Naftininkų istorija: antra byla visgi bus

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Apeliacinis teismas ketvirtadienį nusprendė panaikinti dar 2018 m. birželį Klaipėdos apygardos teismo teisėjo Eduardo Maškevičiaus priimtą nutartį, kuria buvo nuspręsta nutraukti dar vieną prokuratūros inicijuotą baudžiamąją bylą bendrovės „Naftos grupė“ vadovams Antanui ir Arturui Urbučiams bei darbuotojai Svetlanai Popovai.

Vieną nuosprendį jau išgirdę, bet jį Apeliaciniam teismui apskundę klaipėdiečiai buvo kaltinami didelės vertės svetimo turto pasisavinimu, o Arturas Urbutis – ir nusikalstamu būdu gauto turto legalizavimu. Įtariama, kad neteisėtai buvo legalizuota per 5 mln. Eur.

Arturas (kairėje) ir Antanas Urbučiai bei Svetlana Popova vėl turės lankytis Klaipėdos apygardos teisme. Martyno Vainoriaus nuotr.

Klaipėdos apygardos teismas 2018 m. birželį baudžiamąjį procesą nutraukė, nes, teisėjo E. Maškevičiaus vertinimu, nagrinėjant tokią bylą esą būtų pažeistas dvigubo baudžiamumo negalimumo principas. Teismas nurodė, kad tiek ankstesnę bylą, tiek šią vienija tie patys faktai ir elementai, galbūt padarytos nusikalstamos veikos laikotarpis, nusikaltimo dalykas, asmenų veiksmai, nusikalstamos veikos kvalifikuojamos pagal tuos pačius Baudžiamojo kodekso straipsnius.

Skundą Apeliaciniam teismui pateikusi prokurorė Dalia Stonienė teigė, jog kaltinimai yra pareikšti dėl skirtingų veiklų, skirtingų piniginių lėšų pasisavinimo, o pats galimų nusikaltimų padarymo mechanizmas yra skirtingas.

Skundą išnagrinėjusi teisėjų kolegija, kurią sudarė Ernesta Montvidienė, Linas Šiukšta ir Algimantas Valantinas, konstatavo, kad Klaipėdos apygardos teismas netinkamai taikė baudžiamąjį įstatymą ir neteisingai išaiškino non bis in idem (draudimas antrą kartą bausti už tą pačią nusikalstamą veiką) principo turinį.

Akcentuota, kad antrojoje baudžiamojoje byloje kaltinamųjų veiksmai kvalifikuojami ne pagal tuos pačius straipsnius, kaip pirmojoje, tebenagrinėjamoje Apeliaciniame teisme. Skiriasi ir nusikaltimų dalykas bei kaltinamųjų galbūt atlikti veiksmai.

„Teisėjų kolegija sutinka, kad kaltinamiesiems inkriminuotų galbūt nusikalstamų veikų padarymo mechanizmai abiem atvejais yra panašūs, bet jie nėra tapatūs. <…> Byloje nustatytų faktinių aplinkybių visuma paneigia pirmosios instancijos teismo išvadą, kad A. Urbutis, A. Urbutis ir S. Popova yra pakartotinai kaltinami tų pačių pinigų pasisavinimu bei legalizavimu”, – rašoma nutartyje.

Teisėjų kolegija panaikino minėtąjį pirmos instancijos teismo sprendimą ir nurodė iš naujo nagrinėti šią bylą.

INFORMACIJA

Arturui Urbučiui, padariusiam 11 nusikalstamų veikų, pirmojoje byloje skirta 7 metų ir 9 mėnesių laisvės atėmimo bausmė pataisos namuose. Antanas Urbutis už grotų pasiųstas 6 metams. Svetlanai Popovai už tris sunkius nusikaltimus skirta 3 metų laisvės atėmimo bausmė, bet jos vykdymas atidėtas tokiam pačiam laikotarpiui. Jai skirta ir 950 eurų įmoka į nuo nusikaltimų nukentėjusių asmenų fondą.

Iš Arturo ir Antano Urbučių dar priteista po 3,05 mln. eurų, iš Svetalonos Popovos – 1 mln. eurų, kuriuos jie pasisavino iš „Naftos grupės” neteisėtai išgrynindami ir taip sumažindami įmonės mokėtiną pelno mokestį. Taip pat iš jų priteista 2,3 mln. eurų nesumokėto pelno mokesčio.

Trijulei kartu su buvusiais „Klaipėdos naftos” vadovais Jurgiu Aušra ir Ričardu Milvydu bei buvusiu bankininku Andrejumi Vaičiuliu solidariai priteista atlyginti „Klaipėdos naftai” padarytą 20,879 mln. eurų žalą bei 5 proc. palūkanas.

Šis 2017-ųjų pabaigoje Klaipėdos apygardos teismo sprendimas buvo apskųstas Apeliaciniam teismui, kuris bylos dar neišnagrinėjo. 

3 Comments

  1. ALGIRDAS

    SUSIDOROJIMO BYLA? UŽSAKOVAS ŽINOMAS? JŪS ESATE TEISUS. LIETUVOJE UŽ TEISYBE SODINA?

    Reply
  2. evaldas

    teisetvarkos procesas yra prastas, kad pagauti sukciai jau 3 metus vis dar laisveje

    Reply
    • Romas

      neskubėk kaltinti. Mūsuose Teisė ir Teisybė du skirtingi dalykai, o čia dar nafta. Asmeniškai pažinojau p. Antaną Urbutį – labai padorus ir doras žmogus.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Bankroto administratorius lieka nuteistas

Klaipėdos apygardos teismas sutiko su pirmos instancijos verdiktu, jog yra pakankamai įrodymų, kad už melagingų parodymų davimą ir dokumentų klastojimą ...
2024-04-15
Skaityti daugiau

ELTA

Eligijus Masiulis: „Teisėjai galėjo būti šališki"

Vadinamojoje „MG Baltic“ politinės korupcijos byloje nuteisti buvęs Liberalų sąjūdžio lyderis Eligijus Masiulis ir parlamentaras Vytautas Gapšys mano, kad buvo ...
2024-04-06
Skaityti daugiau

Kriminalai ir nelaimės, Svarbu

Buvusiam „Žemkasos” savininkui – teistumas ir solidi sąskaita

Klaipėdos apygardos teismas, penktadienį paskelbęs sprendimą nuo 2021-ųjų rudens nagrinėtoje baudžiamojoje byloje, nuteisė devynerius metus vieninteliu dabar jau likviduotos UAB ...
2024-03-22
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This