo šių daugianacionalinių greitojo reagavimo pajėgų gebėjimą užtikrinti saugumo priemones Baltijos regione“, – pranešime spaudai cituojamas krašto apsaugos ministras Raimundas Karoblis.

Sprendimą surengti tokias pratybas Jungtinių ekspedicinių pajėgų gynybos ministrai priėmė šių metų balandį Londone, kur buvo išbandytas politinių sprendimų priėmimo proceso veikimas.

Pirmasis iš trijų pratybų „Baltic Protector“ etapas vyksta Danijoje. Čia devynių valstybių kariai ir laivai pradės integravimosi treniruotes vakarinės Baltijos jūros dalyje ir rytinėje Šiaurės jūros pusėje.

Birželį Jungtinės ekspedicinės pajėgos pademonstruos ne tik savo sugebėjimą savarankiškai, bet ir remti kitas tarptautines organizacijas – antrojo pratybų etapo metu šios pajėgos veiks kartu su NATO sąjungininkais kasmetinių JAV vadovaujamų pratybų BALTOPS metu. Užduotis kariai vykdys Baltijos jūroje netoli Vokietijos ir Švedijos krantų.

Per baigiamąjį pratybų „Baltic Protector“ etapą visas dėmesys bus skiriamas jūrų desanto operacijoms ir išsilaipinimui Baltijos šalių pakrantėse, bendrai sąveikai su NATO priešakinėmis pajėgomis Baltijos šalyse. Lietuvoje atlikę naktinę išsilaipinimo operaciją į Baltijos jūros pakrantę Jungtinių ekspedicinių pajėgų kariai netoli Klaipėdos esančiame Kairių poligone drauge su Lietuvos kariais treniruosis vykdyti taktines operacijas.

2014 m. per NATO viršūnių susitikimą įkurtos ir po metų pradėjusios veikti Jungtinės Karalystės vadovaujamos Jungtinės ekspedicinės pajėgos (angl. UK-led Joint Expeditionary Force, JEF) visą operacinį pajėgumą pasiekė 2018 m. birželį, kai Londone buvos pasirašytas Susitarimo memorandumas ir pajėgos paskelbtos kaip pasirengusios veikti. Šiandien šias aukštos parengties 10 tūkst. karių greitojo reagavimo pajėgas galima bet kada pasitelkti reaguoti į krizines situacijas Europoje ir už jos ribų.

Seimas yra suteikęs mandatą Lietuvos pajėgoms dalyvauti operacijose NATO greitojo reagavimo, Europos Sąjungos kovinių grupių ir Jungtinės Karalystės vadovaujamų ekspedicinių pajėgų sudėtyje, todėl esant politiniam sprendimui egzistuoja teisinis pagrindas siųsti mūsų karius vos tik prireikus ir taip užtikrinti krizių valdymą.

Nuo 2016 m. pradžios JEF operaciniame štabe Nortvude Jungtinėje Karalystėje tarnauja Lietuvos karininkas. Lietuva šioms pajėgoms skiria kuopos dydžio vienetą, kuris veikia Danijos kariuomenės kovinės grupės sudėtyje, taip pat mediką, priskirtą JK karo lauko ligoninei. Pagal Seimo suteiktą mandatą, šiemet JEF veikloje gali dalyvauti iki 190 karių ir civilių.

0 Comments

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Miestas

Vyks pratybos „Šventaragio žygis 2024“

Policijos departamentas praneša, jog balandžio 24-25 dienomis Vilniaus, Kauno, Šiaulių, Klaipėdos ir Marijampolės apskrityse organizuojamos pratybos „Šventaragio žygis 2024“. Pratybų ...
2024-04-23
Skaityti daugiau

Uostas ir jūra

Mieste, mariose ir jūroje vyks „Audros smūgis 2024“

Balandžio 22 d. – gegužės 10 d. Lietuvos kariuomenės Karinės jūrų pajėgos vykdys didžiausias 2024 metais organizuojamas pratybas „Audros smūgis ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

ELTA

Lietuvos karo laivas dalyvauja tarptautinėje operacijoje Baltijos jūroje

Lietuvos kariuomenė (LK) praneša, jog nuo pirmadienio Lietuvos karo laivas „Skalvis“ dalyvauja Baltijos jūroje vykstančioje tarptautinėje sprogmenų paieškos ir naikinimo ...
2024-04-17
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This