Blogai, nes lietuviškai

Nuomonės, Svarbu

Vakar nemažai reakcijų po atviros Klaipėdos padange sulaukė pranešimas apie tai, kad „Atvira Klaipėda“ dalyvauja Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje projekte ir sukūrė rubriką, kurioje naujienos skelbiamos rusų kalba. Kai kurie žmonės buvo pikti dėl tokio sprendimo. 

Lietuviai Anglijoje. Facebook/Peterborough Lietuvių Bendruomenė nuotr.

Negalima sakyti, kad tos reakcijos buvo didžiulis rezonansas – nors iš pirmo žvilgsnio gali pasirodyti, kad negatyvas liejasi upėmis, paskaičiavus matyti, jog sprendimu nepatenkinti viso labo keliolika komentatorių (iš 10 tūkstančių, kuriuos ši žinia pasiekė „Facebook“). 

Visko jie viešai prikalbėjo, bet apibendrinant negatyvius komentarus, galima išgryninti kelias esmines žinutes:

  1. Portalas parsidavė; tapo Rusijos propagandos dalimi.
  2. Kam skirtos naujienos rusų kalba? 
  3. Klaipėdoje negalima skelbti naujienų rusų kalba; Ypač tuo atveju, jeigu jos skirtos lietuviškai nemokantiems rusakalbiams.

Kitaip tariant, po žinute užvirusi diskusija visiškai nukrypo nuo pranešimo esmės, forma eilinį kartą tapo svarbesnė už turinį, emocija – už šaltą protą, o vertinimai – paremti vienu požymiu ignoruojant arba nesuprantant kitų. Logika – kaip Gražulio rinkėjų: svarbiausia, kad „Petras gerai sako“, o kad sako bele ką, nesvarbu.

Taip ir čia: yra blogai, nes rusiškai. 

Aš suprantu asociacijas ir jų keliamus jausmus – man jie taip pat nemalonūs – bet nesuprantu tokio agresyvaus prieštaravimo „Atviros Klaipėdos“ sprendimui. 

Aš nesuprantu, kodėl kita kalba naujienų Klaipėdoje skelbti negalima. 

O jeigu susitariame, kad tai yra blogai, tai vargas šimtams tūkstančių mūsų tautiečių svetur. Blogai – nes lietuviškai.

Paaiškinsiu, kodėl.

Pradžiai – retorinis klausimas:

Kodėl skaitytojai taip vangiai atsiliepia į „Atviros Klaipėdos“ kvietimą prisidėti prie paramos ir taip aktyviai nurodinėja, kaip portalui reikia dirbti?

Kur ta energija, kai reikia prisidėti ne žodžiu, o veiksmu. Arba euru?

Tada gal ir paramos fonduose nereikėtų ieškoti?

Kaip žurnalistas ne vienerius metus dirbu su Jungtinės Karalystės lietuvių auditorija. Yra didžiulis poreikis informacijos lietuvių kalba Anglijoje. Priežastis – nemaža dalis imigrantų iš Lietuvos nemoka angliškai. Jų yra ir tarp tų, kurie į Angliją atvažiavo po 2000-ųjų ir gyvena iki šiol. Jie lietuviškai pateikiamą informaciją supranta geriau, nei skelbiamą per BBC.

Taip, jie dėl menko anglų kalbos supratimo yra riboti ir dėl to gali nukentėti (yra begalė pavyzdžių). Bet jie patys pasirinko tokį gyvenimo būdą. Nesiintegruoja, nors tu ką. Kuriasi ištisi lietuvių getai.

Tačiau ar už tai jie nusipelnė prakeikimo? Ar jie neverti teisės į informaciją gimtąja kalba?

Jungtinės Karalystės regionuose, kuriuose gausu imigrantų, vietinė policija informaciją pateikia skirtingomis kalbomis (taip pat ir lietuviškai). Pridedu nuorodą į tokį pranešimą (jį galite rasti čia).

Ne dėl to, kad policija būtų prolietuviška. Ne dėl to, kad pataikauja vienai tautinei mažumai. Ne dėl to, kad negerbia valstybinės kalbos. Ne dėl to, kad parsidavė ar išdavė Tėvynę.

Viskas yra žymiai paprasčiau – visuotinio gėrio siekis regione. Dėl to galima padaryti daug ką, ne bėda, jeigu reikės viešai pavartoti užsienio kalbą.

Ir visiems viskas OK.

Gal, kai tapsime tokie atviri, kaip britai, pradėsime gyventi taip pat gerai, kaip britai? 

Čia – irgi retorinis klausimas.

P.S. Po 2018-ųjų kovo įvykių Salisburyje britų požiūris į Rusiją tapo dar labiau negatyvus.

Tačiau dėl to rusiškos žiniasklaidos priemonės iš JK nedingo. Tik viena televizija, kurios informacija pripažinta šlykščia propaganda, gavo solidžią baudą ir apsiramino.

Tai rodo, kad britų žvalgyba atidžiai stebi, ką jų šalyje veikia užsienio žiniasklaida. Ir reaguoja.

Tikiuosi, kad Lietuvoje ir Klaipėdoje yra taip pat – kam reikia, tas stebi, vertina ir reaguoja.

Todėl einame dirbti kiekvienas savo darbų ir nenurodinėkime profesionalams, ką jie turi daryti: lėktuvo pilotas visuomenei naudingiausias tada, kai valdo orlaivį, o ne vadovauja staliui, kaip operuoti sunkų ligonį.

Gražaus visiems savaitgalio.

35 Comments

  1. Svetlana Lebedeva

    Nors čiau jau daug prirašyta – pridėsiu ir savo žodį.
    Beje, moku lietuvių ir ne tik lietuvių, bet esu dėkinga „Atviros Klaipėdos” redakcijai už svetingą žingsnį – objektyvios, nepriklausomos ir kokybiškos informacijos skleidimo rusų kalba.

    1) Dėkoju straipsnio autoriui – labai objektyviai parašyta, ir pavyzdžiai geri. Vardan visuomenės gerovės, o ne kiršinimo. Galiu atvirai pasakyti, ir tai ne mano vienos pastebėjimas (o ir užsieniečių), kad lietuviai ir Lietuvos rusai gyvena paraleliai vieni kitų ir deja kartais net priešiškai, nes nuolat „siūloma” ksenofobija ir stereotipai daro savo. Ir pačiai teko įsitikinti, kad lietuviai ir rusai moka draugiškai ir pagarbiai bendrauti, be prievartos. Jei niekas pašalinis netrukdo.
    2) Mano nuomone, „Atvira Klaipėda” yra vienas objektyviausių ir kokybiškiausių informacijos šaltinių. Kaip Lietuvos rusė, galiu pasakyti, kad Lietuvoje spausdinami rusiški laikraščiai yra neaukštos kokybės. Ir atvirai džiaugiuosi, kad nuo šiol pagaliau bus kokybiškos informacijos rusų kalba. (Ar būtų geriau, kad Lietuvos rusai skaitytų spaudą iš Rusijos?)
    3) Kuo daugiau kalbų moki – tuo pranašesnis esi (universalus posakis). Ir kaip pasakė katinas Leopoldas: „Gyvenkime draugiškai”. Lietuva pati išsivadavo nuo prievartos (sovietinė okupacija) – tam vėl naudoti prievartą kitų žmonių atžvilgiu? Per norą suprasti ir meilę artimam ateina harmonija. Ar per prievartą? Gyvenkime draugiškai. 🙂

    Reply
  2. Karolina

    Informacija yra gerai ir niekas dėl to nesiparina.Tačiau yra vienas „bet”. Kada Klaipėdos rusai išmoks valstybinę kalbą jei mes taip jiems už pinigus parsiduodam. Logika sako, kad ir gatvių , įstaigų pavadinimus reikia rašyti rusiškai, nes koks nors 20 metų čia pragyvenęs gali ko tai nesuprasti. Nesu prieš rusus ir rusų kalbą, bet niekada nesupratau jų nenoro kalbėti lietuvuškai. Kaip rodo istorija dėl to kalti tik mes patys.

    Reply
    • Aleksandras

      Labai teisingas pastebėjimas

  3. Aleksandras

    Parašiau komentarą rusiškam straipsniui „Misija Lietuva…”, bet lietuviškai. Nerodo. Blogai, kad lietuviškai?

    Reply
    • Martynas Vainorius

      Kad ten dabar trys tik lietuviškai parašyti komentarai. Gal ko nepaspaudėt?

  4. tik tiek

    O ar tie paramos davėjai Klaipėdos rusakalbiai negali išmokti lietuviškai? Man nelabai jauku, kai į mano skaitomą portalą įkrenta rusiški tekstai. Jau nekalbant apie Svetalanas, Tamaras, Lizas ir visas kitas uostamiesčio „jedinstveninkes”.

    Reply
    • :))))

      O aš manau – jokio skirtumo kas ir kokia kalba sako ar rašo TEISINGĄ ŽINIĄ apie mano Lietuvą . Todėl jaučiu skirtumą tarp savo šalies patriotų , man AK tarp jų , ir patriotų – idiotų . Mąstykit giliau , žvelkit plačiau 🙂

  5. :))))

    Komentuoja kaip suprantu tie kuriems lietuvių kalba yra gimtoji ? Ir tik tiek suprantate iš teksto parašyto lietuviškai ? 🙂 Nesupratote kokiame projekte dalyvavo AK , kas finansuoja ir t.t. ? Ir norite , kad viską teisingai kas rašoma lietuviškai suprastų rusakalbiai ? :))) Mano galva AK eina labai teisingu keliu , vien paskaičius ką komentuoja „patriotai „. Niekada nemaniau , kad taip galvosiu apie tautiečius . Esame suvokimo duobėje …

    Reply
  6. Privet,as

    Kas gali paaiškinti, kaip gaunama pilietybė ir balsavimo teisė (tie piliečiai- daugiausia rusai) jei nemoka valstybinės kalbos? LR įstatymai juk tvirtina kitą…
    Politinės partijos rusų aljansas precidatelnica T.Lochankina kaip ji pati tvirtina kalba tik rusiškai. „Pagarba” Titovui kuris nors ir vargdamas bet kalba lietuviškai. Reiškia …išmoks…O gal ir lietuviškai greitai parašys į AK?
    Ar AK nepasidomėjo , o gal nori aplenkti kitas liet.žiniasklaidos priemones, kaip „Respublikos” variantą rusų k.
    Ar AK galvoja, kad dar mažai info rusiškai, tai: „Klaipėda”, Obzor”, Litovskyj kurjer”, LRT kasdienė laida ir kt.?
    T. Lochankina ,kuri kiek tik gali gina Rozovą ,kad apie kaltinimus jai ir žurnalistams 15min sakė:” Jau tokia fantazija, kad protas neišneša”. Gal dėl to jai suteikta „garbė” pradėti AK rusų k. skiltį jos dideliu rašiniu. Poetomu pazdravliaju Tamaračku snovim balšim uspechom.. Privet Rozovu…

    Reply
  7. P. Prielgauskas

    Gerbiu Čepa vien už tai, kad jis vienintelis politikas mieste neslepiantis ir nebijantie sakyti savo nuomonės. ne visada su ja sutinku, dėl to galiu ginčytis ir tai yra gerai.Dėl piketuotojų gal ten kažką ir ne taip pasakė betir man atrodo kad tai nenormali publika. Sutinku ir dėl debilų. Gyventi 20 metų anglijoje ir neišmokti angliškai- atleiskite. tai tas pat kas rusai 50 metų gyvenę lietuvoje ir neišmokę lietuviškai.

    Reply
  8. Algirdas

    Kai mano tetą su šeima vežė į sibirą…O tai truko du mėnesius…iki Norisi visi traukinyje rusiškai išmoko…be žodynų.protingus gal kad vežė…o gal kad su būklės daužė už lietuvių kalba….

    Reply
  9. M. - W.

    Niekas lietuvių neverčia kalbėti rusiškai. O žmonėms, kurių gimtoji kalba yra kita, kaip ten bebūtų, galvoti, priimti informaciją lengviau yra gimtąja kalba (nesvarbu kokia ji bebūtų: rusų, žydų ar kiniečių).

    Reply
  10. Karolis iš Plungės

    Ko jūs puolat tą Čepą/ juk jei žmogus 40 metų gyvena Lietuvoje ir net pasisveikinti lietuviškai nemoka tai jis tikrai yra debilas arba labai nekenčia visų labasų. Parašė , nes taip galvoja, o tie piketuotojai tai tikraoi pasigailėjimo verti.

    Reply
  11. vytas

    Man yra tas pats kokia kalba yra parašytas tekstas – svarbu, kad jis būtų objektyvus. „Atvira Klaipėda”, „Svoboda”, „Echo Moskvy” ar BBC yra objektyvūs leidiniai, Kremliaus kanalai- propagandinis šlamštas. Vytautas Čepas yra teisus – neišmokai kalbos – kaltink save, o kai kurie vietiniai rusakalbiai lietuviškai neišmoko, nes nereikėjo „Rodinai”, („pats girdėdavau seniau – „govorite na čelovečkom jazyke”). O dėl objektyvių rusų kalba žinių – puikus dalykas. Nepamirškime, kad Klaipėdoje dirba daug ukrainiečių, o kelios dešimtys mokosi Klaipėdos universitete ir kolegijose…

    Reply
  12. Jūratė

    Lieja patyčias ir jas įvardina patriotizmu. Kaziai su savo guru Vytautu, raminkitės, tapę pseudopatriotais.

    Reply
  13. Magdė

    Pilietis,gyvenantis toje šalyje turi gebti ją ir išmokti kalbą.Kas tiems vatnikams turi padėti,jie nori,kad mes jiems tarnautėm.Tegu mokosi tinginiai.

    Reply
  14. Elena

    Aš neabejoju , kad ilgą laiką gyvenę Lietuvoje kalbą supranta, kalba , manau net skaito ir koks jau čia ” debilizmas ” jei žmogus skaityti gali ” patogiau ” , gal būt net labiau suprantamiau ? Aš ,gyvendama užsienyje, labai ieškojau lietuviškų tekstų , nors kalbu ir skaitau vietine kalba .

    Reply
  15. Kazys

    Gaila, kad tokie kaip straipsnio autorius V.Prišmantas nesuvokia ką jis rašo, ką su kuo lygina. Pone V.P. kur begyventų lietuvis ,nesvarbu kokioje valstybėje -privalai išmokti tos valstybės kalbą. Jei Ruzijoje lietuvis, tai privalo išmokti rusiškai, jei Italijoje – itališkai ir t .t. Be jokios logikos rašinys. Skaitykit Vytauto Čepo komentarą – tai viskas turi pasidaryti aišku. Jei žmogus gyvena Lietuvoje 10,20,,30 metų ir nesugeba kalbėti lietuviškai – tai beveik aišku: arba silpnaprotystę turi arba tyčia ignoruoja LIetuvos valstybinę kalbą..
    Prašau AK versti rusų straipsnius į lietuvių kalbą. Ne viską suprantu ,o noriu žinoti, ką ten rašo…

    Reply
  16. Virginija Jurgilevičienė

    Vytautai Čepai, kitus mokai, o pats nesikeiti. Jam atrodė, kad aktyvius klaipėdiečius gali išvadinti dermoedais. Žmogus jau toks, auklėk kiek nori, bet elgiasi vadovaudamasis patarle: kiek vilką bešersi – vis tiek jis į mišką žiūri. Tiek V. Čepui, kad pasikeistų ir pagarbiai atsilieptų apie piketuotojus, tiek piliečiams, kurie nesugebėjo išmokti kalbos, reikia padėti. Bausme, o tai skundu į Etikos komisiją, V. Čepo nepakeitėme. Jis atsiprašė ir tuoj pat pareiškė, kad nesigaili taip išvadinęs klaipėdiečius, stebinčius ir pasisakančius apie miesto politikų darbą. V. Čepas, išvadinęs debilais, iššaukė tik nenorą keistis. Ačiū, kad dalyvavote projekte, ačiū, kad neužsiimate primityviais įžeidinėjimais, bet ieškote su skaitytojais, rusakalbiais, kontakto, bendradarbiavimo.

    Reply
    • Leninas

      Kokie jūs žmonės juokingi, aš pasivadinau Leninu bet juk tai nereiškia kad čia tikrai parašė Leninas. Kažkas pasinaudojo Čepo vardu tik tam kad paaštrintu diskusijas. :))

    • Triukšmas dėl nieko

      Ar ne paprasčiau būtų sukurti panašų tinklalapį tik jį užvadinus ” Откравеная Клайпеда ” , čia juk viska daroma dėl euro(pelno), tikrai ne iš politinių sumetimų ar kitakalbių atjautos. Jei aš Lietuvis tai skaitysiu „Atvira Klaipėda”, jei rusakalbis – tai leidinį rusų kalba ir vienas kitam nemaišytu. Ieškokite rėmėjų, skirkite vietos reklamai. Neverta pasikliauti vien tik išmalda.

    • Martynas Vainorius

      Atsakau „Triukšmui dėl nieko”: ne, nebūtų paprasčiau sukurti „Откравеная Клайпеда”, nes šio projekto finansavimui iki metų galo atmetus visus nuostabiuosius lietuviškus mokesčius liks apie 5000 Eur. Manote už tiek galima sukurti portalą? Sukurkit, nes juk labai jau didelis pelnas šviečiasi 🙂 Ačiū ir už patarimą ieškoti rėmėjų. Tą jau beveik trejus metus ir darau kartu nuolat rašydamas straipsnius „Atvirai Klaipėdai”, kultūrinius projektus, o vėliau dar ir straipsnius jiems, pildau visokias ataskaitas. „Atvira Klaipėda” niekada nebus tokia kaip kiti portalai, per kurių reklamas neina straipsnių paskaityti, nekalbant apie tai, kiek juose užsakyto turinio – ne tam ji buvo skirta. Pasikliausim vien tik išmalda arba užsidarysim.

    • Jurgita

      Kam jį keisti, o ir ar Jurgelevičienė yra tas asmuo kuris gali pakeisti Čepą? Dažniausiai visokie keitėjai yra tokie kietakakčiai, kad patys nė per nago juodumą nesikeičia, o iš kitų reikalauja dieviško skaistumo.

    • Triukšmas dėl nieko

      Atsakau Martynui Vainoriui, atsiprašau jei jūs įžeidžiau, iš šalies kitaip atrodo :). Tiesiog turiu nuoskaudą iš vaikystės, teko lankyti savaitinį darželį Giruliuose kuriame neišmokus kasdien 3-5ių naujų rusiškų žodžių buvo neleidžiama eiti į lauką žaisti o tekdavo pasilikti su auklyte ir per langą stebėti kaip imlesni grupės draugai mėgaujasi lauko žaidimais 🙁 Dabar kai jau esu metuose galiu ir laisvai kalbėti(be akcento) ir net mąstyti rusiškai, esu perskaitęs ne vieną krūvą rusiškų knygų, tai pasakykite kaip aš turiu galvoti, kuom jie kitokie? O aš net Rusijoje nesu buvęs.

    • NESIVALKIOJANTIS PO MIESTĄ

      TAIGI,TEISYBĘ DRAUGAS ČEPAS APIE TUOS DARMAJEDUS PASAKĖ. KAIP KITAIP PAVADINTI GAUJĄ TIPŲ BESIVALKIOJANČIU PO MIESTĄ SU KAŽKOKIAIS KVAILAIS PLAKATAIS? SIŪLYKITE VARIANTUS.

  17. Elena

    O man kaip skaitytojui kaip žmogui AK komandos pozicija labai aiški 🙂 Neturiu nusistatymo nei prieš vieną iš kalbų , rusų tame tarpe . Manau geriau informacija suprantama kalba nei ieškoti jos tarp propagandinių portalų . O pono Čepo ” debilai ” – pašiurpino …..Ne ponui spręsti kokia kalba galvoti, kalbėti turi žmonės .

    Reply
    • M. - W.

      Labai teisingas požiūris!

    • Nomeda

      Tai ko tamsta pyksti? Čepas galvoja taip pat kaip jam patinka.

    • Nomedai ,

      Aš ” pykstu ” ne už nuomonę ,mano galva , ją reikia turėti , man nemalonu – įžeidimai . Debilas ar jums patiktų jei pačią taip vadintų ir sakytų tai mano nuomonė ? Reikėtų skirti . Šiaip kaltinti žmones , kad jie kažko nemoka , manau ne kas ..Tarkim koks matematikos ar fizikos profesorius , visus , prastai išmokusius mokyklinį kursą , vadintų debilais 🙂 Net tuos , kurie atsimena daugybos lentelę ar kokią formulę 🙂 Pagaliau ne visi gabūs tam tikriems mokslams .

  18. Liudininke

    Sujudinot širšių lizdą ?

    Reply
  19. Vytautas Čepas

    Šiaip tai greičiausiai plaukti išmokstama mokantis plaukti. Kito kelio nėra. Jei lietuviai debilai dvidešimt metų gyvenę J. Karalystėje nesugebėjo išmokti jų kalbos tai tik jų, o ne britų problema. Ir dar – negalima rašyti lygybės ženklo tarp 70 mln. tautos ir vos 2,5 mln. tautelės kuri ir taip turi piliečių iš principo nenorinčių kalbėti valstybine kalba. Atvykai nuolatiniam gyvenimui – išmok kalbą! Ir jokių problemų, juoba aiškinimo, kad l visi lietuviai nacionalistai nes nenori savo Tėvynėje kalbėti rusiškai.

    Reply
  20. Molis

    Jei pradėjot rusiškai, tai būkit visapusiški. Darykit naujienas ir anglu kalba. Klaipėdoje nevien rusai gyvena, yra ir atvykeliu iš kitų šalių.

    Reply
    • Tai

      Skirkite portalui finansavimą , o jau tada pretenzijos. Jūs asmeniškai, nors vienam rusakalbiui padėjote išmokti kalbos. O gal esate anglų kalbos žinovas, ar anglakalbis.

    • £££

      Tai tada išeina, kad Jus kažkas finansuoja, kad rašytumėt būtent rusu kalba…

    • €

      Tai tada išeina, kad Jūs skaityti nemokat, nes lyg ir aiškiai parašyta pačioje pradžioje: „Atvira Klaipėda“ dalyvauja Šiaurės ministrų tarybos biuro Lietuvoje projekte ir sukūrė rubriką.

Submit a Comment

El. pašto adresas nebus skelbiamas. IP adresas bus rodomas viešai. Būtini laukeliai pažymėti * ženklu.

Pranešti klaidą
Please enable JavaScript in your browser to complete this form.

PANAŠŪS STRAIPSNIAI

Svarbu

Prisidėkite prie „Atviros Klaipėdos" gyvavimo neišleisdami nė cento

Deklaruojant 2023-ųjų pajamas (tai reikia padaryti iki iki gegužės 2 d.) kaip paramą galima ir skirti dalį sumokėto Gyventojų pajamų ...
2024-04-19
Skaityti daugiau

Svarbu

„Atviros Klaipėdos“ rėmėjams - ypatingai gimusios dovanos

Kovo mėnesį, apie kurį ši tradicinė „Atviros Klaipėdos“ ataskaita, nutiko tai, ką aš vadinu stebuklu. Būtent jo dėka galėsime padaryti ...
2024-04-16
Skaityti daugiau

Klaipėdos/Mažosios Lietuvos istorija, Svarbu

Dalis „Atviros Klaipėdos“ virto knyga

Vasaris, apie kurį šį tradicinė ataskaita skaitytojams, išsiskyrė tuo, kad dalis „Atviros Klaipėdos“ įgavo kitokį pavidalą. Vasario 15-ąją, Klaipėdos krašto ...
2024-03-15
Skaityti daugiau

PARAMA

Jei Jums patinka „Atviros Klaipėdos” žurnalistų rengiami straipsniai ir tikite visiškai atviros bei nepriklausomos žiniasklaidos idėja – paremkite mus, nes į VšĮ „Klaipėda atvirai” sąskaitą pervedama parama yra pagrindinis mūsų pajamų šaltinis.

ATVIRI DOKUMENTAI

VšĮ „Klaipėda atvirai” kiekvieną mėnesį skelbia, kiek per praėjusį sulaukė paramos. Taip pat – detalią atskaitą apie visas praėjusio mėnesio išlaidas.

Čia galite rasti ir portalo Etikos kodeksą bei VšĮ „Klaipėda atvirai” dalininkų sąrašą.

Susipažinti su dokumentais.

INFORMACIJA

Portalas „Atvira Klaipėda” priklauso VšĮ „Klaipėda atvirai”. Plačiau apie įstaigą ir portalą galima paskaityti čia.

Puslapio taisyklės.

Redakcijos tel. + 370 650 77550
el. paštas: info@atviraklaipeda.lt

Pin It on Pinterest

Share This